joi, 24 octombrie 2019

Popovici Sima 1877 - ? din Firiteaz



Fratele Popovici Sima – prenumele lui este Simion și este tatăl lui Alexa și Pitt Popovici.
Fratele Sima Popovici s-a născut în ziua de 5 iunie 1877, în localitatea Firiteaz, regiunea Arad. Părinții lui se numeau Simion și Ana, fiind de naționalitate română.
Termină școala primară de 6 clase în localitatea natală, având ca ocupație principală cea de țăran muncitor, împletită mai târziu cu cea de lucrător în via Domnului.
Emigrează în America, unde se stabilește în orașul Harrisburg din Pennsylvania. Acolo se întâlnește cu Domnul Isus și, în anul 1913, primește botezul nou-testamentar prin fratele Pavel Chinezu.
Încă de la înființarea Bisericii Creștine Baptiste Române din orașul Harrisburg, statul Pennsylvania, fratele Sima Popovici a făcut parte din comitetul de conducere a bisericii.
Pe 12 februarie 1914, se căsătorește la Cincinnati, Ohio, cu sora Zana, născută Jurji, și Domnul le dă 6 copii: Alexa, născut în Harrisburg, 1915; Petru, născut în Harrisburg, 1918; Silvan, născut în Harrisburg, 1920; Ana, născută în Firiteaz, 1922; Cornel, născut în Firiteaz, 1924 și Rachela, născută în Firiteaz 1925. Silvan, Ana și Cornel au murit de mici.
După venirea sa din America, în anul 1921, a fost un harnic lucrător în Firiteaz și a început să vestească Evanghelia oamenilor.
În anul 1923, este ordinat ca lucrător de fratele Atanasie Pascu și Ioan Savu, în Biserica Creștină Baptistă Română din Timișoara, pentru a-l ajuta pe fratele Ioan Savu.
Fratele Sima Popovici a avut parte de multe persecuții din partea autorităților și a preotului din localitate. A fost amendat cu suma de 1000 lei și 15 zile de închisoare. În ziua de 3 ianuarie 1922 fratele a fost împiedicat să-și îngroape copilul decedat.
Fratele Sima și la vârsta bătrâneții mergea în misiune, ca să facă bucurie fraților. În ziua de 8 aprilie 1945, pleacă cu tineretul din Firiteaz la Biserica Creștină Baptistă din Fibiș, în județul Timiș, unde a predicat din Cuvântul Domnului. A fost însoțit și de fiul său, Pitt.
În anul 1951, era activ în lucrarea Domnului și i s-a făcut fișă pastorală de către Uniunea Baptistă din România.
Dacă cineva știe date din ultima parte a vieții sale și când a plecat la Domnul, vă rog ajutați-mă cu aceste informații!
Surse
Alexa Popovici
Arhive
Farul Creștin





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu