Cine sunt?

luni, 10 martie 2025

Referat privind istoricul Bisericii Creștine Baptiste Arad-Pârneava, 1903-1978.

 



Aniversăm astăzi, prin harul lui Dumnezeu, 75 ani de la constituirea Bisericii Creștine Baptiste române Arad-Pârneava și 71 ani de la construirea casei de rugăciune a Bisericii.

În această sărbătoare ne întoarcem privirile înapoi, la istoria acestei biserici locale, încercând să fixăm unele momente însemnate din existența ei, în cele trei sferturi de secol și să facem cunoscut generației prezente lucrarea bisericii, slujitorii și martorii lui Dumnezeu care au servit Biserica.

Aceste amintiri ne îndeamnă la mulțumire, mai multă credincioșie și dăruire pentru Biserica Domnului.

Istoria celor 75 de ani de existență a bisericii ne dă o vie mărturie despre puterea Evangheliei în viața oamenilor, despre lucrarea Duhului Sfânt în inimi, despre planul lui Dumnezeu desfășurat cu Biserica, despre servirea divină a fiilor lui Dumnezeu, despre  dragostea și râvna până la jertfă a adevăraților credincioși, despre carul de biruință în care a purtat Dumnezeu pe aleșii Lui, slabi și puțini la număr, prin multele greutăți ale începutului.

Iată câteva date istorice de la constituirea Bisericii Creștine Baptiste Arad-Pârneava: Primii care au vestit Evanghelia au fost fr. Mariș și Negru Simion la casa văduvei Teodorovici.

În anul 1903 s-a deschis această biserică pe str. Griviței, într-o casă închiriată, cu un număr de 7 membri: Grigorescu Traian, Jiva Pavel, Parca Ilie, Teodorovici Maria, Rațiu Petru, Rațiu Dorina și Bulboacă Letița. După mai multe luni, Biserica s-a mutat în altă casă închiriată pe str. Oituz, de unde apoi s-a mutat în noul locaș de închinăciune, construit în acest scop, unde a rămas, din anul 1907, până azi.

E demn de remarcat cu acest grup de credincioși trăiau o viață exemplară și Dumnezeu a adăugat la numărul lor pe alții care erau mântuiți. Dragostea lor creștină, zelul sfânt, stăruința lor în tot ce era bine, n-au rămas neobservate de cei din jur, astfel se face că, alături de ei, veneau la serviciile divine și alții, dintre vecini, cunoscuți, prieteni care erau uimiți de ceea ce vedeau și auzeau.

Modul lor de închinăciune baptist era simplu, dar duhovnicesc; învățătura era cea evanghelică, iar practica era pur creștină. Părtășia lor era reală și deplină ca într-o familie. Plângeau cu cei ce plângeau și se bucurau toți de bucuria unuia. Durerile, poverile, întristările unuia erau purtate de toți.

Iată explicația de ce în anul 1904 s-au oficiat 2 botezuri nou-testamentale, unul de către fr. Cornea Mihai, pionierul Evangheliei din Transilvania, în luna septembrie la 23.00, din motive de securitate, iar altul, de către fr. Vărșendan Gheorghe în condiții necunoscute.

Biserica a crescut an de an și în 1907  avea 40 de membrii. În anul 1905 s-a mutat din Curtici la Arad Lencuța Teodor, care, împreună cu ceilalți a inițiat construirea bisericii pe locul acesta.

În anul 1906 s-au adăugat alte familii printre care fam. Mladin Ștefan și fiii săi, Gheorghe și Moise, ultimul fiind prezent la acest jubileu ca martor ocular al istoriei bisericii din 1906 și până în prezent.



În anul 1907 s-a cumpărat terenul pe care s-a construit casa de rugăciune din str. Dorobanților, nr. 25, unde ne aflăm acum. Bătrânul Bisericii era Grigorescu Traian. La cumpărarea terenului și la construirea bisericii a avut o contribuție însemnată Biserica Baptistă Maghiară prin pastorul ei, Bordaș Ștefan, care a fost convertit prin niște frați români, lucrători în via unui moșier. De dragul părtășiei cu acești frați, el a învățat limba română. Prin mijlocirea lui Bordaș, s-au obținut bani din banca moșierului pentru cumpărarea terenului și pentru construcție. Tot datorită lui Bordaș, frații au fost așteptați să restituie banii împrumutați după posibilitățile lor, fără a fi constrânși la anumite termene.

Se știe că toți membrii bisericii erau din pătura celor săraci. Curajul lor, credincioșia și dărnicia lor i-a făcut în stare de o asemenea realizare, pe când erau un număr atât de modest: 40 membri. Erau puțini, dar harnici, erau săraci, dar darnici. Aceasta era caracteristica lor, ca pionieri baptiști în orașul Arad.

Când au început construirea bisericii, în primăvara anului 1907, fiecare bărbat și femeie, chiar și copiii, au pus mâna la lucrare. Cărau materiale cu căruțele lor și lucrau cu brațele. Construcția se ridica mereu iar ei lucrau, cântau și se rugau.

Meșter constructor l-au avut pe fr. Töke Gergely, din Biserica Baptistă Maghiară.

Cu ocazia inaugurării, biserica a avut o foarte mare bucurie, când au văzut biserica plină de popor.

Un fapt caracteristic al baptiștilor este și faptul că de la construirea localului, biserica nouă a păstrat legătura cu celelalte biserici din jur, cu care s-a întrajutorat. Așa s-a păstrat unitatea frățească, doctrinară și practica bisericească comună. Cea mai apropiată biserică baptistă română era cea din Micălaca, mai veche cu 6 ani; cea mai apropiată era Biserica Baptistă Maghiară, mai veche cu 5 ani. Alte biserici baptiste ca: Macea, Curtici, Pecica, Covăsinț, Șiria și altele din jurul Aradului erau în plină dezvoltare și prin lucrătorii lor au dat tot concursul lor spiritual și material biserica Pârneava. Ca adevărați frați în Hristos, au urmărit creșterea și propășirea bisericii tinere.

În acest timp, bisericile baptiste din Transilvania erau unite într-o Comunitate cu sediul la Budapesta. La deschiderea bisericii a venit din Budapesta președintele Comunității, fr. Ciprac Attilo. Terenul și casa de rugăciune au fost intabulate pe Com. Baptistă Maghiară până în anul 1936 când, cu consimțământul acesteia, a fost transcrisă ca și proprietate a Comunității Creștine Baptiste din Arad.

Cu ocazia deschiderii s-a înjghebat un mic cor pentru acel eveniment. Corul propriu-zis a luat ființă cu trei ani mai târziu, în anul 1910. De atunci a avut o activitate neîntreruptă.

Începând din anul 1907, biserica a pus un accent deosebit pe educația muzicală. Chiar pentru ocazia inaugurării bisericii, s-a cumpărat un harmoniu mic, care, mai târziu, a fost înlocuit cu altul, mai mare, pe care-l avem și astăzi. Cu acest instrument, s-a stimulat cântatul în comun și s-a învățat corul pe voci. De atunci și până astăzi, toate generațiile de copii și tineri din biserică, au crescut în jurul harmoniului, ca talente muzicale, dintre care unii s-au remarcat și pe plan extra-bisericesc, social.

Este de neconceput o biserică baptistă fără viață muzicală. Educația muzicală s-a desfășurat prin mai multe căi și formații, cor, în 1910, fanfară în 1931, orchestră în 1959. Astfel s-a ajuns ca, pe lângă formațiile amintite, să se dezvolte cântatul în comun, până la nivelul să poată cânta întreaga biserică pe 4 voci, în cor. Rezultatele cultivării muzicii între copii și tineret a pus în uimire pe unii. Merită a fi amintit aici un fapt întâmplat după anul 1931, când fanfara era compusă din mai mulți copii și câțiva din părinții lor. În gară au fost întâmpinați de primarul orașului, care a întrebat pe dirijor ce face cu copiii și cu aceste instrumente. Dirijorul a răspuns: ”Mergem în misiune!”. Primarul: ”Aceștia știu să cânte?!”. Dirijorul: ”Vreți să vă arătăm?”. Primarul: ”Da, vreau.” Dirijorul s-a întors spre copii și a zis ”Gata!”, Deodată au fost toți cu instrumentele la gură și au început să cânte. Pe fața primarului a dispărut voalatul zâmbet de ironie, făcându-și prezența acum un pronunțat sentiment de admirație și uimire.

Dăm aici câteva nume ale celor ce s-au ostenit în lucrarea muzicală. La cor: Gh. Mladin, Cilan I, Șerban Petru, Berbecar Vasile, Vilmoș Laioș, Jiva Emil, Jurjeu Gheorghe junior, Aron Mladin, Luca Gheorghe, Sârbu Gligor Cornel, Muntean Petru, Crișan Gheorghe, Neța Octavian, Mircea Cure, Păulesc Terente, Cherechean Nicoale. La fanfară: Popovici, Farcaș D., Jurjeu Gheorghe. La orchestră: Neța Oct. și Chiu Petru. Lucrarea pastorală este pe primul plan într-o biserică Nou testamentară.

Primul păstor al biserica Pârneava a fost Crișan Gheorghe din Macea, care avea un cerc de biserici în păstorire. Apoi a urmat Erdoși Imre, Vărșendan Gheorghe, Iovu Teodor, Nistea Igrișan, Sela Arsa, Simăndan Ioan, Farcaș Ioan, Vanca Dumitru, Halga Dumitru, etc. Toți aceștia au fost pastori cercuali.

Primul păstor cu pregătire teologică a fost fr. Lucașa Sezonov, care, în anul 1928, după absolvirea Seminarului Baptist Teologic din București, a fost chemat și ordinat în această biserică. A păstorit biserica 2 ani. L-a urmat al 2-lea pastor local în persoana fr. Cocuț Ioan până în anul 1939. Din cauza răspunderilor ce le avea la Comunitate și la revista ”Farul Creștin” fr. Cocuț a propus bisericii angajarea unui alt predicator care să se ocupe mai mult de biserică. A fost chemat și ordinat ca lucrător fr. Dumitrașcu David, în anul 1938, în luna martie. În anul 1940 a fost chemat și ordinat ca păstor fr. Alexa Popovici și a păstorit biserica până în anul 1945, când a fost chemat la Biserica Speranța. Din luna iunie 1945 a fost chemat fr. Popovici Petru, care a fost ordinat ca păstor, iar fr. Jirov Pavel și Cristea Gheorghe, ca și diaconi. Fr. Petru Popovici a păstorit Biserica până în toamna anului 1955, când a plecat ca păstor la Biserica Baptistă nr. 1 din Timișoara.

Din data de 31 decembrie 1953, până în prezent, păstor al Bisericii  este fr. Chiu Mihai.

Astfel, la acest jubileu, aniversăm 3 evenimente însemnate din viața bisericii: 75 ani de la constituirea Bisericii, 71 ani de la inaugurarea casei de rugăciune și 25 de ani de confirmare a pastorului actual al Bisericii.

În aceste trei sferturi de veac care au trecut, Biserica Domnului a trecut prin multe încercări de tot felul. A trebuit să țină piept unor influențe și curente de erezie care, ca niște furtuni, au dislocat pe unii dar n-au putut birui Biserica. Ea a rămas lângă mărturia de credință Nou Testamentală și de aceea a supraviețuit și a crescut mereu.

În primele 2 sferturi de veac, Biserica a fost prigonită mereu. Prigoanele, în mai multe valuri, au culminat cu aceea din perioada antonesciană din anii 1942-1944, când biserica a fost închisă, ușile sigilate și dreptul la închinăciune interzis. În acest timp, membrii bisericii au fost percheziționați acasă, luându-li-se cărțile de cult, respectiv Bibliile și cărțile de cântări. Orice credincios baptist ce era găsit rugându-se cu alții era deferit curții marțiale, sub învinuirea de a fi ținut adunări clandestine. Cum frații nu pot trăi fără părtășia frățească, au înfruntat riscurile, dar au ținut legătura frățească și, prin mărturia lor vie, au convertit mereu pe alții. Astfel când s-au deschis bisericile în anul 1944, erau mai mulți la număr ca în 1942.

Din luna octombrie 1944, această biserică a fost deschisă permanent și serviciile divine ale ei s-au desfășurat neîntrerupt. Odată cu instaurarea regimului democrat-popular, în țara noastră a fost legiferată și libertatea religioasă de organizare și manifestare a Cultului Creștin Baptist, recunoscut ca și Cult, alături de celelalte 13 din țară. În fața legii și a organelor de stat, nu suntem sectă, ci cult, recunoscut și egal cu celelalte. În condițiile de după august 1944, credincioșii bisericii noastre au avut posibilitatea să-și ridice gradul de cultură, în rândurile membrilor fiind și unii cu studii superioare, medii, toți tinerii având o calificare.

E o fericită coincidență să sărbătorim triplul jubileu al bisericii noastre, când, împreună cu toată țara care sărbătorește peste câteva zile 60 de ani de la făurirea statutului național unitar român, ca fii ai neamului nostru ne unim cu tot poporul țării și la jubileul de 60 de ani, de la marele eveniment, rugându-ne pentru țara noastră, pentru tot poporul și pentru autorități după Cuvântul lui Dumnezeu.

Creșterea bisericii în cei 75 de ani, după datele pe care le avem este următoarea:

În anul 1903 – 7 membri;

În anul 1907 – 40 membri;

În anul 1920 – 68 membri;

În anul 1930 – 58 membri;

În anul 1940 – 40 membri;

În anul 1950 – 102 membri;

În anul 1960 – 187 membri;

În anul 1970 – 255 membri;

În anul 1978 – 372 membri.[1]

În ultimii 25 ani s-au botezat în biserică aprox. 400 persoane. În acest timp a crescut și patrimoniul bisericii.

În anul 1954 s-a cumpărat casa pastorală cu 18.000 lei; în anul 1956 s-a cumpărat terenul de lângă casa de rugăciune, cu 32.000 lei; în anul 1977 s-a introdus orga.

Iată câteva caracteristici deosebite ale Bisericii:

-           A menținut și ajutat sub toate aspectele bisericile surori din jur. Ani de zile a fost susținută lucrarea bisericilor din Sânicolaul Mic, Bodrog, Zădăreni, Credința și altele.

-           A deschis mâna spre a ajuta alte biserici și atunci când ea era săracă în cele materiale.

-           A fost între primele puține biserici din țară care și-a angajat păstori locali, susținându-i din fonduri proprii, chiar atunci când număra între 40 și 60 de membri.

-           A prețuit lucrarea pastorală și pe păstorii ce i-a avut, dar a și pretins de la slujitorii ei mai mult ca altele.

       Azi simțim un impuls puternic să vorbim cu respect despre acei înaintași ai noștri în credință, care au ținut stindardul Evangheliei prin vremuri grele și ne-au lăsat nouă, ca moștenire, acea învățătură și practică creștinească pentru care ne simțim și noi pe viitor îndatorați. Această istorie ne amintește și ne confirmă o dată mai mult că slăbiciunile și lipsurile aparțin oamenilor, dar binecuvântarea și progresul îi aparțin lui Dumnezeu. De aceea numai lui Dumnezeu i se cuvine mulțumirea și slăvirea de la noi toți astăzi.

      La acest jubileu, de 75, 71 și 25 de ani, trebuie să recunoaștem că noi și înaintașii noștri, ne-am dovedit slabi și insuficienți în multe cazuri, dar Dumnezeu în care ne-am încrezut, s-a dovedit tare și binevoitor cu noi, cu Biserica Sa în tot timpul acestor ani.

     De aceea, azi ne închinăm Lui cu mulțumire!

Surse:

Daniel Stoica

Arhive 

 


 

 



[1] Notă: Între timp, s-au mai deschis și alte biserici în oraș, așa că unii din membrii s-au mutat la aceste biserici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu