Cine sunt?

joi, 7 mai 2020

Familia Capotă din Mărgău și un interviu cu Ghiță Capotă



Familia Capotă din Mărgău este numeroasă, dar și complexă. Am încercat să pun împreună numele lucrătorilor în via Daomnul, cu ajutorul fratelui Ghiță Capotă, actualul păstor al Bisericii Creștine Baptiste din Mărgău. Domnul să binecuvânteze pe toți Capotă, acolo unde se găsesc, să fie buni slujitori ai Domnului. Eventualele inadvertențe le va corecta fratele Ghiță sau oricare urmaș, printr-un comentariu.
Capotă Petru seniorul, 1901 – 1980, din Mărgău 

Capotă Petru, seniorul, s-a născut în anul 1901 în localitatea Mărgău, județul Cluj. A avut o familie frumoasă, cu un număr de 12 copii,  dar au rămas în viață doar 8: Iosif, Aurel, Sabina, Petru junior, Lidia, Ioan, Ardeleana și Teodor.
Frtatele Capotă Petru este botezat în anul 1933.
În anul 1954 era ordinat ca pastor local și lucrează pănă în anul 1980.
În anul 1980 fratele este chemat acasă, la Domnul.
A fost un om al lui Dumnezeu și s-a impus printr-o viață sfăntă, find un frate corect și serios, fiind astfel un stâlp de nădejde al bisericii.

Capotă Petru junior,  1932 - 215
După moartea lui Capota Petru senior, a fost ordinat ca perzbiter, Capotă Petru -  junior, fiul lui, care avea o activitate intensă în biserică și care fusese și arestat și apoi urmărit multi ani, pentru propaganda religioasă. Cu un magnetofon Capota Petru junior  înregistra programe din biserici si le punea să fie auzite de vecini, prieteni etc.
A avut 4 fete: Ana, Viorica, Marta și Magdalena.

Capota Iosif  

Capota Petru senior, are ca fiu și pe Capota Iosif, care a studiat doi ani la Buteni, la Seminarul Teologic Baptist, apoi s-a îmbolnavit și a trebuit să renunțe. Întors acasă, alături de tatal său, s-a ocupat de lucrarea Domnului din Mărgău și imprejurimi și în acea perioadă, cu toata opresiunea comunistă, au avut izbândă și multi oameni s-au pocăit. Pe la sfarșitul anilor șaptezeci, a plecat la București și a continuat să activeze în cadrul Bisericii din Bulevardul N.  Titulescu.
Capotă Beniamin
În această biserică, fiul lui Iosif,  Capotă Beniamin, a continuat implicarea în lucrarea Domnului în comitetul Bisericii, suplinind la un moment dat câțiva ani, lipsa unui păstor.
În acest moment, fiul lui Beniamin, nepotul lui Iosif și strănepotul lui Petru senior, este secretarul Bisericii Golgota din București. Bulevardul Titulescu.

Capotă Ghiță  din Mărgău 

S-a născut în ziua de 26 mai 1955 în Mărgău. Părinții se numesc Aurel și Georgeta.
La Mărgău, în aul 1991 a fost ordinat ca pastor, alt nepot al lui Capotă Petru senior și anume, Capotă Gheorghe ( Ghiță) care în scurt timp avea în cercul de lucrare Biserica din Mărgău, Biserica din Huedin, Călățele, Calata,  Păniceni, Dretea si apoi a deschis o biserica și la Scrind.
Din anul 1996 Capotă Gheorghe a ajuns și primarul com Mărgău, pentru două mandate si apoi unul de viceprimar. În această perioadă a avut în cercul de lucrare doar bisericile din Mărgău, Huedin, Păniceni, iar acum lucrează în Huedin, Paniceni si Scrind.
A studiat teologie în subteran în anii 80, la cursurile ce se organizau în Cluj, în acea perioadă. A fost implicat în anii 80 în lucrarea de primire din străinatate și apoi de răspandirea Bibliei și a cărtilor religioase. De menționat, că atât Capotă Petru senior, cât și toți ceilalți descendenți ai familiei lui, prinși în lucrare sub diferite activități, au lucrat toti benevol, fără remunerație de nici un fel, ba ei au susținut financiar activitătile religioase în care erau implicati ei sau bisericile slujite.
Profesorul de matematici superioare care era reponsabilul politic i-a spus: „Statul nu are încredere în voi și nu va școlariza pe pocăiții.”
Capotă Sabina 
Sora Capotă Sabina a fost bucătăreasă la Seminarul Teologic Baptist din București. A lucrat în jur de 20 de ani, în perioada 1970.








Capotă Ioan 1943 – 2006 din Mărgău, frate cu Capotă Traian
Fratele Capotă Ioan s-a născut în ziua de 28 iulie 1943, în comuna Mărgău, județul Cluj, dintr-o familie cu mai mulți copii. A rămas orfan de mamă la vârsta de 3 ani.
Primește pe Domnul Isus în apa botezului în anul 1961.
În ziua de 9 august 1970 se căsătorește cu sora Ana Petruș din Periam și Domnul i-a binecuvântat cu 12 copii: 3 băieți și 9 fete: Ana, Cornelia, Monica, Ionel, Elizabeta, Samuel, Tabita, Estera, Eunice, Maria, Marta și Joshua.
Între anii 1970 – 1974 face cursurile Seminarului Teologic Baptist din București.
După absolvire a slujit la 9 biserici baptiste din județul Arad.
În anul 1985 pleacă în America și se stabilește la Detroit, Michigan, unde a slujit până în anul 1992, când s-a mutat cu familia în Florida.
A slujit în Florida cu întreaga familie și a început biserica Maranatha la First Baptist Church of Greater Miami de pe North Miami Avenue.
Pe data de 24 august 2006 fratele Ioan Capotă este chemat acasă la Tatăl din Cer, pe care l-a slujit cu credincioșie.
Înmormântarea a avut loc luni, 28 august 2006, la Evergreen Historical Cemetery în Fort Lauderdale, Florida. Pe lângă familie, au participat frați din bisericile locale, precum și frați din alte orașe ale Floridei, Naples, Fort Myers, Melbourne și Jacksonville. Prezenți au fost și următorii frați slujitori: Cristian Paul, Hollywood, FL; Titus Sfârlea, Hollywood, FL; Florin Vancea, Hollywood, FL; Victor Braica, Phoenix, AZ; Daniel Hoduț, Greenville, SC; Marian Chirla, Hollywood, FL; Traian Capotă, Dallas, TX; Petrica Gruia, Pojejena, România și Mark Hobafcovich, Atlanta.

Capotă Traian 1947,  fratele lui  Capotă Ioan, fiul lui Gheorghe


Primește pe Domnul Isus în apa botezului în anul 1971.
Păstorește Biserica Baptistă din Tiur, între anii 1982 – 1987 și cea din Gura Râului.
Fratele Capotă Traian a absolvit si el Seminariul Teologic Baptist din București în anul 1980.  A lucrat ca păstor la Aiud, unde a avut multe probleme cu securitatea comunistă. A cumpărat la Aiud o sinagogă, pe care au   transformat-o în biserică și de aici au început problemele. Apoi, acestea s-au accentuat și datorită implicării în răspândirea bibliilor și a cărților religioase.      I s-a îmbolnăvit soția și a avut nevoie de transplant de rinichi. Așa a ajuns în State, unde a lucrat si ca păstor și în alte activități în Dalas.

Surse:
Ghiță Capotă
Ioan Bunaciu
Luminătorul

Mulțumim frate Caius



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu