Cine sunt?

miercuri, 15 decembrie 2021

Bâha Pavel 1907 - ? din Visag

 


Fratele Pavel Bâha s-a născut în ziua de 8 februarie 1907 în localitatea Visag din județul Severin (azi Timiș). Părinții se numeau Gheorghe și Iuliana, agricultori de naționalitate română.

Face șase clase primare în localitatea natală și doi ani la Seminarul Teologic Baptist din București.

De tânăr aude Cuvântul Domnului predicat de fratele Enașcu Vasile din localitatea Potoc și se hotărăște să-L urmeze pe Domnul Isus. Este botezat în anul 1927 la vârsta de 20 de ani și face parte din Biserica Creștină Baptistă din Visag.

Este contigentul anului 1929 și este încorporat de Centrul de recrutare Severin, în localitatea Lugoș la Regimentul 13 Călărași de unde și rămâne la vatră cu gradul de caporal.

În anul 1933 pe când era necăsătorit, dar nevoia de predicatori era mare, fratele Pavel Bâha este ordinat ca predicator atât pentru Biserica Baptistă Creștină din Valeapai, județul Caraș-Severin, cât și pentru bisericile din localitățile vecine. În acest cerc erau 97 de membri și 33 de aparținători.

Anul ordinării fratelui Pavel Bâha este și anul care stă sub semnul marilor încercări. În ziua de 29 august 1933 în Biserica Creștin Baptistă din localitatea Sacoșul Mare, fratele conduce un serviciu de botez în care 10 persoane făceau legământ cu Domnul. La acest botez a fost prezent și fratele Fânață Teodor, redactorul revistei „Pacea” dar și peste 2000 de persoane venite din toată zona. Atunci când adunarea s-a deplasat de la Casa de Rugăciune spre apă, pe ulițele satului, jandarmii care voiau să-i împrăștie pe cei prezenți au tras cu focuri de armă, dar mulțimea și-a continuat pașnic drumul spre apă. Adunarea avea autorizație pentru acest eveniment iar Dumnezeu a binecuvântat și prin faptul că oamenii din localitate au condamnat comportamentul nedemn al jandarmilor.

La Conferința Tineretului ținută la Curtici în ziua de 16 septembrie 1933, fratele Pavel Bâha, este ales Președinte al Școlii Duminicale din Banat și va întocmi întregul program (de Școală Duminicală) pentru tineret.

Chiar în anul ordinării sale se confruntă cu un caz destul de greu pentru acea vreme, întrucât baptiștii erau făcuți vinovați de toate relele ce se abăteau peste oameni. În ziua de 24 decembrie 1933 trebuie să predice la moartea unei fetițe care făcea parte din familia Vancea, despre care oamenii ziceau că i-a pedepsit Dumnezeu pentru că s-au pocăit. Fetița se numea Persida. La această înmormântare a participat multă lume și a mai predicat fratele Nicolae Lighezan, din Vermeș.

Nu trece mult și în ziua de 18 februarie 1934 parcă se repetă istoria, când este chemat la Domnul un tânăr în vârstă de 28 de ani, Ioan Bandu. La această înmormântarea au venit oameni din 11 localități fiind prezent și fratele Ioan Socaciu, președintele Uniunii Bisericilor Baptiste din România.

În ziua de 23 septembrie 1934 se căsătorește cu Maria, născută Vancea iar Domnul îi binecuvintează cu o fată.

Pe anul 1935 fratele Pavel Bâha întocmește lecțiunile biblice pentru tineret și le publică în revista „Pacea”.

De asemenea, fratele Pavel Bâha scria articole pentru revista ,,Pacea”. În anul 1935 scrie articolul intitulat „Învierea”. În anul 1939 scrie un alt articol interesant „Sângele lui Hristos” în care oferă referințe biblice în lucruri ce se fac prin Sângele Domnului. În revista „Glasul Adevărului” avea articole și sfaturi biblice pentru viața zilnică a credinciosului. „Cum este Împărăția lui Dumnezeu”, „Ce este Iubirea?”, „Caracterul Lui Cristos ” și alte articole nu numai interesante dar și  folositoare.

A doua zi de Crăciun a anului 1941 este alături la serbarea ținută de Biserica Creștină Baptistă din Vermeș care a găzduit acest moment special din viața bisericii.

Fratele Pavel Bâha era invitat de alți frați lucrători din zonă, ca să predice Evanghelia mântuirii la unele evenimente precum: botezuri, înmormântări, serbări ale tineretului baptist etc.

Informațiile despre viața și activitatea fratelui Pavel Bâha se opresc în anul 1941, și de aceea rog pe cei care dețin alte amănunte biografice, oricât de puține ar fi ele, să-mi comunice care sunt acelea, pe blogul personal. Vă mulțumesc anticipat.

Surse:

Ioan Bunaciu

Arhive

Farul Creștin

Glasul Creștin

Pacea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu