Cine sunt?

vineri, 1 martie 2019

Cernic Vasile 1893 - ? Din localitatea Sfânta Elena



Pentru fratele Cernic Vasile  aș avea nevoie de ajutorul celor din  Moldova Nouă sau împrejurimi, ca să pot completa datele pentru acest frate și Biserica Baptistă din Sfânta Elena.
Fiind ceh de origine, poate să-l cheme Venkl Cernih, așa am deslușit de pe poza pusă pe fișa pastorală. Fratele Ioan Bunaciu vorbește despre un frate  Vaclav Cernik.
Fratele Cernic Vasie se naște pe 22 octombrie 1883, în localitatea Sfânta Elena, jud. Caraș. Părinții se numeau Ștefan și Ludmila, de religie reformată, de origine etnică cehă.
Fr. Cernic Vasile face 5 clase primare în localitatea natală.
În anul 1915 este încorporat ca soldat la Regimentul 7 Pionieri, Timișoara
În 19 martie 1920 se căsătorește la Moldova-Veche, jud. Caraș, cu Elisabeta, născută Bohocech și Domnul le dă doi băieți și o fată.
Dumnezeu lucrează la inima fratelui Vasile și în 5 august 1923 primește botezul  noutestamental. Fratele dovedește aptitudine în slujire și frații din plasa Moldova-Nouă și Bozovici, se hotărăsc să-l promoveze pe fr. Cernic Vasie, în lucrarea de păstor și îl ordinează pe 7 februarie 1935.
Fr. Cernic Vasile  primește scutire de serviciul mililitar în anul 1946, alături de alți păstori baptiști: Craioveanu Ilie, Sorscu Mihai, Goga Dănilă și alții.[1]
Adresa de domiciliu a fratelui a fost Sfânta Elena, la aproximativ 6 km. de Moldova Nouă. Aici știm de la fr. Alexa Popovici că a fost biserică baptisă cehă.
Sfânta Elena a fost cel de-al doilea sat de cehi înființat în Banat, în anul 1824. În acea perioadă a avut loc primul val de colonizări cu cehi proveniți din Boemia. Motivul principal pentru care cehii au fost colonizați în acest loc, a fost dezvoltarea exploatărilor de lemn.[2]


[1] Îndrumătorul Creștin Baptist, Anul I, Nr. 1, 1 martie 1946, p 11.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu