Cine sunt?

luni, 26 iulie 2021

Costin Mihai 1909 – 1981 din Baia Mare

 


Mihai Costin s-a născut în ziua de 04 aprilie 1909 în localitatea Mocira, județul Satu Mare ( acum Maramureș). Părinții s-au numit Vasile și Maria, de religie        greco-catolică și naționalitate română.

Face cinci clase primare, face cursuri de pregătire profesională, ajungând maistru zidar și frecventează cursurile de pregătire la Seminarul Teologic Baptist din București.

Fratele Mihai a primit Cuvântul Domnului prin mama lui, Maria și în ziua de 27 septembrie 1931 declară în public pe Isus Hristos ca Domn al vieții sale și este botezat de fratele Nicolae Miclăuș.

În anul 1931 este încorporat de Centrul Militar Baia Mare la Batalionul 7 Vânători de Munte și a fost lăsat la vatră având gradul de sergent. În timp ce era militar a venit să participe la botezul prietenei sale, Maria Nagy, care i-a devenit soție în 1936, când s-au căsătorit.

Încă de tânăr fratele Mihai este folosit în lucrarea Domnului de fratele Nicolae Miclăuș, lucrătorul cercului Satu Mare. În ziua de 5 aprilie 1936, amândoi frații au condus programul de deschidere al casei de rugăciune din localitatea Ferneziu.

În ziua de 21 octombrie 1936 fratele Mihai Costin se căsătorește în localitatea Baia Mare, județul Satu Mare, cu Maria, născută Nagy și Domnul le doi copii: un băiat și o fată. Domnul a făcut ca băiatul să plece în veșnicie de mic și a rămas Magdalena, născută în ziua de 3 februarie 1942.  

În anul 1938 fratele Mihai Costin, împreună cu Biserica Creștină Baptistă din Baia Mare dorește să construiască o clădire, unde să se adune pentru rugăciune. Fratele Mihai trimite un anunț în această privință la revista „Farul Creștin”, ca cei ce pot să ajute micul grup de frați să-și construiască clădirea.

În 1939 primește de la Uniunea Baptistă recunoașterea de lucrător în Biserica din Baia Mare, care avea un număr de 37 de membri. A condus biserica în vreme de război, alături de fr. Miclăuș Nicolae, care întocmea actele și apoi alături de păstorii angajați.

În ziua de 6 mai 1945 fratele Mihai Costin, împreună cu tineretul din biserică a organizat o serbare a tineretului, unde au fost invitați și frații din localitatea Coltău. A cântat corul din loc spre slava Celui Înviat.

În ziua de 8 septembrie 1946 un grup de frați, împreună cu fratele Costin și Galic Coloman oficiază în comuna Mocira de lângă orașul Baia Mare un botez cu două persoane.

În ziua de 31 august 1947 fratele Mihai Costin participă la deschiderea casei de rugăciune a Bisericii Creștine Baptiste din localitatea Seini, județul Maramureș

În ziua de 14 martie 1948 tineretul din bisericile baptiste din Seini, Baia Mare și Ardusat, au organizat o serbare în Baia Mare în cadrul căreia s-a desfășurat un bogat program de Evanghelizare. Au predicat frații: Mihai Costin, Grel Vasile și Galic Coloman.

În ziua de 24 februarie 1951 este ordinat ca predicator și conducător de adunare de către fratele Nicolae Miclăuș.

Fratele Mihai Costin a fost președintele tineretului baptist din Comunitatea de Satu Mare. A făcut parte și din Comitetul Comunității Creștine Baptiste de Oradea în perioada 1940 – 1944.

De multe ori a fost chemat la Securitate si a fost făcut membru de partid cu forța, dar fratele le-a spus: „Nu mă faceți membru de partid, că eu la biserică tot mă duc!” Ei au replicat: „Nu te vei mai duce tu!” Însă, fratele frecventa biserica, iar în concediu pleca în misiune la Corni, Oarța. Dacă au văzut că nu se lasă de biserică,  cineva l-a pârât la partid, la o ședință a fost propus pentru excludere, dar fratele le-a înmânat carnetul de membru zicând: „Aici este carnetul, eu am zis să nu mă faceți, pentru că de biserică nu mă las.”

Lucra la Uzina de Plumb unde era maistru zidar șamotor la cald, era numit „bătrânul uzinei” pentru că era apreciat și se pricepea la meserie.

Dumnealui reprezenta biserica la Comunitate. Era un om corect, puțin aspru, spunând adevărul direct, fără ocolișuri, nu măgulea, dar spunea ce trebuia, era disciplinat și cerea disciplină de la frați. A contribuit mult la creșterea bisericii și la spiritualitatea ei.

Un frate mi-a povestit despre fratele Costin că într-o duminică dimineață s-au întâlnit în poarta bisericii și fratele Costin l-a întrebat: „Frate Ion, ai citit în Biblie?” La care fratele a răspuns: „Nu prea am citit, că nu am avut timp.” „Să-ți faci!” a spus fr. Costin, însă fratele Ion nu și-a făcut timp până când a venit o boală asupra lui și în spital a citit Biblia, aducându-și aminte de fratele Costin și de sfatul lui.

A slujit cu credincioșie toată viața pe care i-a dăruit-o Domnului. În ziua de 11 ianuarie 1981, Domnul a considerat de bine să-l cheme acasă în odihna Lui veșnică, unde cei drepți se odihnesc de ostenelile lor.

Surse:

Camelia Sabău

Ioan Bunaciu

Otniel-Laurean Vereș

Magdalena Miclăuș

Arhive

Farul Creștin

Îndrumătorul Creștin Baptist

Pacea

Un comentariu:

  1. "Ferice de acum de morții care mor în Domnul!" "Da",zice Duhul,"ei se vor odihni de ostenelile lor"-Apocalipsa,14:13.AMIN!

    RăspundețiȘtergere