Cine sunt?

marți, 15 ianuarie 2019

Ioan R. Socaciu 1931 – 1945 al treilea preşedinte.


Din ciclul „Centenarul poporului baptist”






Dumnezeu a ridicat într-o perioadă destul de complicată, care a coincis atât cu închiderea caselor de adunare cât şi cu scoaterea în afara legii a Cultului Baptist pe fratele Ioan R. Socaciu. Trăind o vreme în America unde a şi studiat a fost un om foarte potrivit pentru a conduce poporul Baptist. Nu s-a temut de greutăţi, nu a dat înapoi ci şi-a  continuat cu dibăcie lucrarea de slujire.

Fratele I. R. Socaciu s-a născut la data de 2 ianuarie 1889, în comuna Curtici, în apropierea Aradului, din părinţii Teodor şi Elisabeta de religie baptistă ocupându-se cu plugăritul. Primele îndrumări le-a primit de la mamă, o femeie evlavioasă şi cu mare credinţă, căreia fiul ei i-a purtat o pioasă amintire.
A făcut patru clase gimnaziale.
La data de 1 ianuarie 1910 a fost botezat.
În anul 1911 este încorporat în armată la artilerie.
La data de 20 iunie 1918 este ordinat pentru raionul Timişoara.
Având gustul amar al lipsurilor materiale peste doi ani a emigrat cu părinţii în America. Aici după un timp, în care a lucrat prin fabrici s-a înscris şi a urmat Academia Done de pe lângă Universitatea Denison din Grenville, Ohio între anii 1913-1917.
În 1917 s-a înscris la Seminarul Teologic Baptist din Louisville, Kentucky, cel mai mare institut de pregătire teologică între baptişti. Şi aici a studiat cu marii dascăli: D. Broadus, Robertson, Sampey, Mullins, etc.
În anul 1921 când era în anul patru, a însoţit o delegaţie a Alianţei Mondiale Baptiste compusă din Dr. E. J. Mullins şi J. Gambrell, care a venit să ne viziteze ţara, şi să se convingă de persecuţiile la care erau supuşi credincioşii baptişti. Ioan Socaciu a însoţit această delegaţie, ca interpret, în toate localităţile unde delegaţiii au făcut vizite. Ocazia aceasta l-a ajutat pe tânărul student în Teologie să-şi revadă locurile copilăriei acum revenit în patria mamă. Vizita aceasta i-a fost hotărâtoare. Bisericile baptiste din România au fost îndrăgite de către el şi atunci a luat hotărârea ca să-şi dedice viaţa lui în slujba acestor biserici.
La 6 ianuarie 1922, s-a căsătorit cu sora Ana Don din Curtici. Căsătoria a fost oficiată de Constantin Adorian şi Radu Taşcă, în biserica din Curtici. Familia sa a fost dăruită cu trei copii: Andrei, Bety şi Ioan.
În ziua de 6 noiembrie 1922 fr. Ioan Socaciu este ales ca preşedinte al comunităţii Prilipeţi.

În 1924 a plecat din nou în America şi s-a înscris la cursul de magisteriu al Seminarului din Louisville, Kentucky, de unde a revenit la 22 august 1926.
În anul 1925 pe când era în America tineretul Român baptist din România la congresul ţinut la Buteni din jud. Arad în zilele de 20-23 septembrie 1925 l-au ales ca vicepreşedinte.
În 1927 a preluat directoratul Seminarului din Bucureşti, şi l-a deţinut până în anul 1931.
În ziua de 7 august 1927 la Curtici jud. Arad a ţinut o conferinţă cu tema:
„Religie, Ştiinţă, biserică şi şcoală”

La Congresul Uniunii, ţinut la Talpoş, în şedinţa de sâmbătă dimineaţa, 31 ianuarie 1931, fr. I. R. Socaciu a fost ales preşedinte al Uniunii. În această demnitate a rămas până la 27 octombrie 1945, când la congresul Uniunii de la Arad, predă conducerea Uniunii preşedintelui ales fr. Ioan Dan.
În zilele de 7 şi 8 octombrie 1939 la Bucureşti fratele Socaciu Ioan este ales de congres ca preşedinte al Uniunii. A susţinut următorul referat: „Biserica Nou-Testamentală”.
Dar, dacă în 1945, a predat preşedenţia Uniunii, a preluat în 1946, directoratul Seminarului pentru a treia oară şi de data aceasta l-a deţinut până în 1954.
Ca delegat al Uniunii, a luat parte la trei congrese internaţionale ale Alianţei Mondiale Baptiste în 1923 la Stockholm, în 1928 la Toronto şi în 1947 la Copenhaga.
După câteva luni de la începerea lucrării Seminarului, în ultimii doi ani ai vieţii sale a suferit de ochi şi inimă.
Vineri 6 Martie 1959, la orele 12,30 a plecat în veşnicie, acasă la Domnul,  fratele Ioan R. Socaciu, cunoscut aproape întregii frăţietăţi, prin lucrarea sa misionară şi dăscălească.

Fratele Ioan Socaciu a scris următoarele cărţi dar a şi tradus:
Baptiştii şi Biblia în 1923 prelucrare.
Armonia Evanghelilor în 1926 cartea costa 20 de lei.
Studii în Noul Testament care apărea în anul 1929 şi costa 60 de lei.

A fost Redactor la revista „Farul Creştin”. A scris de asemenea articole pe teme teologice, predici, ştiri şi informaţii la toate revistele baptiste din vremea dumnealui.

Fr. Ioan Bunaciu afirmă despre fratele Socaciu Ioan că a fost un „merituos dascăl şi un sfetnic de valoare”.
Fr. Alexa Popovici spune şi dumnealui despre fr. Socaciu Ioan: „Bătrânul nostru frate de muncă şi-a făcut din preocuparea sa de a-l cunoaşte pe Dumnezeu, tot mai adânc, o ţintă supremă”.

Surse:
Arhive
Farul Mântuirii
Glasul Tineretului Baptist
Îndrumătorul Creştin Baptist


2 comentarii:

  1. https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=loc.ark:/13960/t4vh6pf1p&view=1up&seq=1

    Un catehism redactat de Ioan Socaciu. POoate fi descărcată în PDF.
    Mă gândesc că poate vă interesează!

    RăspundețiȘtergere