Cine sunt?

vineri, 8 aprilie 2022

Biserica Creștină Baptistă din Câmpina și păstorul ei Ion Vasile

 


Istoricul Bisericii Creștine Baptiste din Câmpina de Ion Vasile

Pe frumoasa vale a râului Prahova, la aproximativ 100 km nord de București, se află municipiul Câmpina, oraș cu vechi tradiții în exploatarea și prelucrarea petrolului în țara noastră. Exploatarea resurselor naturale ale pământului în zona Câmpina a condus la înființarea primei rafinării din țară și din Europa de Est în 1895. Acest fapt a atras forța de muncă calificată din multe alte locuri din țară.

Unul din muncitorii veniți din țară în căutarea unui loc de muncă a fost tânărul Augustin Pop din Răzoare – Târgu Lăpuș, jud. Maramureș, de care este legat începutul lucrării baptiste din Câmpina.

După ce se botează în 1946, primește un puternic imbold din partea Domnului de a se întoarce în Câmpina unde lucrase între anii 1942-1945 la Astra Română. Așa se face că Augustin Pop revine în Câmpina în 1947, unde în cautare de alți creștini evanghelici ajunge să o cunoască pe Mailat Maria, care frecventase Biserica Baptistă din Ferentari și Secheșanu Dumitru, care venise din Arad la Liceul de Petrol și Gaze din Câmpina.

Tot în 1947 a avut loc primul botez cu 8 persoane, oficiat de Seiceanu Constantin din Ploiești. În primăvara anului 1948 s-au mai botezat încă 4 persoane și cu un număr de 15 membri Biserica Baptistă din Câmpina primește Autorizația de funcționare. În vara aceluiași an are loc serbarea de deschidere a primei Case de Rugăciune în str. Avram Iancu, nr. 29.

În 1954, lucrarea din Câmpina cunoaște un moment important prin venirea fr. Titus Rădulescu, proaspăt absolvent al Seminarului Teologic Baptist din București ca și pastor. La 1 decembrie 1954, biserica se mută într-o altă casă în str. Mihail Kogălniceanu, după ce timp de 6 luni fusese în str. Progresului nr. 22.

Începând cu anu 1960, de Biserica din Câmpina se ocupă fr. pastor Păiș Dumitru.

În 1976 Biserica Baptistă cumpără o casă pe str. George Coșbuc pe care o amenajează ca locaș de cult și în decembrie 1976 are loc inaugurarea Casei de Rugăciune.

În 1979, fr. Elisei Pecheanu din Scorțeni – Prahova, termină studiile la Seminarul Teologic Baptist din București și este ordinat pastor al Bisericii Baptiste din Câmpina. În 1984, prin plecarea fr. Elisei Pecheanu la Hunedoara, Câmpina este păstorită de fr. Câmpean Ioan din Ploiești.



În ianuarie 1989, Biserica din Câmpina îl alege ca pastor pe Ion Vasile, diaconul Bisericii Baptiste din Ploiești.

În anul 1996 începe demolarea clădirii vechi și construirea clădirii noi – actuale a Bisericii din Câmpina. Între 1996 – 1999, locul de întâlnire a credincioșilor a fost în anexa bisericii.

În 1999, a avut loc primul botez în noua clădire a Bisericii, iar în 2000 inaugurarea noului locaș de închinare la care clădirea bisericii a fost arhiplină, aici participând și personalități politice ale orașului și frați păstori din țară dar și din străinătate.

Duminică, 6 iunie 2021, credincioșii baptiști din Câmpina și invitații lor au trăit bucuria unui serviciu special de închinare. Este vorba de ceremonia de ordinare ca pastor a fr. Emanuel Vasile, unul din cei șase copii ai pastorului Ion Vasile care slujește această biserică din 1989.

Ceremonia de ordinare a fr. Emanuel Vasile a fost oficiată de pastorul Sorin Bădrăgan din Biserica Creștină Baptistă „Providența” București, președinte al Comunității Baptiste București. Din comisia de ordinare au făcut parte și pastorii Otniel – Ioan Bunaciu, Cornel Peleașe, Daniel Gherman, Andi Nistoroiu, Ion Vasile.

„Binecuvântat să fie Domnul, care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, mântuirea noastră.” (Psalmul 68:19)

Maranata – Domnul nostru vine!

 

Biografia păstorului Ion Vasile



Păstorul Bisericii Creștine Baptiste din Câmpina Ion Vasile 1956

S-a născut pe 7 noiembrie 1956 în localitatea Florica din județul Buzău. După absolvirea clasei a VIII-a părinții l-au trimis la școală la București în 1971, unde a locuit la o mătușă a sa care era membră în Biserica Baptistă Golgota din București. Așa a ajuns să cunoască credința baptistă și pe 11 mai 1975   l-a mărturisit pe Domnul Isus ca Mântuitor personal în apa botezului. Din cauza aceasta a avut numai greutăți cu părinții săi, care erau ortodocși.

În 1978 s-a întors la București după ce a terminat stagiul militar și a frecventat Biserica Baptistă Golgota din strada Nicolae Titulescu.

Fratele Ion Vasile, în anul 1979 s-a căsătorit cu sora Elena Izvernar din Ploiești, aici  dumnealui  s-a ocupat de tinerii Bisericii Creștine Baptiste din Ploiești. În 1980 a venit ca pastor fratele Câmpeanu Ioan, iar el a devenit un colaborator apropiat al său. Între 1982 și 1984 a participat activ la construcția clădirii bisericii care a fost grav avariată la cutremurul din 1977.

În 1987 a fos ordinat ca diacon al bisericii, iar în ianuarie 1989, Biserica din Câmpina l-a ales ca pastor al ei, în același an având loc și ordinarea ca pastor, din comisia de ordinare făcând parte pastorii: Câmpeanu Ioan, Chibici Samuel și Păiș Dumitru. După revoluția din decembrie 1989 s-au organizat la Institutul Teologic Baptist din București cursuri fără frecvență pentru pregătirea pastorală, pe care le-a absolvit în 1998.

Fratele Ion Vasile a slujit si în cadrul Comunitații Creștine Baptiste de București, având mai multe funcții în comitetul de conducere, iar in perioada 1999-2002 a alujit ca presedinte al acesteia.

După alegerea sa ca pastor la Biserica din Câmpina s-a mutat în locuința pastorală a bisericii din Câmpina. Dumnezeu a binecuvântat casa lor cu șase copii (patru băieți și două fete).

Domnul a fost bun cu ei și întreaga familie este implicată în slujire în Biserica Maranata din Câmpina.

Pe lângă Biserica din Câmpina, fratele Ion Vasile a păstorit și bisericile baptiste din Aria Câmpina: Sat Minier, Filipeștii de Pădure, Brătășanca, Bănești, Comarnic, Scorțeni, Mislea și Băicoi-Țintea.

Prin îndurarea Domnului, după 1990 au fost plantate bisericile din Sat Minier, Brătășanca, Bănești, Mislea, Scorțeni și Comarnic și împreună cu credincioșii din zonă și sprijin financiar și a altor biserici din țară și din străinătate s-au construit Case de rugăciune în Sat Minier în 1996, Băicoi-Țintea în 1996, Brătășanca în 1999, Câmpina în 2000 și Comarnic în 2005.

În 1997 a fost ordinat ca pastor fratele Silviu Moise din Brătășanca pentru bisericile din Băicoi-Țintea și Brătășanca, iar în 2007 fratele Andi Nistoroiu din Filipeștii de Pădure a fost ordinat ca pastor pentru bisericile din Filipeștii de Pădure, Scorțeni și Mislea. Ambii slujitori au fost absolvenți ai Institutului Teologic Baptist din București.

Fratele Ion Vasile, fiind din județul Buzău, dorința lui arzătoare a fost ca Evanghelia să se răspândească și în acest județ. Împreună cu pastorul Marian Jipa, de la Biserica Baptistă din Pitulicea, jud. Buzău, a cumpărat o casă in anul 2009 (cu spijin financiar a mai multor biserici din țară și străinătate) și în toamna aceluiași an a avut loc inaugurarea Casei de rugăciune în localitatea Florica, jud. Buzău, filială a Bisericii din Pitulicea.

În toată această lucrare de plantare de noi Biserici și constuire de Case de rugăciune pe Valea Prahovei, fratele Ion Vasile a fost ajutat de credincioși ai Bisericilor locale, dar un cuvânt special de mulțumire prezbiterilor și misionarilor: Ioan Stănean – prezbiter „Harul” Sat Minier, Levi Năstase – prezbiter „Speranța” Brătășanca, Daniel Dragnea – prezbiter „Golgota” Filipeștii de Pădure, Traian Rusu – misionar „Golgota” Filipeștii de Pădure.

Lui Dumnezeu I se cuvine toată lauda și gloria pentru toate aceste realizări!

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu