Cine sunt?

sâmbătă, 27 februarie 2021

Oprean Petru 1888 - ? din Poplaca

 


Fratele Oprean Petru s-a născut în ziua de 2 decembrie 1888 în localitatea Poplaca, județul Sibiu. Părinții se numeau Marin de religie ortodoxă și Maria născută Vurvar de religie baptistă și naționalitate română. Fratele Petru făcea parte dintr-o familie numeroasă, fiind cel de-al zecelea copil. La frageda vârstă de doi ani rămâne orfan de tată, fiind nevoit să muncească de mic copil. Mama fratelui s-a luptat cu greutățile și a reușit să-l dea la școală.

Primele clase primare le face în localitatea natală iar mai târziu își va desăvârși cunoștințele religioase, urmând cursuri biblice cu fratele Ioan Socaciu.

Fratele Petru aude Cuvântul Domnului la Biserica Creștină Baptistă din Sibiu și se predă Domnului pentru totdeauna, prin urmare în ziua de 29 septembrie 1910 este botezat de către fratele Ioan Țirban. Vine la Sibiu ca să facă ucenicia la specializarea dulgherie, fiind ulterior invitat de către o calfă, să participe la serviciul divin din biserica baptistă.

În anul 1910 este încorporat de către Centrul de recrutare Sibiu, în Garda Națională Sibiu de unde rămâne la vatră cu gradul de sergent. În anul 1914 a fost mobilizat și trimis la război.

În ziua de 18 mai 1919 se căsătorește în localitatea Sebeș din județul Alba cu Paraschiva, cu numele de fată Todor. Domnul le-a dăruit o mare bogăție, șase copii: trei băieți și trei fete.

După botez a început să predice la românii din Sibiu și Domnul i-a dat izbândă,  de aceea frații l-au ordinat în anul 1921 ca predicator al Cercului de Biserici Creștine Baptiste din Sibiu, care numărau 250 de membri și 280 aparținători. Fratele locuia în Sibiu pe strada Carpaților la numărul 33.

A început să lucreze prin Bisericile Baptiste încă din vremea stagiului militar, de exemplu în localitatea Vurpăr. În anul 1912 s-a stabilit în orașul Sebiș din Alba, lucrând cu credincioși și pentru aceștia, răspândind Vestea Evangheliei Domnului. În această localitate a lucrat doar un an, până în anul 1913.

În anul 1914 se mută la Alba Iulia începându-și slujirea ca predicator. Din păcate, aici a fost arestat, dus la Pretură și apoi interogat, fiind luat la bătaie de către preot, care după ce s-a calmat l-a eliberat din arest pe fratele Petru. A mai activat și în localitățile Mihalț, Lancrăm, Urlat, Partoș-Alba, Gura Râului, Jina. În această localitate, a lucrat până în anul 1957. În ziua de 15 august 1948 a oficiat un botez la Turda. 

În ziua de 19 decembrie 1954 participă la ordinarea a doi frați păstori, Ciorogarul Simion și Cocan Ioan în Biserica Creștin Baptistă din Râu de Morui pe valea Hațegului. Fratele Oprean Petru a făcut parte din comisia de ordinare alături de: Lăzărescu Ioan de la biserica Clopotiva și Crăciun Zaharia.

A fost un lucrător dârz, care nu s-a lăsat intimidat de persecuții și ură, ci dimpotrivă, a mers, a lucrat și a ajutat acolo unde era nevoia cea mai mare. Ba, chiar s-a mutat din localitate în localitate, asemeni unui pelerin, dorindu-și foarte mult, ca lucrarea Domnului să crească din zi în zi și Cuvântul de Aur al Evangheliei să prindă rădăcini în inimile, viețile și sufletele a cât mai mulți oameni.

Adresez și aici o rugăminte către cei care dețin alte informații despre fratele Oprean Petru, să mă ajute la completarea biografiei. Vă mulțumesc anticipat.

 

Surse:

Alexa Popovici

Arhive

Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu