Cine sunt?

luni, 31 mai 2021

Flueraș Mihai 1889 - ? din Cergaul Mic

 


Fratele Mihai Flueraș s-a născut în anul 1889 în localitatea Cergaul Mic, județul Târnava Mică. Părinții se numeau Petru și Mina, de religie luterană și naționalitate română.

Fratele Mihai Flueraș face șapte clase primare în localitatea natală. Studiază trei ani la Seminarul Teologic Baptist din București.

Se căsătorește în ziua de 26 decembrie 1911, în comuna Cergaul Mic, cu Elena, născută Ițioc. Domnul i-a binecuvântat cu doi copii: Petru, născut în ziua de 10 mai 1921 și Mina, 31 august 1924. Sora Mina studiază la Școala Baptistă ,,James Memorial” de Fete din București. A doua zi de Paște în 1947, sora Mina se căsătorește cu fratele Fișca Gheorghe, student, în Biserica Creștină Baptistă din Sighișoara. Programul a fost condus de fratele Ioan Dan, președintele Uniunii Baptiste din România.

În anul 1911 este recrutat de Centrul de recrutate Alba Iulia, unde este și încorporat la Regimentul 50 Infanterie, rămânând la vatră cu gradul de sergent.

În ziua de 14 iunie 1925 este botezat, după ce are loc în viața sa o schimbare lăuntrică, în urma auzirii Cuvântului Sfânt al lui Dumnezeu.

Fiind nevoie mare de lucrători, frații îl ordinează ca predicator în ziua de 25 septembrie 1926, pentru cercul de activitate Târnava Mare și Târnava Mică, unde erau 171 de membri baptiști și 127 de aparținători. Echipa de ordinare a fost compusă din frații: Gheorghe Cozman și Ioan Broscățanu.

În ziua de 14 septembrie 1930, Biserica Creștină Baptistă din Sighișoara a avut o serbare cu loterie și cu o frumoasă expoziție de lucruri de mână. Această zi a fost rezervată surorilor care au colectat suma de 2310 lei, pe care i-au dăruit bisericii, păstorită de fratele Mihai Flueraș.

La Congresul Uniunii Vechi din 15 – 17 septembrie 1933 de la Curtici, fratele Mihai Flueraș a fost ales în Comitetul de zi, ca supraveghetor.

În anul 1935 fratele Mihai Flueraș trimite la revista „Pacea” un frumos articol numit: „Rugăciunea în Familie”, în care spunea, printre altele: „Rugăciunea este o oftare către Dumnezeu”.  

Fratele Mihai Flueraș era un harnic lucrător, o dovedesc și lucrările făcute pe o arie destul de extinsă. A doua zi de Rusalii, în 1937, a oficiat un botez noutestamentar în orașul Sibiu, botezând 17 suflete.

În ziua de 21 decembrie 1937, fratele Mihai Flueraș este ales de Conferința de la Alba Iulia a Comunității, ca delegat în Comitetul Țărăsc, alături de frații: Ilie Mârza, P. Boșorogan și Dragomir Cornea.

În ziua de 23 iulie 1939 participă la un program de botez în centrul Munților Apuseni, lângă muntele Găina, comuna Avram Iancu, unde un număr de 19 suflete au făcut legământ cu Dumnezeu, promițind că îl vor urma toată viața. Tot în anul 1939 participă la festivitatea de deschidere a casei de rugăciune din Mediaș.

În ziua de 21 mai 1940 s-a ținut Conferința Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Alba Iulia, unde fratele a fost ales ca cenzor.

În ziua de 24 august 1941 frații tineri din Biserica Creștină Baptistă din Mediaș au organizat un frumos program al tineretului, la care s-au recitat multe poezii, s-au cântat duete, a cântat corul din loc condus de fratele Ionel Răduț și fratele  Mihai Flueraș a predicat Cuvântul Domnului.

În ziua de 25 martie 1945 Biserica Creștină Baptistă din Sighișoara, condusă de fratele Mihai Flueraș, organizează alături de frații: Folk și Apahideanu, un frumos program spre slava Domnului, la care s-a făcut o colectă specială pentru cumpărarea și răspândirea Biblei. Suma adunată a fost de 28.000 lei.

În prima zi de Paște din anul 1945, fratele Mihai Flueraș oficiază și un botez cu 13 persoane, care învie la o viață nouă cu Domnul Isus Hristos.

În ziua de 4 august 1946 fratele Mihai Flueraș predică la serbarea făcută de fratele Mara Cornel din Brașov, la sala „România Liberă”, unde au fost adunați frați din mai multe orașe din Transilvania.

În ziua de 21 mai 1947 la Conferința de organizare a femeilor creștine baptiste di România, fratele Mihai Flueraș conduce ora de rugăciune, dând îndemnuri pentru rugăciune, dar și sfaturi pentru surori.

În ziua de Anul Nou 1948, fratele face o mare bucurie Bisericii Creștine Baptiste din localitatea Dumbrăveni, unde a predicat Cuvântul Domnului.

A păstorit Bisericile Creștine Baptiste din: Sighișoara, între anii 1927 – 1944, Mediaș, Bahnea, din județul Mureș și altele.

A fost activ și lucra cu dragoste și tragere de inimă pe ogorul Evangheliei. Era invitat, pentru că predicile lui erau pline de viață, pline de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu. De multe ori fratele ducea în călătoriile sale misionare și pe fiica dumnealui Mina, care conducea tineretul, cânta și vorbea cu surorile din biserici. De multe ori era invitat și de Bisericile Baptiste Maghiare din zona Sighișoara.

Adresa fratelui era pe strada Câmpeni, nr. 38, Sighișoara.

Surse:

Alexa Popovici

Ioan Bunaciu

Arhive

Farul Creștin

Farul Mântuirii

Îndrumătorul Creștin Baptist

Pacea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu