duminică, 14 iunie 2020

Trif Ioan 1924 - 2006, din Almașu Mare

Fratele Trif Ioan s-a născut în ziua de 31 ianuarie 1924 în Almașu Mare, județul Alba, într-o familie cu 10 copii.
În anul 1931 familia pleacă în localitatea Grădinari, din Județul Constanța, unde a fost colonizat cu alte familii baptiste, care au format o biserică, pe care a păstorit-o  fratele Cristea Gligor.
În anul 1940 l-a urmat pe Domnul Isus în apa botezului. Botezul l-a oficiat fratele Cristea Gligor, noaptea, deoarece bisericile baptiste au fost închise.
Fiind îndemnat de păstorul său să predice Evanghelia, a făcut cu mulă râvnă și pasiune acest lucru.
În anul 1946 a fost încorporat ca soldat în orașul Brăila, unde avea Biblia cu el și predica Evanghelia.
În anul 1949 s-a înscris la Seminarul Teologic Baptist din București și își încheie studiile în anul 1955.
În ziua de 8 iunie 1953 este ordinat ca păstor pentru Biserica Creștină Baptistă din Iași. Comisia de ordinare era formată din frații: Constantin Adorian, Alexa Popovici, Ioan Isac, Croitoru Gheorghe și Silvestru Andriciuc. Fratele a fost un slujitor harnic, ce a adus mânie din partea autorităților. A zidit un nou local de închinare și au început să vină tot mai mulți oameni și numărul membrilor creștea. Autoritățile locale au cerut Ministerului Cultelor să-l destituie. Uniunea Baptistă l-a mutat la Brăila, ca să nu fie destituit sau să i se retragă autorizația de predicator.
Nici la Brăila fratele nu scapă de brațul lung al securității, care îl anchetează, îi fac o percheziție și îi confiscă toate cărțile religioase, inclusiv cursurile de la seminar. Acuzația cea mare era că a botezat persoane care proveneau din altă religie decât cea baptistă. După multe anchete autoritățile au ajuns la concluzia că Trif Ioan trebuie să părăsească orașul Brăila.
Uniunea intervine și în anul 1973 fratele este mutat disciplinar la Timișoara. 

În anul 1973 este ales păstor al Bisericii Creștine Baptiste nr. 1 din Timișoara. De aici iese la pensie în anul 1986. Și aici a lucrat cu dăruire la un nou local de închinare.
În cadrul Cultului a deținut funcția de secretar al Comunității Timișoara 1976 – 1980, apoi ca președinte între anii 1980 – 1986.
Fratele Ioan Trif a fost un predicator dedicat Domnului, un păstor care a știut să înțeleagă pe fiecare din membri bisericii.
În anul 2006 lucrătorul sârguincios pe ogorul Evangheliei, este chemat acasă la Domnul.

Surse:
Ioan Bunaciu
Farul Creștin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu