Cine sunt?

miercuri, 18 noiembrie 2020

Toderaș Vasile 1888 – 1961, din Cluj

 


Fratele Toderaș Vasile s-a născut în ziua de 22 noiembrie 1888 în localitatea Cluj, județul Cluj. Părinții se numeau Ioan și Ileana, de confesiune greco-catolică și naționalitate română.

După ce termină cele 4 clase primare, se înscrie la o școală de meserii.

Aude Cuvântul Domnului pe când era de 15 ani și se hotărăște să-l urmeze pe Domnul Isus, botezându-se în ziua de 15 iunie 1905, fiind primul baptist român din Cluj. A făcut parte din Biserica Creștină Baptistă de limbă maghiară din Cluj. La această biserică a făcut cursuri muzicale și dirijorale.

În anul 1910 este recrutat de Centrul de Recrutare Cluj, la Regimentul 21 (Austro-Ungară) și lăsat la vatră cu gradul de soldat. Este scos din evidențele militare pentru a fi mobilizat la război și trecut pentru lucru la atelierele C.F.R. Cluj.

În ziua de 20 februarie 1918 se căsătorește în localitatea Cluj, cu Ana, născută Vădan și Domnul le-a dat  patru copii: un băiat și trei fete.

Contribuie alături de frații Ioan Dan  și Toma Slev, care era student la Cluj, la înființarea Bisericii Baptiste din Cluj-Mănăștur. În anul 1924 înființează și conduce corul din biserica nou înființată, Cluj-Mănăștur.

În anul 1925 este ordinat ca predicator pentru credincioșii baptiști din Cluj, dar și din împrejurimi. Locuia în anul 1939 pe strada Baciu nr. 31 Cluj, unde a contribuit la înființarea Bisericii Creștine Baptiste din cartierul Dâmbu Rotund.

Ca păstor la biserica din Dâmbu Rotund a lucrat mult la extinderea Împărăției lui Dumnezeu, mergând prin sate, predicând și botezând pe acei ce erau gata să -l urmeze pe Domnul Isus Cristos. În anul 1932 a oficiat botez în localitățile: Chiuiești, 39 candidați, Răscruci, 24 candidați, Florești 18 candidați și în râul Someș, pentru cei din Cluj.

În ziua de 25 martie 1931 se înființează Comunitatea Creștină Baptistă din Cluj și fratele Vasile Toderaș este ales ca vicepreședinte, alături de frații: Ioan Dan președinte, Gavrilă Crișan, secretar și Toader Gavrilă, casier. Este activ și în cadrul Comunității, făcând cu credincioșie lucrarea Domnului.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Clujul căzând sub ocupație maghiară, s-a refugiat la Timișoara, unde a lucrat ca păstor. Urmărindu-i activitatea în revista „Farul Creștin”, se pare că în anul 1946 a revenit  la Cluj.

A trăit o viață de 73 de ani, o viață foarte activă pe câmpul Evangheliei, iar în ziua de 29 ianuarie 1961, Domnul l-a chemat acasă la odihna veșnică.

Surse:

Alexa Popovici

Ioan Bunaciu

Vasile Tămaș

Arhive

Glasul Adevărului

Farul Creștin

Farul Mântuirii

Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu