Cine sunt?

miercuri, 5 ianuarie 2022

Sunetele Evangheliei 100 de ani de la apariție


Prima carte de cântări pe note în Bisericile Baptiste din România a apărut în anul 1905 „Harfa coriștilor”, vedeți AICI, a doua carte este tipărită în anul 1913 „Cântările Evangheliei pe note”, iar a treia este tipărită în anul 1922 „Sunetele Evangheliei”. În decurs de 17 ani apar trei cărți de cântări pe note.

Alexa Popovici vorbește despre apariția acestei cărți și spune:

„Ca un supliment la colecţia de cântări pe note pentru coruri, în anul 1921 Vasile Berbecar s-a înţeles cu Vasile A. Torsan, un bun dirijor, abia intors din America şi acesta a tipărit cartea Sunetele Evangheliei, cu 60 de cântări pe note, pentru corurile mixte, bărbăteşti, femeieşti şi de copii. Cartea a fost terminată şi tipărită în 1922, umplând un gol resimţit printre corişti.”[1]

Cartea:

Sunetele Evangheliei

Cântări alese

 pentru Coruri mixte, de fete, copii și bărbați.

Colectate de Vasile Berbecar.

Cartea conține 60 de cântări, scrise pe 83 de pagini, este scoasă de Editura Vasile A. Torsan, reprezentant al Societății de Biblii din România. Tiparul executat de Tipografia Maxim Kuliner din Șebiș.

Prima cântare este: „Sfânt ești, sfânt ești, Doamne”, iar a doua cântare „Noi  lăudăm astăzi pe Cristos”, cântări ce înață Numele Domnului.

Cântările de cor din bisericile baptiste nu au luat dreptul la cântare al credincioșilor și nici nu mergem la biserică ca la un spectacol, pentru că aici este înălțată Dumnezeirea. Prin cântarea corului, melodie și cuvinte, credinciosul este pătruns de atmosfera încărcată a unei trăiri spirituale ce-l zidește și-l întărește în omul lăuntric.



[1] Alexa Popovici, Istoria baptistilor din România 1856-1989, pag 200.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu