Cine sunt?

vineri, 11 martie 2016

Răspândirea Evangheliei





Societatea Biblică Britanică s-a implicat în răspândirea Bibliei în Țările Române[1] și au fost interesați și de oameni ca să primească Cuvântul în inimă. În cadrul Societății erau și baptisti printre care reprezentantul de la Viena  E. Millard[2], care a botezat pe Ianos Lajos[3] și apoi a venit la Salonta Mare și a botezat alte persoane.
Din revista Uniunii Farul Mântuirii, Decembrie 1929, Număr festiv – Semicentenarul aflam urmatoarele lucruri:
Frații au fost persecutați. „Dacă ar trăi în mijlocul nostru pionerii luptelor religioase a timpului de atunci, fr.Clepea din Curtici, care a îndurat multe greutăți, fr.Cornea care a fost tratat de multe ori în mod neomenesc, fr.Brumar cât și alți frați, care au suferit multe bătăi și maltratări medievale, pentru propagarea princiilor baptiste.”[4]
Numarul baptiștilor în 1929. „Predicarea Cuvântului conform documentelor istorice de care dispunem s-a făcut încâ de pe la 1856… azi baptiștii numără 40000 membrii prin botez.  pag 2.
Numele fratelui Mihaly Cornya cum îl scrie fr Alexa Popovici aici este scris Mihail Cornea. Pag 3.
Cele două poze sunt de la Comunitatea Baptistă Arad.





[1] Emanuel Conțac, Dilemele fidelității, Editura Logos, Cluj-Npoca 2011, pag.79.
[2]  Ibidem  pg 82.
[3] Alexa Popovici, Istoria Baptiștilor din România  1856-1989, Editura Făclia, Oradea 2007, pag. 30
[4] Farul Mântuirii, Anul X, No. 20-24 Decembrie 1929, Număr festiv, pag.11.

4 comentarii:

  1. Corect. Doar că nu Millard l-a botezat pe Janos Lajos. Lajos, cu fiul și soția lui, cu Mihaly Kornya și soția acestuia, precum și alte două femei, au fost botezați la Gyula, pe 26 august 1875 de Heinrich Meyer în prezența lui Antal Novak. Abia al doilea botez a avut loc la Salonta Mare.

    Am cartea lui Popovici dar nu mi-e la îndemână momentan... nu știu dacă el a scris că Millard a făcut botezul... dacă da, a greșit. Popovici are destul de multe scăpări și aproximări pentru istoria anterioară primului război mondial.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fr.Alexa spune de Lajos că a fost hotărât să mearga la Viena. Alexa, apoi are indoială că a ajuns la Viena și spune că a fost botezat impreună cu Cornea. Nu înțeleg totuși de ce dă această informație in felul acesta. Iar dacă omul a voit poate s-a dus Milliard, era reprezentantul de la Viena al Societății care supaveghea tipărirea Bibliei pentru români și cred că era interesat ca să vadă rodul acestei lucrări.
    Eu sunt în căutarea Istoriei Baptiștilor din România de Ioan Ungureanu, scrisă în 1935 si ne va ajuta mai bine în rezolvarea unor inadvertențe.

    RăspundețiȘtergere
  3. Istoria e un pic mai complicată... mă tem că Ungureanu nu aruncă mai multă lumină. Aspectele astea se cunosc din istoria baptiștilor maghiari, fiindcă toate lucrările astea au aparținut până spre anul 1900 de biserica din Budapesta, al cărei pastor era Heinrich sau Henrik Meyer. Chiar dacă erau grupuri de credincioși în diverse localități, membralitatea lor era la Budapesta. Până în 1881 doar Meyer efectua botezurile, abia de atunci l-a ordinat pe Kornya, care deja era puternic implicat în evanghelizare, fiindcă Meyer nu mai făcea față singur să boteze.

    Millard ca Agent pentru Europa Centrală al Societății Biblice Britanice și Antal Novak - colportor de Biblii subordonat lui, nu aveau voie să facă prozelitism pentru un cult anume, deci nici să boteze.

    Janos Lajos fusese evanghelizat de Novak de prin 1870-1871, Kornya alăturându-se nucleului de credincioși prin 1872-1873. Se pare că Lajos a vrut să meargă la Viena ca să-i ceară lui Millard să faciliteze cumva ca ei să fie botezați. În iunie 1875, la Budapesta s-a întâlnit Millard cu Novak și i-a făcut cunoștință cu Meyer, care fusese și el colportor, dar botezase câteva persoane la Budapesta. A fost pârât de alți colportori reformați că a oficiat acte de cult și a trebuit să-și dea demisia, devenind misionar baptist. Novak i-a povestit de nucleul de credincioși din Salonta Mare, solicitându-l să vină pentru a-i boteza. Meyer a fost sceptic la început, el era neamț și făcea misiune exclusiv printre germanii din Ungaria, fiindcă nu știa ungurește. În cele din urmă a venit la Gyula, unde locuia atunci Novak, și acesta i-a adus acolo pe cei șapte care s-au botezat pe 26 august.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihai, mi-ar placea sa vorbim mai pe indelete. Lasă-mi numarul tau de telefon sa te întreb și dumneata sa-mi raspunzi.

    RăspundețiȘtergere