Cine sunt?

vineri, 15 mai 2020

Bâcu Ioan 1915 - ? din Tauț



Fratele Bâcu Ioan s-a născut în ziua de 9 mai 1915, în localitatea Tauț, județul Arad. Părinții se numeau Teodor și Ana, fiind de naționalitate română. Tata era plugar, iar mama muncitoare.
Face școala generală în localitatea natală, apoi întră la liceu și absolvă 4 clase, ajungând să fie funcționar în cadrul C.F.R.-ului.
În anul 1937, este recrutat și încorporat la Unitatea Militară 3 Transmisiuni din Cluj și rămâne la vatră cu gradul de sergent. A participat și la cel de-al Doilea Război Mondial în cadrul armatei la Transmisiuni.
Bâcu Ioan ajuge la București și aici aude Cuvântul lui Dumnezeu și-l primește. Este botezat în București pe 1 ianuarie, dar nu am găsit în ce an. S-ar putea să fi fost botezat în timp ce era detașat în cadrul armatei cu detașamentul de transmisiuni la București.
Se înscrie la Seminarul Teologic Baptist din București în anul școlar 1939/1940, dar nu reușește să-l termine din cauza războiului.
În ziua de 16 noiembrie 1947 se căsătorește la Arad cu sora Elena, născută Chivicescu și Domnul le-a dat o singur copil, pe Ligia, născută la Timișoara pe 24 iunie 1949.  
Din anul 1945 până în anul 1947 lucrează ca păstor neordinat al unei biserici din Arad.
Pe 1 martie 1948 este ordinat ca păstor al Bisericii Creștine Baptiste din Timișoara. Se mută cu domiciliul în Timișoara, locuind pe strada Dimitrie Sturza, nr. 62. Nu mult după ordinarea și instalarea sa ca păstor, este arestat împreună cu alți păstori baptiști.
După anul 1953, fratele Bâcu Ioan este păstor al Bisericii Creștine Baptiste numărul 2 din Timișoara și, sub păstorirea lui, se cumpără un imobil pe strada Zăvoi nr. 12, unde se va construi clădirea bisericii și sediul Comunității de Timișoara. A lucrat ca păstor până în jurul anului 1970. După acest an, s-a mutat de la Biserica nr. 2 la o altă biserică în Timișoara, unde a fost membru.
Cu regret, nu știm anul morții sale. Dacă mă poate ajuta cineva, aș fi recunoscător.

Surse:
Alexa Popovici
Dorin Dobrincu
Ioan Bunaciu
Ioan Râncu
Sima Handra
Arhive

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu