Cine sunt?

miercuri, 7 august 2024

Miclea Iovan n 1931 - din Laz - Compozitor

 


Fratele Miclea Iovan s-a născut la 11 iunie 1931, fiind fiul lui Miclea Costan, dirijor la Biserica Creștină Baptistă din Laz. A înființat corul de aici în anul 1936.

 Aude din sânul familiei Covântul Sfânt al lui Dumnezeu și dorește să umble în credința părinților săi. A fost botezat în iulie 1944 în Biserica Creștină Baptistă din Laz, judeţul Arad.

Fratele Iovan Miclea a avut şi el un rol deosebit în aranjarea pe note şi în multiplicarea cântărilor religioase folosite de bisericile evanghelice, în ciuda regimului de opresiune al acelei perioade.

În anul 1957 obţine două licenţe în dirijat coral academic și pedagogie muzicală la Facultatea de Compoziţie, Dirijat și Pedagogie a Conservatorului de Muzică din București. Începând din anul 1959 a predat și la Seminarul Teologic Baptist din București, următoarele materii: muzică, ansamblu coral, elocuțiune și psihologie. Din toamna anului 1990, Iovan Miclea s-a stabilit în SUA, împreună cu familia sa.

A venit în biserica Basarab în anul 1953 când era student la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Dirijat şi Pedagogie. S-a implicat de la început în viaţa bisericii şi a fost promovat ca dirijor de cor, slujbă pe care a îndeplinit-o atât în perioada studenţiei, cât şi după absolvirea facultății, până în anul 1958.

Ulterior a predat la catedra de dirijat coral a Conservatorului Ciprian Porumbescu din București. A compus și alcătuit colecții muzicale cu cântări pentru copii, tineret, cor mixt, coruri bărbătești, fiind unul dintre compozitorii prolifici de muzică corală religioasă din mișcarea baptistă românească.

În momentul întocmirii acestei monografii, Iovan Miclea este octogenar şi locuiește împreună cu soția sa, Ligia, la Portland, Oregon, din Statele Unite ale Americii unde a emigrat în anul 1991.

Student fiind, Ilie Pop își amintește că a ascultat la radio un interviu luat lui Iovan Miclea. Întrebat ce l-a determinat să urmeze Conservatorul, fratele Miclea a răspuns că a îndrăgit încă din copilărie „cântul păsărelelor“.

A dirijat și corul de la Biserica Creștină Baptistă „Nădejdea”.

O cântare compusă de fratele Miclea este „Isuse, învierea Ta”.

Pentru a crește  performanțele corului, fratele păstor Ștefănuț de la Biserica Creștină Baptistă din Brăila, l-a invitat pe profesorul lovan Miclea de la

biserica «Sfânta Treime» București, pentru o perioadă de pregătire

extensivă.

Fratele Miclea Iovan a adaptat textul cântării Nabuco de Verdi „Corul Sclavilor”, cântare care producea multă bucurie în inimile celor ce o ascultau. Fratele mai era numit și Milutanul și partiturile compuse de dumnealui erau răspândite în toată țara, dar și în bisericile baptiste din America și alte părți.

În anul 2004, încă dirija, era activ în domeniul muzicii și în această lucrare la vârsta de 73 de ani.

Începând din toamna anului 1990, Iovan Miclea s-a stabilit în SUA, împreună cu familia sa, având domiciliul în orașul Vancouver, statul Washington și activând ca dirijor și compozitor în cadrul Bisericii Baptiste române din Portland, Oregon.

Profesorul Iovan Miclea este membru al Uniunii Compozitorilor din România din anul 1981.

Mulțumesc foarte mult fraților Ioan Zdranca și Michael Iovin care m-au informat că la postarea articolului în ziua de 08.08.2024, fratele Miclea Iovan este în viață, în vârstă de 93 de ani. Domnul să-i dăruiască multă binecuvântare.

Mai multe despre fratele Miclea Iovan puteți citi AICI.

 Surse:

Daniel Stoica

Ilie Pop

Ioan Bunaciu

Vasile Bel

Luminătorul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu