duminică, 10 februarie 2019

Vasile Alexandru Taloș 1991-1999 al XI-lea președinte




Vasile Alexandru Taloş, s-a născut la 19 mai 1944, în comuna Cisnădie, raionul Sibiu, regiunea Brașov. În anul 1965 a început cursurile Seminarului Teologic Baptist din Bucureşti și l-a terminat în 1969, tot în acest an a fost ordinat pastor al Bisericii “Sfânta Treime” din Bucureşti. În perioada comunistă acesta a absolvit și Facultatea de Drept.
La Congresul Cultului din 1972 a luat cuvântul şi a cerut ca botezul să fie considerat act de cult, asemenea Cinei Domnului şi păstorii să-l poată îndeplini fără să ceară aprobare.
În timpul comunismului a fost secretarul Comunității Baptiste de București, afost ales în 1988  în Comitetul de conducere al Uniunii, a făcuta parte din comitetul de redacție al revistei cultului „Îndrumătorul Creștin Baptist”, a fost profesor la Seminarul Teologic Baptist din București.
În ziua de 13 martie 1990, a avut loc în locașul de închinăciune al Bisericii Creștine Baptiste „Sfânta Treime” din București, întrunirea reprezentanților unor culte evanghelice pentru constituirea „Alianței Evanghelice”, iar fr. Vasile Taloș a fost ales președinte.
Fratele Traian Grec, după ce a trecut prin cele trei congrese de lucru din anul 1990, organizează la Sala Palatului, al 30-lea Congres al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, 3-5 mai 1991.
Congresul a ales președinte de zi pe fr. Paul Negruț, cel care a condus lucrările Congresului.
Cei 625 de delegați cu drept de vot au ales Comitetul executiv al Uniunii:
Președinte: Vasile Taloș.
Vicepreședinți: Belciu Busuioc, Beniamin Poplăceanu.
Secretar general: Nicolae Gheorghiță.
Secretat general adjunct: Iosif Ștefănuț.
Consilieri: Paul Negruț, Ovidiu Bulzan.
Țară liberă, Congres liber și Cultul Creștin Baptist din România pornește liber prin credința în Dumnezeu, spre viitor și spre a duce Evanghelia mai departe.
În 15-17 iunie 1995 la Biserica Baptistă „Emanuel” Oradea, are loc al 31-lea Congres al Bisericilor Creștin Baptiste din România. La acest Cogres fr. Vasile Taloș este ales din nou președinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu