Cine sunt?

joi, 13 ianuarie 2022

Societatea Marta împlinește 101 ani

 

La 10 ianuarie 1921 a luat ființă Societatea „Marta” a femeilor baptiste române din București, din inițiativa fratelui Constantin Adorian. A fost formată din 10 surori, care se întâlneau o dată pe săptămână pentru rugăciune și lucru manual. Cu ocazia fiecărei întâlniri se organizau strângeri de fonduri și colecte. La început din banii astfel stânși, se puteau ajuta șase persoane.

A fost aleasă ca președintă a societății, sora Eliza Alexandratos, iar secretară și casieră, sora Constanța Șerbănescu. Sora Eliza mutându-și domiciliul din București a trebuit aleasă o nouă conducere, prin urmare în ziua de 16 octombrie 1921 a fost pusă în funcție sora Luiza Adorian.

În prima ședință a societății din luna ianuarie s-au mai luat următoarele hotărâri:

1.    Pentru bunul mers al Societății s-a propus ca surorile să se întrunească în fiecare săptămână o jumătate de zi pentru a socializa și a realiza lucruri făcute de mână.

2.    Scopul Societății ,,Marta” este de a ajuta văduvele și orfanii.

3.    Promovarea spiritului de părtășie al surorilor prin îndemnuri sfinte și rugăciune.

4.    Realizarea unei Tombole la care o parte din lucrurile ce sunt produse de surori, să fie donate pentru crearea  unui fond monetar, din care să se poată înființa un orfelinat.

5.    Societatea ,,Marta” a tipărit un „Apel către surori” adresat tuturor bisericile baptiste din țară, chiar dacă sunt mici sau mari, să se mobilizeze.

În martie 1922, s-a transmis un apel în toate bisericile din țară, prin care surorile să se adune pentru a alcătui astfel de societăți. Ulterior, asociația a putut să ajute 13 copii sărmani și să ofere îmbrăcăminte orfanilor.

În 1923, a crescut numărul membrelor societății, care a intrat în legătură cu Societatea „MARTA” din Prelipeț, precum și cu societatea „Căprioara”, din Deva,  care au cerut sfaturi și îndrumări de la surorile din București, care puteau ajuta 16 copii, văduve și săraci, cu îmbrăcăminte și alimente.

În anul 1924, societatea a hotărât să fixeze o cotizație de 5 lei per membru. Sfera activităților s-a extins cu activități de broderie, de croșetat și loterii (tombole). Au strâns îmbrăcăminte și ghete vechi, pe care le-au ajustat și reparat, dându-le săracilor.

În 1924, societatea femeilor din București, număra 40 de membre care acum se întâlneau de două ori pe săptămână. Societatea era condusă de un comitet, format din Luisa Adorian, președinte, Mărioara Sava, secretară și Maria Fălcușan, casieră. Activitățile societății baptiste au avut ecou și-n multe biserici din țară, în care s-au format societăți  caritabile de tipul  ,,Marta”. Acestea erau implicate în strângerile de fonduri, în asigurarea bunurilor materiale și alimentare pentru bisericile care organizau serbări în cinstea Domnului și de Evanghelizare.

 

Activitatea Societății „Marta” a femeilor baptiste române din București a făcut obiectul unui RAPORT citit de Luisa Adorian la Congresul Uniunii Tineretului Baptist, ținut la Buteni, în zilele de 20–22 septembrie 1925.

După anul 1945 Societatea Marta s-a schimbat în Cercul Marta până în anul 1948 atunci când i-a fost interzisă activitatea.

Mai jos redau din ,,Farul Mântuirii”, „Apelul către surori” făcut de președinta societății și secretară.

,,Apel către surori

Iubite surori în Domnul!

În zilele noastre de acum în care imoralitatea, păcatul și decadența spirituală predomină distrugând sufletele oamenilor, credem iubite surori, că e timpul ca noi să nu stăm indiferente, ci să întindem mână de ajutor celor în lipsă materială și spirituală.

Sunt așa multe văduve, orfani și săraci căzuți în mizerie încât trebuie o mare unire pentru a le putea veni în ajutor.

Acest ajutor se cere mai cu seamă de la femeile creștine.

Pentru a ajunge însă acest scop mare trebuie a ne grupa laolaltă și a ne organiza după o bună rânduială într-o societate, pe care unele din femeile noastre au și început-o și lucrează cu un progres îmbucurător și binecuvântat. Pentru aceea rugăm toate surorile noastre din întreaga țară să binevoiască a lua chestia de binefacere la inima lor și prin formarea ,,Societății Femeilor Baptiste Române”, să începem lucrul cel frumos care credem că va fi binecuvântat de Domnul.

Această societate se formează în modul următor:

1)    Toate surorile cu drept de membru trebuie să țină o adunare în care își vor alege dintre cele mai demne și bune creștine, între care își au încredere deplină, o soră ca președintă, una ca vice președintă, pentru conducerea Societății. O soră ca secretară pentru conducerea afacerilor de inscripție, o soră casier pentru administrarea și îngrijirea afacerilor financiare, o soră ca economă pentru îngrijirea averii societății și două controloare pentru supraveghere. Iar pentru administrația financiară și a averii e de recomandat a fi alese surori înțelepte ca și consiliere, care să dea sprijin și sfat celor mai sus amintite.

2)    Activitatea societății se începe în așa mod, ca fiecare membră să se decidă a jertfi pentru scopul de binefacere câteva ore pe săptămână, în care se vor aduna cu toate la locul unde au hotărât și acolo vor lucre diferite lucruri de mînă. Iar dacă sunt așa member care nu știu să lucreze, ele trebuiesc învățate de acele care știu și dacă nu pot să învețe pot fi trimise să cerceteze; bolnavi, săraci, văduvele, orfanii și a-i ajuta cu ce se poate.

 

     Membrele societății în adunarea lor se roagă, cântă, se îndeamnă, se mângâie, și se sfătuiesc. Pe cele fără regulă le îndeamnă la bine. Lucrurile produse de societate vor fi vândute, iar prețul lor va fi întrebuințat pentru misiune sau scopuri de binefacere, acolo unde societatea află de bine.

    La fiecare sfârșit al anului societatea trebuie a face socoteala și a da raport despre întregul în adunarea general. Obiectele și lucrurile produse de societate să se păstreze prin econoamă iar banii prin casieră, care sunt datoare a conduce registre, de tot ce se încasează și cheltuiește.

   Prin o asemenea lucrare binefăcătoare putem spera că vom ajunge la un rezultat bun. Vom putea ajuta multe scopuri mărețe, vom șterge lacrimile multor văduve și orfani și vom putea ajuta mulți săraci.

   Sperând că îndemnul nostrum va găsi răsunet în inimile nobile ale iubitelor noastre surori în Domnul, și fiind sigure de un strălucit success în viitor suntem gata a vă da tot concursul, rugând pe bunul Dumnezeu, să vă binecuvinteze și să vă ajute.

  Ale dumneavoastră surori în Cristos și membre ale Societății ,,MARTA”

                                         Secretară, Constanța Șerbănescu

                                           Președintă, Luisa Adorian.

  Orice informații sunt a se cere la secretara societății ,,Marta”, Constanța Șerbănescu, București, strada Toamnei, Nr. 117.”

Surse:

Ilie Pop

Arhive

Farul Mântuirii

Îndrumătorul Creștin Baptist

1925

1921

1924





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu