Cine sunt?

duminică, 1 noiembrie 2020

Familia Iovin din Arad-Gai

 

În această localitate familia Iovin era o familie numeroasă cu bărbați iubitori de Dumnezeu şi uniți în idealul lor, care era acela de a răspândi Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos. Familia Iovin este cea care a dezoltat, a sprijinit și format Biserica Creștină Baptistă din Arad-Gai.

Revista „Lumina Lumei” condusă de fratele Gheorghe Slev anunța în anul 1904 că din Arad-Gai a fost botezată o persoană. Revista ,,Adevărul” menţiona că în ,,ziua de 19 iunie 1908, 3 persoane, 1 bărbat, 1 femeie și o fecioară, au fost botezate din Arad -Gai la Biserica Creștină Baptistă din Curtici”. Este posibil ca aceștia să provină din familia Iovin.

Iovin Trifon 1852 – 1925  



Fratele Trifon Iovin s-a născut în anul 1852 în localitatea Arad-Gai. Când a auzit Cuvântul Domnului s-a hotărât să-L urmeze și să facă ce este scris. A fost un om cu carte, chair dacă era agricultor și un bun lider în breasla lui.

Soția fratelui Trifon se numea Ana, născută în anul 1855, decedată în anul 1931. Domnul i-a binecuvântat cu mai mulți copii printre care și Mihai născut în 1884.

Acesta a fost în anul 1913 inițiatorul și printre semnatarii unei petiții adresate către Căpitănia Poliției din Arad, în care se solicita ca din clădirea de dans să se amenajeze cinematograful din Arad-Gai, unde să se poată face instruirea agricultorilor.

În ziua de 20 martie 1931, ora 4 d. m. la Casa Națională Românescă din Arad-Gai, s-a constituit Asociația Agricultorilor. Această asociație a fost înființată de fratele Trifon Iovin și oficializată la stăruința fiului acestuia și a supraviețuit până la instalarea comunismului în România.

În anul 1925 este chemat acasă la Domnul ca să fie împreună cu cei răscumpărați în patria Lui.

Iovin Mihai 1884 – 1961

Fratele Iovin Mihai se naște în anul 1884 în localitatea Arad-Gai din părinții Trifon și Ana de naționalitate română.

Se căsătorește cu Eva născută în anul 1887 și Domnul le dă 10 copii, băieți și fete: Simion, Beniamin, Nicolae, Gheorghina si Felicia și Mia.

Numele fratelui Iovin Mihai este legat de Arad-Gai şi de biserica pe care a fondat-o. Era un agricultor știutor de carte și înzestrat cu darul de a scrie. În revista „Farul Mânturii” nr. 11 din 1 iunie 1923 apare articolul deosebit de profund „Rămâi cu noi, căci spre seară este”. Un alt articol apărut tot în anul 1923 se numește: „La râul Babilonului am șezut și am plâns când ne-am adus aminte de Sion”. Articolele erau presărate cu exemple din istorie, literatură sau alte scrieri și chema la pocăință.

Numele Mihai Iovin se intersectează cu nume precum Vasile Berbecar, Mihai Munteanu, pioneri baptiști de pe ogorul Evangheliei Domnului nostru Isus Cristos și participau împreună la programe de botezuri, cununii, înmormântări, evanghelizări sau alte serbări în poporul baptist, dar și cu Marcu Nichifor. În ziua de 15 septembrie 1935 participă la o serbare ținută în Biserica Creștină Baptistă din Curtici unde a predicat alături de: Truța Petru, Emil Jiva şi Ioan Cocuț.

Despre deschiderea Bisericii Creștine Baptiste din Arad-Gai, fratele Mihai scrie un articol prin care informează frățietatea din țară despre acest frumos eveniment. Deschiderea a avut loc în ziua de 21 noiembrie 1923 la ora 9 dimineața. Au participat următorii frați lucrători: Pantilimon Andrișan din Bucovina, Ioan Moț bătrânul adunării din Șega, Radu Tașcă, Vasile Berbecar, Ștefan Stupariu, Ștefan Bordaș, Avram Barbu și alții.

La Conferința Comunității Baptiste de Arad din ziua de 16 februarie 1945 fratele Mihai este ales în comitetul de zi.

În anul 1926 ocupa postul de custode al Palatului Cultural din Arad iar un grup de intriganți au cerut primăriei, ca Mihai Iovin să fie îndepărtat pentru că aparținea Cultului Baptist. A fost chemat la Episcopia ortodoxă în fața episcopului Comșa al Aradului, care i-a făcut multe promisiuni, doar să se întoarcă la biserica mamă. Fratele fiind foarte hotărât şi ferm în convingerile sale a fost dat afară din serviciul Bibliotecii.

A fost un bun păstor și neobosit Evanghelist, un bun dirijor al corului Bisericii Baptiste din Arad-Gai.

Fratele Mihai Iovin este chemat la Domnul în ianuarie 1961, la înmormântarea dumnealui fiind prezenți 10 păstori, care și-au arătat dragostea și prețuirea pentru acest harnic lucrător în via Domnului. Printre păstorii prezenți s-au numărat și frații: Pit si Alexa Popovici, Ionel Truța, Martian Cocian, Mihai si Pavel Chiu.

 

Iovin (Mia) Mihai 1925 – 2019 din Arad-Gai





Fratele Mia Iovin s-a născut în ziua de 6 decembrie 1925 în localitatea Arad. Părinții se numeau Mihai și Eva de religie baptistă, cetățenie română și ocupația de bază agricultori. A fost al zecelea copil al familiei, din care numai 5 au ajuns la bătrânețe.

Începe școala primară și în anul 1945 îşi ia diploma de Bacalaureat.

S-a căsătorit cu Domnica și Domnul i-a binecuvântat cu copii:

Michael care la arestarea tatălui său avea 7 ani, prin mila Domnului trăiește și ne ajută și azi cu informații prețioase.

 Cristian, care avea 5 ani la arestarea tatălui său Mia și trăiește și azi.

 Grațian, avea 2 ani când a fost arestat tatăl său, azi trăiește.

Casiana, s-a născut la 5 luni după arestarea tatălui și azi trăiește în Chicago și are nepoți.

 Paul s-a născut în 1965, după eliberare. A trăit 4 luni în incubator, dar viața lui a fost scurtă. La înmormântarea lui, tata a întrebat-o pe mama cum arată Paul? A spus așa: "Pe fața lui s-au întipărit toate suferințele prin care am trecut". Toți au fost născuți în perioada anilor 1950. 

A fost angajat pentru puțină vreme și din cauza credinței sale în Dumnezeu a fost dat afară și i-a ajutat pe părinți la munca câmpului.

Fratele Mia Iovin a suferit persecuții încă de copil. Avea doar 12 ani, fiind în clasa a 5 –a în anul școlar 1936/1937 , preotul Ionescu care preda religia nu-l putea suferi și îl bătea crunt de multe ori. A trecut prin ororile războiului fiind elev de liceu.

Fratele a contribuit la dezvoltarea Bisericii Creștine Baptiste „Betel” formată de Ioan Cocuț în anul 1933.

A fost un bun și ascultător misionar, mergând cu plăcere oriunde era trimis, fără șovăire, a trecut prin experiențe de neuitat, care l-au format şi l-au întărit pentru lucrarea la care a fost chemat. A lucrat cu frați care aveau o experiență bogată în spate  precum frații: Marcu Nechifor, Ilie Mârza de la Deva.

În luna aprilie a anului 1948 este încorporat la Unitatea Militară a Cercului Teritorial Arad și perioada instrucției o face la Regimentul 6 Infanterie.

Fratele Vasile Moisescu ținea diferite întruniri religioase prin case, la care participau un grup de credincioși baptiști printre care: Traian Ban, Mia Iovin, Ioan Ginga și alții. Într-o seară fiind adunați într-o casă au fost cu toții arestați de securitate. Acest grup era denumit „Moisiștii” și erau formați în Biserica Creștină Arad-Șega.  Luând parte la întâlnirile de studiu Biblic cu fratele Moisescu în anul 1958 este arestat, primind ca şi pedeapsă 20 de ani de închisoare. Procesul și condamnarea au avut loc la Tribunalul Militar din Timișoara la 18 februarie 1959, cu sentința nr. 72 în baza art. 209 pct. 2 lit. A din Codul Penal pentru uneltire contra ordinii sociale. Este eliberat în anul 1964.

După eliberare a devenit un lucrător şi mai activ, cunoscut și iubit în toată țara. A fost supravegheat mereu și până la urmă a trebuit să părăsească țara.

Emigrând în America fratele a continuat să lucreze și a co-înființat biserici baptiste de limbă română, a adunat și trimis fonduri consistente celor nevoiași din România.

A scris o carte despre toate patimile îndurate de dumnealui. Această carte o recomand cu mare căldură pentru că este captivantă, vorbește pe înțelesul tuturor, oferă în amănunt evenimente și discuții. Veți înțelege din carte grozăviile făcute de comuniști în perioada lor de stăpânire. Fratele a îndurat pe propria piele, pentru Domnul, toate aceste încercări dureroase și a rămas credincios până în ziua morții.

În ziua de 18 octombrie 2019, Domnul își cheamă robul credincios acasă, după o viață frumoasă trăită cu Dumnezeu și Evanghelia Lui.

În perioada încarcerării a compus multe cântări pe care le-a publicat în cartea „Cântările Biruinței”. AICI se pot asculta cântările interpretate de fratele Nelu Pribac sau se pot descărca de AICI.  

"Istoria unui rob al lui Hristos" de Mihail Mia Iovin. Această carte se poate descărca de AICI.

 

Michael Iovin 1951





Fratele Michael Iovin s-a născut în anul 1951. La o vârstă fragedă şi critică, am putea spune, adică între 7 și 13 ani fratele a fost nevoit să crească fără tatăl său, acesta fiind deținut politic pentru credința creștină. Lucrul acesta i-a adus pe lângă probleme în societate și o punere la colț din partea acelora care nu știau adevărul  cu privire la arestarea tatălui său. Totuşi fratele şi familia sa au reuşit să răzbată prin toate aceste greutăți, pentru că mâna bună a lui Dumnezeu i-a însoțit pretutindeni şi le-a dat putere. A văzut cu propriii-i ochi, cum lucrează Dumnezeu prin lucruri concrete. Timp de trei ani nici nu a știut dacă îi mai trăiește tatăl. Apoi au primit cărți poștale în care li se cereau alimente, dar familia nu avea banii necesari pentru a trimite un colet cu alimente. Atunci,  mama a zis: „Michael hai să ne rugăm!” și s-au rugat la marginea patului. Pe Michael luându-l durerea de genunchi a dat covorul la o parte şi atunci a văzut că sub covoraş sunt 200 de lei. Mama i-a spus ce scrie în Biblie și a citat din Scriptură: „Când vă rugați, să credeți că ați și primit”.

Nu a fost critic la adresa lui Dumnezeu, nu a cârtit, că de ce i se întâmplă așa lucruri grele, ci L-a iubit nespus, dovadă fiind faptul că în anul 1965 pășește în apa botezului mărturisind credință lui Dumnezeu. A fost activ la misiunile creștine de pe valea Crișului și la spitalele din Arad.

A absolvit în anul 1976 Institutul „Ion Mincu” din București ca arhitect cu diplomă. În timpul  școlii Partidul Comunist i-a făcut o ofertă, ca să se înscrie în partid.  Însă fratele a refuzat ,,oferta generoasă” atrăgându-şi mânia partidului iar în anul 1978 a fost expulzat din țară fiind considerat ca potențial duşman al poporului. Fratele a fost și profesorastfel că partidul considera, că va avea o influență nefastă asupra tineretului.

În 1979, imediat dupa sosirea fratelui în SUA, a înființat și editat sub egida Bisericii Baptiste din Chicago a fratelui Cocian, revista "Maranatha." A circulat clandestin și s-a bucurat de interes și în țară.

În anul 1987 a participat la înmormântarea fratelui Costache Ioanid, poetul credincios care a compus multe poezii valoroase, ale căror versuri au fost puse pe muzică. La moartea lui Ioanid, a scris o eulogie amplă, "Poet între creștini și creștin între poeți." A fost publicată chiar în ziua înmormântării pe două pagini ale ziarului românesc din New York, "Micromagazin".

În America, a ajuns partener principal într-o companie de arhitectură şi a proiectat sute de clădiri în 33 de state.

Fratele Michael are doi nepoţi frumoşi, Dumnezeu să îi binecuvinteze!

Mulțumesc fratelui Michael Iovin pentru că m-a ajutat să întocmesc această biografie a familiei Iovin și mi-a dăruit aceste poze.

 

 


Surse:

Horia Truță – Arad-Gai, Scrieri Monografice, Volumul II.

Mia Iovin – Istoria unui rob a lui Hristos.

Michael Iovin

Farul Creștin

Farul Mântuirii

Românul

Wikipedia




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu