Cine sunt?

vineri, 8 iunie 2018

Teodor Cenușă 1909-1981



Fratele Teodor Cenușă  s-a născut în anul 1909, localitatea Furmanca județul Ismail, fiind fiul lui Luchian și Mărioara Cenușă. Teodor este al doilea copil din cei șapte.
Urmează cele 4 clase primare, unde învață să citească și să scrie.
La vârsta de 17 ani, în 1926, după ce a cercetat Noul Testament și a ajuns la credința în Domnul Isus ca Mântuitor personal, a primit botezul nou-testamental.
În  tinerețe, fratele Teodor a trăit în orașul Tulcea. Frații din Biserica Baptistă Tulcea, l-au propus să urmeze cursurile Seminarului Teologic Baptist din București, pe care l-a început în anul 1933 și l-a terminat în 1937.
În 15 august 1928, este ordinat ca păstor pentru Bisericile Baptiste din Tulcea și Tichilești. Fratele predica în limba română, dar și în cea rusă.
În anul 1937, după absolvirea Seminarului, fr. Teodor se căsătorește cu sora Catincea, născută Neiconi, absolventă a Școlii Misionare de Fete de pe lângă Seminarul Teologic Baptist din București.
La chemarea directorului Seminarului de atunci, fr. Dr. Lucașa Sezonov, care a cerut absolvenților să răspundă care dintre ei este gata să meargă să lucreze voluntar între leproșii de la Tichilești. Fr. Teodor, cu riscul de a-și pierde sănătatea, a acceptat chemarea.
În anul 1945, după terminarea războiului, se mută în localitatea Hațeg  lucrează ca păstor în Bisericile Baptiste din Valea Hațegului.
Fratele Teodor Cenușă, a fost ales ca îndrumător al „Școalelor Duminecale” din Bisericile Baptiste .
A fost ales ca secretar al Comunității Baptiste de Hunedoara și apoi a fost ales vicepreședinte al Comunității Baptiste de Brașov.
A făcut mai mulți ani parte din Comitetul de conducere al Uniunii Baptiste din România.
În anul 1972, fratele Teodor Cenușă  iese la pensie, dar  continuă să lucreze  cu Evanghelia în unele Biserici Baptiste și în cercurile vacante din zonă.
Despre dedicarea fratelui Teodor, despre curajul dânsului, Alexa Popovici scrie în istorie un fapt concret și adevărat:

„Cel care a riscat mai mult însă a fost Teodor Cenuşă, mai ales la săvârșirea actului de botez.
Pentru îndeplinirea acestui act, biserica din Tulcea i-a confecţionat o haină de
botez specială, din material fiert în ulei, despre care ei credeau că nu absoarbe
apa, şi haina era complet închisă. Însă când Teodor Cenuşă a intrat în apă, în
baptisteriu, a observat că apa a pătruns prin haină, astfel încât până la terminarea
botezului candidaţilor, când a ieşit din baptisteriu, haina îi era plină de apă.
Mult timp a existat printre credincioşi teama că Cenuşă se va îmbolnăvi de lepră.
Dar Dumnezeu l-a ferit de un asemenea pericol.”

Datorită curajului dumnealui, noi azi, avem articolul publicat AICI care arăta cruzimea arătată de bolșevici când au ocupat Basarabia.
În anul 1981, la vârsta 72 de ani, Domnul își cheamă slujitorul acasă ca să se bucure veșnic cu Domnul său și căruia i-a fost credincios.
Serviciul de înmormântare s-a ținut în orașul Hațeg și a fost condus de fr. Mara Cornel, președintele Uniunii, ajutat de fr. Dugulescu Petru, păstorul Bisericii Baptiste din Hațeg. Au mai luat parte la serviciul de înmormântare, următorii frați păstori: Ilie Mârza, Artenie Zdrânc, Mircu Cocar, Simion Cure, Ieremia Găvăgină, Aurel Lazăr, Ioan Dinu, Marcu Nechifor și Beniamin Poplăcean.
A cântat fanfara din Hațeg și corurile reunite din Hațeg și Deva.
A participat un numeros public, care a dorit să-l conducă pe ultimul drum.
21. Stăpânul său i-a zis: ‘Bine, rob bun şi credincios, ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău.’
(Matei 25:21, VDCC)


Surse:
Îndrumătorul Creștin Baptist
Cornel Mara
Alexa Popovici
Marius Silveșan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu