Cine sunt?

duminică, 3 ianuarie 2021

Cultul Creștin Baptist în anul 1921. Hotărâri și evenimente marcante

 

Prezint prin ajutorul Domnului o mica parte din istoria poporului creștin baptist,  petrecute cu 100 de ani în urmă, adică anul de grație 1921.

Sfătuirea de la Timișoara cu ocazia sosirii fratelui J. Henry Rushbrooke în perioada 22 – 25 ianuarie 1921.

La această întâlnire s-a discutat despre înaintarea actelor spre guvernul României Mari pentru recunoașterea Cultului Baptist.

S-a hotărât ca legătura cu străinătatea să se facă de la București. S-a discutat despre o școală de misiune dar nu au avansat o hotărâre în acest sens. Consemnat de fratele Vasile Berbecar.

Ședința Comitetului executiv de la Arad în zilele de 10 - 11 iulie 1921.

S-a discutat despre unirea tuturor baptiștilor din România. Problema ajutorărilor lucrătorilor și a fraților cu nevoi, săraci. Trimiterea de misionari acolo unde este nevoie. Calendarul să fie pe viitor ca cel din bătrâni, să se facă 6000 de bucăți. S-a discutat și despre Cărțile de cântări și s-a hotărât ca fratele Vasile Berbecar și Munteanu să se ocupe de acest lucru. S-au mai discutat și alte prombleme curente. Consemnat Vasile Berbecar.

 

Ședința de comitet ținută la Șiria în 21 - 22 august 1921.

Aici se discută despre vizita fratelui Constantin Adorian la Londra și întâlnirea ce a avut-o cu frații James B. Gambrell și J. Henry Rushbrooke, care vor să ajute slujitori baptiști din România. Discuțiile pe acestă temă au ținut de dimineață până la amiază.

Fratele Vărșăndan Gheorghe, păstorul Bisericii Creștine Baptiste din Radna, cere ca Biserica Creștină Baptistă Română din Chitighaz, care la Unirea din 1918 a rămas în Ungaria, să fie ajutată.

S-a discutat despre persecuția din Lupeni, aici s-au întâmplat mai multe acte de persecuție.

Altă discuție a fost despre Cartea de cântări propunându-se să se aducă din America 1000 de bucăți.

S-a discutat problema rachiului, ca frații să nu facă din fructe rachiu, ci marmeladă sau să le vândă.

Au fost și alte discuții, informări mai mărunte care nu au necesitat multe discuții. A consemnat fratele Vasile Berbecar.

Ședința Comitetului Executiv la Șiria, 22 septembrie 1921.

Se iau următoarele măsuri:

1.    Comisia care se ocupă de Școala de Misiune să se adune pe data de 5 octombrie 1921 la București.

2.    S-a dezbătut mai mult timp dacă școala să înceapă la Arad sau Buteni, iar frații au optat pentru Buteni, totuși hotărârea urmând a fi una provizorie.

3.    Să se facă un contract pe doi ani.

4.    Să se facă mobilier. Frații au stabilit ce fel de mobilier să fie și cum să arate. Apoi trebuiau cumpărate așternuturi și alte lucruri pentru echiparea dormitoarelor. Pentru această lucrare au fost desemnați frații Sida Teodor și Brânda Zaharia.

5.    Numărul de studenți să fie până la 30. Aceștia  trebuiau să prezinte următoarele documente:

a.     Să fi făcut milităria (livret militar).

b.    Un chestionar completat.

c.     Atestat (certificat) de naștere.

d.    Atestat de moralitate.

e.    Atestat medical.

f.      Atestat de școală.

g.     Atestat de la adunare și conducătorul ei.

h.    O descriere (biografie) a vieții lor atașată chestionarului.

6.    S-a stabilit că ar trebui suma de 30.000 lei. Primul an să fie gratuit iar comunitățile care trimit studenți să se îngrijească de îmbrăcăminte.

7.    Spălatul să se facă în institut iar  celui căruia nu îi va plăcea își va căuta o soră, ( pe care o va plăti), să-i facă acest serviciu.

8.    Pregătiri pentru locuința profesorilor.

9.    Cărțile de învățământ, caietele și alte lucruri trebuincioase studiului o să-și procure fiecare student în parte.

10.Încălzitul se va face cu lemne în sobe de Godin.

11.Iluminatul se va face cu lămpi de petrol.

12.Paturile să fie cu etaj și mai înalte să încapă sub el cuferele (valiza sau azi geamantan) elevilor ca garderobă.

Acestea au fost hotărârile luate pentru început de către frați. Aceștia s-au grăbit în luarea deciziilor deoarece nu doreau să vină Crăciunul iar aceste hotărâri importante pentru bunul mers al școlii să nu fie lămurite, stabilite și puse cap la cap. Un alt aspect era acela că se aștepta venirea în țară a fratelui  Rushbrooke și frații doreau ca acesta să-i găsească bine pregătiți.

A doua zi, pe data de 23 septembrie 1921 după ședința comitetului, frații au plecat la Buteni  și au închiriat o casă pentru suma de 3.200 lei anual și au făcut un contract de   închiriere. A consemnat fratele Vasile Berbecar

Deschiderea Seminarului la Buteni  - 1921

Finalmente, Seminarul Teologic Baptist s-a deschis având doar 8 studenți, care studiau în  Biserica Creștină Baptistă din Buteni, județul Arad. Acestor 8 studenţi li s-a predat Vechiul și Noul Testament. După 6 săptămâni  fraţii au fost obligaţi să plece de acolo, iar locaţia Seminarului a fost mutată la Arad.

 

Surse:

Arhive

Baptist şi Reflector




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu