Cine sunt?

sâmbătă, 16 martie 2019

Dr. James Henry Rushbrooke a ajuns la Rohia



Prin mila lui Dumnezeu și nemărginita Lui purtare de grijă, cartea despre rolul lui J. H. Rushbrooke în obținerea libertății religioase pentru credincioșii baptiști din România între anii 1907-1947, a ajuns în micul sat, Rohia.
Baptiștii au fost la Marele Război, au dezertat din armata austro-ungară și s-au înscris voluntari în armata română, au donat bani în timpul războiului „Crucii Roșii”, pentru salvarea de vieți omenești. Baptiștii au fost la Marea Unire cu îsuflețire, crezând în acele ideialuri ce erau fluturate cu mare emfază cu acea ocazie, dar au intrat cu o viteză uimitoare într-un zid de cremene, care era cât pe ce să-i spulbere.
Poporul baptist nu a putut fi spulberat, pentru că această lucrare venea de la Dumnezeu, care avea oameni pregătiți să intervină. Dr. Rushbrooke a fost unul dintre ei.
Citind cartea, o să vedeți luptele ce au continuat după Unire, pentru că autoritățile de la București, îndemnate de mai marii Bisericii Ortodoxe, nu au vrut să recunoască Cultul Creștin Baptist, care în Ungaria se bucura de această recunoaștere din 1905. Autoritățile de la București, în anul 1928 au recunoscut prin lege statutul  Cultului Baptist și baptiștii trebuiau să se bucure de libertate, dar de fapt se bucurau de faptul că erau învredniciți să sufere pentru credință.
Dr. Rushbrooke a fost unul care nu s-a lăsat dus dus de valul propagandei de la București,  ci a intervenit cu autoritateaa ce o avea pe plan internațional.
Multe lucruri nebănuite, neștiute, le va găsi cel ce va citi cartea, lucruri la care ne vine greu să ne gândim că s-ar fi putut întâmpla pe pământ românesc, unde sunt cei mai buni oameni de pe pământ.
Cartea costă 20 lei și poate fi achiziționată de la autorii Marius Silveșan și Vasile Bel.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu