Cine sunt?

vineri, 1 februarie 2019

Și Iașiul a păstrat din cultura baptistă




            Dumnezeu întotdeauna și-a găsit cuibul unde să-și păstreze din ce este al Lui,  în locuri in care nu te gândești. Teoretic , în orașul Arad la bibliotecă, trebuia să găsești tot ce au tipărit înaintasii noștri baptiști, că doar acolo s-a dezvoltat literatura noastră baptistă încă din anul 1895. Dar nu este chiar așa, cu mare respect pentru Arad și arădeni,  Iașiul și ieșenii ne-au păstrat mare parte din  valorile noastre literare.
            În perioada  29.01 – 01.02.2019 am fost la Iași, capitala culturii, cu fr. Daniel Stoica într-un turneu cu scopul de a  cauta, a vedea și scana ce Domnul a păstrat aici la Iași. Am găsit, slavă Domnului mult, foarte mult pentru noi ca baptiști și felul cum eram tratați de la început și până azi.
            Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași este gazda  unei adevărate comori baptiste. Ea este un centru important de cultură dar o picătură mică,  nesemnificativă este literatura baptistă de mare valoare pentru noi.
        
    Am fost bine găzduiți aici de doamna Voroneanu Carmen, custode  la „Sala profesorilor” și „Sala Periodice”, care prin părinți este și din Arad, iar mai precis după mamă se trage din Maramureșul istoric. Foarte amabilă ne explica ce și cum să facem. Minunat tot personalul bibliotecii.








            Cărțile și revistele erau multe, unele trebuiau tăiate că erau necitite și paginile nu erau tăiate, erau curate și  bine păstrate. Am fotografiat  poze pentru că erau de calitate, iar fr. Daniel a scanat peste  11.000 de pagini.
            Câteva lucrări ce mi se par mai interesante o să le pun la îndemâna cititorului meu.
            Florile Primăverii o carte de Earl Truța, scrisă la București în anul 1940. Este o carte scrisă pentru fetele din România care poartă flori în părul lor. Sunt lucruri pe care trebuie să le știe fetele creștine în toate domeniile.
            Drumuri necunoscute de C. H. Spurgeon, București 1939.
            Revista „Prietenul copiilor” apare în septembrie 1931 și este o revistă excelentă pentru vremea aceea.
            Calendarele editate de baptiști sub mai multe denumiri, cel mai vechi l-am găsit din 1923.


            Una din marile descoperiri despre care am scris dar nu aveam toate detaliile a fost cartea lui John Bunyan tipărită în 1890 la București, Editura depozitului de scrieri creștine, Calea Moșilor nr. 51.
            Piesa mai grea a fost:  Mărturisirea de Credință precum și Constituirea Comunităților Creștinilor Botezați (Baptiști) din 1914.
            Am luat la o mică cercetare și în fugă „Psaltirea Scheiană” din 1482 și retipărită cu textul în facsimile și transcriere în anul 1889. Frumoasă lucrare.
            Ca o mică perlă am găsit cartea lui Spurgeon „Fiți tari în Domnul” tradusă și tipărită în anul 1937 de Tudor Popescu.
            Am găsit multe cărți traduse de Dumitru Cornilescu începând din anul 1912 de diferiți autori printre care și renumitul predicator R. A. Torrey. Unele din aceste cărți le găsim din 1908 în librăria fr. Vasile Berbecar din Buteni, apoi din anul 1926 la Arad.
            R. A. Torrey este tradus încă din 1910 la București de Institutul de Arte Grafice C. Sfetea. Este o predică cu titlu: „Unde-ți vei petrece veșnicia?”
            Mulțumim Domnului pentru însoțire, ocrotire și toate cele bune ce vin din mâna Lui. Mulțumim doamnei Carmen, mulțumim Bibliotecii „Mihai Eminescu” ,cu respect.  La revedere Iași, capitală culturală, să fii în veci binecuvântat, rămâi cu bine.
            Și noi cei doi temerari Vasile și Daniel ne îndreptăm spre gară cu bagajul în spate și cu o mulțumire sfântă pentru ce ne-a dat Domnul. Vouă cititorilor de asemenea, vă mulțumim.








3 comentarii:

  1. Mă bucur și eu când văd că suntem de folos în această lucrare. Dumnezeu merită slava că le-a păstrat acolo. Au trecut aceste cărți cu celelalte, desigur prin două bombardamente. Au fost mutate la Sibiu și aduse înapoi, unele cărți s-au pierdut, dar Domnul pe ale noastre le-a păstrat. Ce este curios, că și în regimul comunist, ele au fost reinventariate, dar oamenii minunați de acolo, nu le-au distrus, s-au înlăturat. Dorința noastră, a celor ce lucrăm, este să fie puse public, dar mai durează. Suntem 3 oameni, lucrăm voluntar, avem servicii, dar facem cu mult drag și pasiune această lucrare. Aici se vor posta, sunt unele puse din reviste vechi și cu ajutorul Domnului, vom mai pune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mircea Mitrofan2 martie 2019 la 09:29

    Ma bucur ca ati reusit sa ajungeti si la Iasi. Si, mai aes, ma bucur ca ati descoperit aceasta comoara literara in BCU. Locuiesc de peste 30 de ani in Iasi, dar nu am stiut si nici nu m-am asteptat vreodata ca ea ascunde comorile astea!
    Ar fi extraordinar ca paginile scanate sa fie puse la dispozitia publicului cindva. Sa speram ca in viitorul apropiat. :-)

    Va multumim.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă bucur și eu când văd că suntem de folos în această lucrare. Dumnezeu merită slava că le-a păstrat acolo. Au trecut aceste cărți cu celelalte, desigur prin două bombardamente. Au fost mutate la Sibiu și aduse înapoi, unele cărți s-au pierdut, dar Domnul pe ale noastre le-a păstrat. Ce este curios, că și în regimul comunist, ele au fost reinventariate, dar oamenii minunați de acolo, nu le-au distrus, s-au înlăturat. Dorința noastră, a celor ce lucrăm, este să fie puse public, dar mai durează. Suntem 3 oameni, lucrăm voluntar, avem servicii, dar facem cu mult drag și pasiune această lucrare. Aici se vor posta, sunt unele puse din reviste vechi și cu ajutorul Domnului, vom mai pune.

    RăspundețiȘtergere