Cine sunt?

miercuri, 26 ianuarie 2022

Milutin G. Ilie 1928 – 2000 din Coronini

 


     Fratele Milutin G. Ilie s-a născut la 5 martie 1928 din părinții Gheorghe și Maria Brădiceanu care aveau domiciliul în Coronini, jud. Caraș Severin și erau credincioși baptiști.  Gheorghe Brădiceanu, tatăl său, a fost primul diacon ordinat al Bisericii Baptiste din Coronini. Comuna Coronini fiind situată chiar pe malul Dunării, mulți locuitori trăiau din pescuitul și vânzarea peștelui fiind pescari profesioniști. Avându-l pe tatăl său pescar, Milutin G. Ilie a început pescuitul de la vârsta de 9 ani, mai întâi ajutându-și tatăl iar apoi în diferite alte echipe. Echipa era formată din două persoane care pescuiau din barcă, cu plase pe care și le confecționau singuri. Ilie Milutin a devenit unul din cei mai renumiți pescari din istoria Coronini-ului.

      La vârsta de 18 ani, anul 1946 în urma mărturisirii credinței personale în Domnul Isus Hristos este botezat în apele Dunării de pastorul  Sorescu Mihai. Dumnezeu i-a făcut parte de o chemare specială, tot de pescar dar …pescar de oameni!

     A urmat un curs de muzică și a învățat să cânte la harmoniu devenind dirijorul corului bisericii. Meseria de pescar nu i-a impus un program riguros astfel că el era unul din cei nelipsiți de la Casa Domnului la toate serviciile bisericii. A fost harmonistul bisericii, cânta cu vocea, dirija corul și a început și slujirea amvonală.

     Frații din prima generație de credincioși baptiști din Coronini au remarcat dedicarea lui în slujire și i-au încredințat slujba de diacon al bisericii. A slujit în această calitate până în anul 1985 când a predat ștafeta slujirii fiului său, Ilie Milutin jr.

     Milutin G. Ilie a fost un om al păcii, harnic, priceput, punctual și cu un mare simț al responsabilității în lucrarea Domnului. Predicarea lui era biblică, clară și pe înțelesul tuturor de aceea frații se bucurau când el urma să predice. Avea și o bună mărturie în localitate și se bucura de respectul consătenilor.

 


   Soția sa, Elena Milutin i-a fost sprijin și l-a încurajat în lucrare. Cei trei copii ai lor: Maria, Ilie și Lenuța au mers pe urmele părinților, ținând Calea Domnului. Ilie și Elena Milutin nu erau oameni bogați dar erau primitori de oaspeți. Mulți au poposit în casa lor unde mereu se găsea o bucată de pește cu coleașă (mămăligă). A colaborat cu toți cei care au păstorit biserica locală și cu toți păstorii din zona Clisurii Dunării. A fost o mare satisfacție pentru el când și-a văzut fiul, Ilie Milutin jr. preluând slujirea diaconală în 1985 și apoi pastorală, în 11 mai 1997. Despre fratele Ilie Milutin jr. și cartea dânsului „Istoria Credinței Baptiste în Coronini 1916-2019” citește AICI.

    În data de 4 mai 2000, la vârsta de 72 de ani a fost chemat acasă de Stăpânul Universului. Serviciul de înmormântare a adunat alături de biserică mulți consăteni, frați din bisericile din jur, frați păstori și lucrători cu Evanghelia din zona Clisurii Dunării.

Milutin G. Ilie rămâne un reper în istoria Bisericii Baptiste din Coronini, omul care prin slujirea lui a preluat lucrarea de la primii credincioși baptiști și a dus-o cu vrednicie și cinste mai departe.

Surse:

Ilie Milutin jr.


Primul din dreapta e bunicul iar al treilea din dreapta e tata fratelui Ilie Milutin jr.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu