Cine sunt?

vineri, 8 septembrie 2023

50 de ani de relații ONU cu Alianța Mondială Baptistă

 



Organizația Mondială a Națiunilor Unite (ONU) s-a născut în ziua de 24 octombrie 1945 și anul acesta face 78 de ani. Alianța Mondială Baptistă s-a născut în ziua de 17 iulie 1905 și anul acesta a împlinit vârsta de 118 ani. ONU, fiind un organism ce cuprindea statele lumii, a devenit un for de apărare a drepturilor omului și acele țări care aderau, trebuiau să respecte Carta ONU. Cele ce nu respectau erau sancționate sau se făceau presiuni asupra lor ca să se alinieze cerințelor semnate.

Alianța Mondială Baptistă văzând influența ONU, a făcut demersuri pentru a obține un statut consultativ pe lângă această Organizație și au obținut în anul 1973. Acest statut, valoarea și scopul lui, sun explicate într-un articol scris de dr. Denton Lotz în anul 1989, an nu fără importanță.

Acest articol îl redau în întregime pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, iar frații mai în vârstă vor înțelege că înainte de declanșarea luptei pentru drepturi și libertăți în România a început undeva mai departe cu oameni necunoscuți.

Lecturare plăcută!  

„De la secretarul general Denton Lotz.

Alianța Mondială Baptistă și ONU (Organizația Națiunilor Unite).[1]

În 1973, Comitetul Executiv al Alianței Mondiale Baptiste a autorizat Alianța Mondială Baptistă să caute un statut consultativ pe lângă Organizația Națiunilor Unite. ONU a aprobat această rezoluție. Ca urmare, Alianța Baptistă Mondială este una dintre puținele organizații religioase care are statut consultativ la ONU.

Ce înseamnă asta? În timp ce "observatorii" au oportunități foarte limitate, statutul consultativ al Alianței Baptiste Mondiale cu ONU înseamnă că avem acces la toate părțile ONU și privilegiul de a circula opinii către organisme precum Adunarea Generală și diferitele comisii.

În ultimii ani, am avut privilegiul de a avea doi reprezentanți excelenți la ONU în New York. Eleanor Schnurr, care a murit recent, a fost un reprezentant excelent foarte admirat de personalul ONU. În ultimii ani, Carl Tiller a dus greul sarcinii de a reprezenta ABM la ONU. Rapoartele sale săptămânale către personalul ABM sunt foarte utile, deoarece luăm în considerare acțiunile legate de libertatea religioasă și vestirea Evangheliei. Îi mulțumim din inimă lui Carl Tiller pentru mulții ani de muncă voluntară la ONU!

Unii baptiști s-ar putea întreba de ce ABM ar trebui să aibă reprezentanți la ONU. Este destul de clar că suntem la ONU pentru că simțim că îi va ajuta pe frații și surorile noastre în Cristos, care se găsesc adesea în situații politice dificile în ceea ce privește problemele legate de libertatea religioasă și dreptate.

Mai mult, baptiștii sunt acolo pentru că noi credem că creștinii trebuie să fie plămada întregii societăți. Prezența noastră creștină la ONU este parte a vocii din pustie care cheamă lumea să pregătească calea Domnului.

Următoarele titluri din raportul săptămânal al Dr. Tiller către ABM de la ONU vă vor arăta probleme importante referitoare la toți creștinii: "PAX Christi cere ECOSCOC să ceară excluderea copiilor de la luptă", "Experții OIM solicită ajustări echitabile ale costului vieții pentru pensionari", "Problemele drepturilor omului din Africa de Sud deviază atenția lumii de la alte domenii" și,  în cele din urmă, un raport privind populația.

Acest ultim raport îi ajută pe misiologi să recunoască sarcina pe care o avem în față în evanghelizarea lumii: "Creșterea preconizată a populației lumii, 90 de milioane pe an în restul secolului 20, va fi probabil împărțită: 6 milioane în țările dezvoltate (prima și a doua lume) și 84 de milioane în țările în curs de dezvoltare (A Treia Lume). Această estimare apare în raportul din 1989 emis la 16 mai 1989 de Fondul ONU pentru Activități Populare. Ce responsabilitate avem faţă de noi toţi când mărturisim astăzi pentru Hristos!

Ar putea fi instructiv pentru noi toți să ne reamintim de unele limitări pe care ABM le-a pus asupra sa în ceea ce privește acest statut consultativ special: ,,Atunci când decide să solicite statutul consultativ cu Organizația Națiunilor Unite, Alianța își declară independența față de Organizația Națiunilor Unite și își reafirmă propria natură autonomă. Deşi Alianţa este de acord cu obiectivele de pace, libertate şi justiţie pentru toţi oamenii, prin această acţiune nu este de acord cu acţiunile specifice ale Naţiunilor Unite, trecute sau viitoare. ,,În decizia de a solicita statut consultativ la Organizația Națiunilor Unite, alianța își declară intenția de a utiliza un astfel de statut în primul rând pentru avansarea obiectivelor sale de libertate religioasă și ameliorarea suferinței umane. Relaţia consultativă nu trebuie să fie o scuză pentru a pune pe agenda Alianţei probleme de natură pur politică, care depăşesc obiectivele organizaţiei.

Pe scurt, ofiţerii şi personalul Alianţei sunt aşteptaţi să folosească buna judecată în relaţiile lor cu Naţiunile Unite, aşa cum o astfel de judecată trebuie folosită şi în alte lucrări ale Alianţei. Ei nu vor face o nouă politică pentru Alianţă în declaraţia lor. Ei vor fi sensibili la problemele politice internaţionale şi la problemele interne care pot afecta poporul nostru şi lucrarea noastră Baptistă.

Ei vor căuta să fie fideli încrederii care le-a fost impusă atunci când au fost aleși să fie ofițerii noștri.”

Rugați-vă pentru pacea Ierusalimului și pentru pacea lumii prin Isus Hristos. Şi rugaţi-vă ca noi să putem fi martori vrednici pentru Prinţul Păcii la ONU.

Creștinii din Vietnam testează noi libertăți. Still Preaching - Primul Baptist convertit în Vietnam, Le Quoc Chanh este încă pastor al Bisericii Baptiste Grace din Ho Chi Minh City, singura biserică Baptistă din țară. Chanh a avut șansa de a părăsi Vietnamul înainte de victoria finală a comunismului în 1975, dar a ales să rămână. Creștinii nu au scăpat de greutăți, dar Chanh nu și-a regretat niciodată decizia.



[1] Baptist World, A Magazine of the Baptist World Alliance, Vol. 36, Nr. 3, Iulie/Septembrie 1989, p. 11-12.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu