Cine sunt?

joi, 21 februarie 2019

Familia Bulica, la a patra generație de păstori



Avram Bulica   1883-1947
Fr. Avram Bulica   s-a născut în anul 1883, în localitatea Sipet, județul Timiș.
Ajunge de pe front pe un pat de spital în Budapesta, unde aude Cuvântul Domnului de la un soldat care era internat și el, dar nu se hotărăște pentru a-l urma pe Domnul, decât în anul 1918  când este lăsat la vatră. Se mută prin căsătorie în localitatea Cerna, unde se botează în anul 1923, împreună cu soția și fiul Gheorghe. Fr. Avram  va fi  păstorul Bisericii Creștine Baptiste din Cerna, timp de peste 20 de ani.
A fost supus persecuției din cauza preotului ortodox Silviu Mioc, jandarmii îl chemau la post de multe ori, era amenințat cu pușcăria. De multe ori, pe când era la munca câmpului, trimiteau să-l aducă. Era amenințat să semneze o declarație de renunțare la convingerile baptiste, dar și alți frați din biserică. Dumnezeu le-a dat putere și curaj să rămână credincioși și nu s-au speriat, pentru că știau în cine se încred.
În anul 1936 fr. Avram trimite pentru înfometații din Basarabia, suma de 610 lei.
În anul 1938 fr. Avram Bulica,   împreună cu păstorul Bisericii, fr. Atanasie Pașcu, au cerut audiență la rezidentul regal al ținutului Timiș, Alexandru Marta, căruia îi prezintă persecuțiile pe care le îndură copiii baptiștilor  în școală. Tot atunci cei doi frați prezintă și un memoriu detailat în acest sens.
Rezidentul regal trimite un inspector să facă o anchetă, care găsește că faptele de persecuție sunt reale. Rezidentul cheamă reprezentantul Bisericii Creștine Baptiste și pe părinții fetelor bătute  și îi întreabă ce pretenții au de la preot. Credincioșii baptiști au spus că nu au pretenții, ci doar să nu mai fie discriminați elevii ce provin din familii baptiste.
În 3 septembrie 1947 a trecut la Domnul, pentru a primi răsplată, fr. Avram Bulica, la vârsta de 64 de ani. Serviciul de înmormântare a fost oficiat de frații Atanasie Pascu, Nicolae Lighezan, Kalapiș Fery și C. Bistrian. A cântat muzica din Vermeș și corul din Jebel.                                  În data de 13 martie 1948 este înmormântată sora Anastasia Bulica, soția fr. Avram, în urma unei suferințe de 9 ani. Sora s-a evidențiat mult în activitatea bisericească prin calitatea ei arătată prin primirea oaspeților.


Gheorghe Bulica
În ziua de 21 noiembrie 1928, fr. George Bulica din Cerna  se căsătorește cu Brânduța Lighezan, din comuna Vermeș. Actul religios a fost îndeplinit de fr. Moise Treta din Gătaia.
La 14 aprilie 1947 fr. Gheorghe Bulica participă la Șipot-Timiș, împreună cu Asociația Tineretului „Ionatan”, unde a avut un cuvânt din partea Domnului.
Fr. Gheorghe participă cu un grup de frați din localitatea Cerna în localitatea Sipet, jud. Timiș, a doua zi de Paște al anului 1941.

Serviciul de înmormântare a fost ținut de frații: Nicolae Lighezan, Costea Bistrian, F. Calapiș, Ile Ioan și D. Pegrui. A cântat corul din Jebel, condus de fr. Iefta Marghila. 

loan Bulica 1929 – 1967 din Cerna

S-a născut în 5 noiembrie 1929, din părinții Gheorghe și Brândușa, localitatea Cerna, raionul Gătaia. A terminat 7 clase primare și 4 clase la Liceul Industrial din Reșița.
La 8 septembrie 1946 este botezat. În anul 1951 este încorporat ca soldat și rămâne la vatră în anul 1954. Fiind liber din armată și având o meserie bună, contabil, se căsătorește în 1954.
În 22 august 1948 la Berini-Timiș, fr. Ioan Bulica conduce un program de evanghelizare, cu ocazia unui botez cu 10 persoane.
În 6 mai 1957 face cerere pentru a fi primit la Seminarul Teologic Baptist din București.        Fr. Ioan Bulică a trebuit să obțină adeverință de la Sfatul Popular, referințe de la membri din partidul comunist, fratele le-a obținut, pentru că familia dumnealui era vorbită de bine în sat. Recomandare a trebuit și de la Biserica Creștină Baptistă din Bucovăț și de la Comunitatea Baptistă de Timișoara.
După absolvirea Seminarului Teologic, fr. Ioan Bulica a slujit ca păstor la Jamul Mare. De aici, fiind recomand de fr. Alexa Popovici  către fratele său, Pit Popovici, care era păstor la Timișoara 1, se mută și slujește cu dragoste Domnului.
A ocupat și slujba de secretar al Comunității Creștine Baptiste de Timișoara.
În ziua de 9 iunie 1967 fr. Ioan Bulica a fost condus pe ultimul drum, aici pe pământ. Serviciul de înmormântare a fost condus de fr. Ieremia Găvăgină, președintele Comunității de Timișoara. Au mai participat frații: Țunea Ioachim din partea Uniunii, Florea Dionisie, Petru Popovici, Stanca Ioan. Necrologul a fost citit de fr. N. Românul.
Petru Bulica   - 1955 din Bucovăț

Născut în 08.10.1955, în satul Bucovăț, comuna Remetea Mare, județul Timiș, în familia pastorului Ioan Bulica. A crescut și a fost educat în credința creștină baptistă, primind botezul nou testamental în octombrie 1975, în Biserica Creștină Baptistă Nr. 1, Timisoara.
După absolvirea Facultății de Mecanică a Institutului Politehnic „Traian Vuia” în 1980, a lucrat ca inginer la IMMR, Secția Vagoane, Timișoara. În acest timp s-a implicat în lucrarea Bisericii Nr. 1, ca învățător biblic la cursul de cateheză și școală duminicală. Din 1984 a început să fie implicat în lucrarea de ucenicie și evanghelizare personală, fiind unul din membrii fondatori în mișcarea studențească din Timișoara.
În 1991 a fost ales și ordinat ca păstor în Biserica „Betel”. Între anii 1992-1995 și 1998-2000 a studiat teologia în Marea Britanie, la Brunel University – London Bible College (licență și studii post-universitare).
În martie 2002 este ales păstor coordonator al Bisericii „Betel”.
Pe lângă responsabilitățile aferente slujirii ca păstor coordonator, este preocupat de formarea de lideri slujitori prin ucenicie și mentorare. De asemenea, supervizează și lucrarea cu familiile, cu bărbații și cu femeile.
Din august 1982 este căsătorit cu Gina, căsătorie din care au rezultat doi copii: Anca Patricia (1984) și Paul Adrian (1986), în prezent amândoi căsătoriți – iar din 2013 este și bunic. Gina este implicată în lucrarea cu femeile. Împreună au fost dea lungul anilor în numeroase călătorii misionare în diferite țări (Filipine, Moldova, Serbia, Columbia, Kazakhstan).
 În anul 2016, Gina, soția fratelui Petrică, a plecat la Domnul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu