Cine sunt?

joi, 11 iulie 2024

De ce înfloreşte baptismul între români? O constatare de acum 110 ani

 

Această întrebare care are și un răspuns foarte bun, a fost pusă în Statele Unite la sfârșitul anului 1913 de către ziarul românesc „Românul” și preluat de ziarul „Unirea” din 6 ianuarie 1914. Nu am găsit ziarul care a pus această întrebare în articolul: „Biserica baptistă română în America”, dar atât cât am aflat am dorit să-l fac public, că răspunsul la această întrebare este valabil perfect și azi. Îmi doresc ca așa să spună oamenii despre poporul baptist din România, cum s-a spus despre cei din America acum 110 ani.

Amin! Așa să fie! Doamne dă izbândă!

Lectură plăcută!       

„Biserica baptistă română în America

Sub acest titlu numărul din urmă al ziarului „Românul” („The Roumanian”) din Cleveland, publică un dureros adevăr, asupra căruia atragem atenţia celor chemaţi a se îngriji de starea sufletească a credincioşilor noştri, care au trecut în America.

Extragem şi subliniem câteva pasaje.

  „Nu misionarii baptişti au umblat să prindă sufletele române, ci românul flămând de hrană sufletească, a mers la biserica lor. S-au dus unii pe la cele ungureşti, pe la cele germane, pe la cele englezeşti.

Când numărul mereu crescând al românilor, ce vizitau adunările baptiste, a atras atenţia predicatorilor baptişti, atunci s-a hotărât înfiinţarea de adunări şi misiuni române. Aşa s-a născut acest curent nou religios, fiind de la început o necesitate, şi de aceea înfloreşte mereu, fiind din ce în ce o şi mai mare necesitate. Este astăzi o organizare română baptistă, ce lasă cu mult în urmă pe celelalte organizări religioase ale noastre.

Există în prezent 6 misionari, care conduc 6 comunităţi bine organizate. Unii din ei au pe lângă biserica principalî şi filiale în oraşele învecinate. După ce se înşiruie organizarea baptiştilor, articolul încheie, cu următoarea concluzie justă: Hannibal ante portas! (Hanibal la poara cetăţii) strigau romanii în lupta de la Canea şi au fost învinşi. „Ne mânâncă pocăiţii” strigă preoţii noştri, iar mâinile le ţin în sân, vor fi învinşi. Ce vor ajunge cu văităturile şi plângerile lor? Vor atrage numai atenţia tuturor asupra baptiştilor, iar numărul celor convertiţi va creşte.

De ce înfloreşte baptismul între români? Din trei motive:

1. Fiindcă umple un gol mare, simţit în inima Românului.

2. Fiindcă preoţii noştri prin purtarea lor gonesc pe oameni din biserica străbună.

3. Fiindcă predicatorii baptişti sunt oameni întregi, cinstiţi, lucrători, neiubitori de arginţi şi cu totul supuşi scopului ce reprezintă.”

10 comentarii:


  1. Întrebarea pt azi;de ce nu mai înflorește baptismul azi printre romani?

    RăspundețiȘtergere

  2. Cum se explică ca de la 130 mii sunt acum undeva la 80 de mii ,cu părere de rău merge spre ofilire.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumnezeu ne-a dat peste nas că prea tare am acuzat pe unii păstori care au dus greul în perioada comunistă și se vede că am acuzat pe nedrept. Concluzia duneavoastră mă ajută să înțeleg că frații noștri lucrători din timpul comunismului, au fost mai demni ca noi. Trebuie să ne pocăim, ca Domnul să ne ierte și va veni vreme de înviorare.

    RăspundețiȘtergere

  4. mare adevăr grăiți.

    RăspundețiȘtergere

  5. Cum se explică,atunci nu aveam atâția școliți și se pocăiau oamenii și acum avem destui școliți și nu se mai întâmplă mai nimic?

    RăspundețiȘtergere
  6. Dumnezeu a ales lucrurile slabe și știți mai departe ce spune Scriptura. Nu școala este de vină, ci cei care învață și nu pun în practică, aceasta ne omoară. Trebuie să slujim în smerenie, dar cel rău ne șoptește: „tu ai școală” și asta mă face mai mult într-un funcționar evanghelic fără puterea Duhului Sfânt.

    RăspundețiȘtergere

  7. Daca nu sunt ,,,doctori ,,,nu pot sluji din păcate 😢😲

    RăspundețiȘtergere
  8. Mulți frați care au fost doctori, au lucrat cu smerenie în via Domnului. Dr. Luca, dr. Șimonca, dr. Staneschi. dr. Ioan Bunaciu și mulți alții. Omul, cu cât este mai înalt pregătit și se apleacă spre oamenii de rând, a o mai bună slujire și Domnul dă roadă. Nu acuzăm pe nimeni că este doctor, să dea Domnul ca toți să fie doctori, dar să slujească în smerenie, ca Domnul Isus. Asta mi-o doresc.

    RăspundețiȘtergere