Cine sunt?

luni, 28 august 2023

Vasile Bel - un păstor rohian, fiu al satului dar și mare iubitor de carte

 

Pentru cititorii mei dragi, cei ce urmăresc blogul meu „Istorie Baptistă” dar și pentru cei ce urmăresc canalul meu de YouTube am făcut un mic filmuleț în care aș vrea să vă arăt ceea ce fac cât este ziulica de mare. În acest demers am fost ajutat de fratele Caius Obeada cel care mi-a trimis camera pe care învăț ca să o mânuiesc. Un alt ajutor de mare nădejde a fost și drd Corina Brumaru care locuiește acum la Buciumi, județul Sălaj  - despre care am scris AICI -  și care a făcut editarea video. Din păcate calitatea imaginii este una mai slăbuță, deoarece sunt în perioada de acomodare și sunt puțin mai neîndemânatic în utilizarea obiectivului.

Dacă vei avea răbdare să vizionezi tot filmulețul, vei vedea că viața de pastor nu este una chiar plictisitoare, pe lângă puținele activități surprinse și prezentate mai sunt alte lucrări de făcut. Slujirea de pastor este printre puținele, dacă nu cea mai frumoasă slujire dintre toate, fiindcă în permanență ești mânat, ești ghidat de Duhul Domnului. Atunci când e momentul simți că trebuie să fi prezent acolo, în locul potrivit, la timpul potrivit, pentru a fi în voia stăpânului nostru ceresc, Dumnezeu. Sper să fie pe gustul domniilor voastre.

Vizionare plăcută!





sâmbătă, 26 august 2023

Ioan Bunaciu Un om potrivit la locul potrivit – de Vasile Bel



Dumnezeu în bunătatea Lui m-a ajutat să dau la tipar încă o carte în spectrul nostru istoric. Este vorba despre cartea:

„Ioan Bunaciu

Un om potrivit la locul potrivit –

Referințe și mărturii biobibliografice” – de Vasile Bel 

Mulțumesc bunului Dumnezeu pentru că a ridicat în poporul baptist, unde și mie mi s-a vorbit de voia lui Dumnezeu pe care o descoperim în Cuvântul Său, oameni de care poți vorbi multe lucruri frumoase. Un asemenea om este profesor dr. Ioan Bunaciu, pe care l-am cunoscut și l-am auzit cum predică din anul 1977, ani buni de atunci, care au trecut ca ziua de ieri.

Pentru că mi-a fost drag acest om, l-am prețuit pentru modestia binefăcătoare, deși era un om cu multă carte, stătea la o vorbă cu frații din popor.  

Cunoscându-l din an în an tot mai bine, a vizitat și Biserica Creștină Baptistă din Baia Mare, unde eram un tânăr membru și fratele Rusu Simion era păstorul bisericii, care ne anunța de apariția cărților scrise de fratele profesor Ioan Bunaciu, dar și alți puțini păstori care au scris în acea vreme, mi-a venit tot mai mult la inimă. De aceea am vrut să scriu o mică biografie și despre patrimoniul lăsat de acest om de mare valoare.

 Cartea poate apare în două săptămâni și va fi pe piață, deocamdată prezint coperta, deoarece conținutul încă se frământă la tipar, editura mea de suflet „Risoprint” de la Cluj, al cărui director de editură este neobositul nostru frate Gheorghe Pop.

Mai multe informații despre carte vă voi pune la dispoziție după apariția ei.

29. Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lângă împărați, nu lângă oamenii de rând. (Proverbele 22:29)

 Omul Ioan Bunaciu a stat și lângă cei mari, dar cu aceeași plăcere și lângă cei mici. 




joi, 17 august 2023

Un Secol de Mărturie Baptistă în Aiud - de Ioan Giura

 


Istoria scrisă despre poporul baptist se îmbogățește prin apariții editoriale de bună clasă. Așa este și cartea nou apărută:

„Un Secol de Mărturie Baptistă în Aiud” de Ioan Giura

Mai tânărul păstor pensionar, născut în localitatea Târnăvița, județul Hunedoara, ne pune la îndemnă o lucrare, un segment din istoria credincioșilor baptiști din zona localității Aiud, județul Alba. Cartea prezintă informații, documente și poze din perioada  de 100 de ani. Poze inedite din perioada anilor 1930, dar și perioada anilor viitori care creează o senzație plăcută.

Informațiile din carte sunt valoroase pentru că sunt trecute în revistă nume de oameni, păstori, lucrători care s-au ostenit în predicarea Evangheliei Domnului nostru Isus Cristos, ca oamenii din zonă să cunoască Adevărul lui Dumnezeu care aduce mântuire, prin rănile Domnului Isus.

Cartea adusă la lumină de harnicul păstor Ioan Giura are 163 de pagini, format B5, hârtie albă de bună calitate, cu o prefață scrisă de doi oameni importanți născuți în zona de Aiudului, Iosif și Elisabeta Țon.

Cartea nu este de vânzare, dar dacă veți vizita Biserica Creștină Baptistă din  Aiud, veți primi gratuit un exemplar.

Felicitări fratelui păstor Ioan Giura pentru cadoul primit, pentru truda depusă, pentru timpul rezervat acestei scrieri de mare valoare.

Mai multe informații despre păstorul Ioan Giura și istoricul Bisericii Creștine Baptiste din Aiud, puteți citi AICI.

Domnul să fie slăvit și binecuvântat în veci de veci Amin!








marți, 8 august 2023

De vorbă cu drd. Corina Brumaru despre patrimoniul său bogat în istorie

 

Drd. Corina Brumaru este o personalitate înzestrată de Dumnezeu cu multă putere de a învăța. Veți vedea din biografie școlile prin care a trecut, din pasiune și dragoste de a cunoaște.

Ne-am întâlnit în ziua de 02 august 2023 la Biserica Creștină Baptistă Agrij, județul Sălaj, pentru a discuta despre istoria de 125 de ani de prezență baptistă pe Valea Agrijului și sărbătoarea care va avea loc cu ajutorul Domnului în ziua de 10 septembrie 2023, la Căminul Cultural din Agrij, acțiune inițiată de fratele păstor Liviu Iepure. Această acțiune este sprijinită de frații păstori din zonă.

Drd. Corina Brumaru ne-a vorbit despre pasiunea dumneaei față de istorie, oameni și faptele lor, dar și de patrimoniul ce l-a materializat în cele șase cărți scrise cu măiestrie, sensibilitate și dăruire. Fiecare carte dezvăluie valori de pe Valea din care face parte, lucruri uitate, oameni și evenimente, le aduce la lumină dând o mai mare valoare zonei pe care o iubește și în care trăiește. Pasionată de istorie, investește mult ca să poată fi tot mai folositoare acestei ramuri a științei, dar pâinea și-o câștigă dintr-o altă pasiune mai complicată și mai grea, dar o face tot cu pasiune și plăcere, informatica.

Câteva date biografice.

Corina Brumaru s-a născut la Zalău, este absolventă a Liceului Pedagogic "Gheorghe Șincai" din Zalău,  a Facultății de Drept și a Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

A absolvit de asemenea cursurile de master "Istoria și socio-antropologia epocii moderne", iar din anul 2018 este student-doctorand la Școala doctorală "Istorie. Cultură. Civilizație", din cadrul aceleași Universități.

De-a lungul anilor a activat și activează în domeniul juridic, didactic și informatic.

În anul 2019 și-a făcut debutul publicistic cu cartea biografică "Augustin Paul (Delaletca)" după care au urmat alte cărți :

"Protopopul Vasile L. Pop", "Sângeorgiu de Meseș - monografie", "Amintiri și povestiri din Țara de sub Meseș", "Ștefan Răcășan și corul țărănesc din Buciumi".

Această ultimă carte, publicată la editura Etnous din Brașov, "Lumina Evangheliei" este o carte scrisă la inițiativa păstorului Marin Cucuian, carte la care au contribuit toți frații păstori din bisericile de pe Valea Agrijului. O contribuție deosebită a avut-o fratele păstor Ioan Ciupe, care a sugerat titlul cărții și a făcut designul copertei, fratele Levi Marian care a scris prefața cărții, relatând file de istorie creștină baptistă de pe vale în anii săi de slujire, fratele Liviu Iepure, pentru implicarea sa în acest proiect cu foarte mare zel, cât și fraților Beniamin Pastor și Ioan Pastor pentru tot sprijinul acordat.

Vizionare plăcută!

 








luni, 7 august 2023

Ciupe Ioan, păstor baptist „cu mână de aur”, va fi și dânsul la Agrij, în 10.09.2023



Fratelui păstor de la Bisericile Creștine Baptiste din Sântămărie, Buciumi și Sângiorgiu de Meseș, județul Sălaj, Nelu Ciupe, i-am zis: „cu mână de aur”, pentru că veți vedea din prezentarea de pe YouTube, ce lucrări minunate ies din mâna dumnealui. Este păstor baptist, dar este și pictor de bună clasă și are dar de la Dumnezeu pentru această lucrare. Predică cu dar de la Dumnezeu, dar prezintă frumosul prin tablourile pe care le face și pe care le veți putea vedea în videoclip.

Mi-a făcut plăcerea să stau de vorbă cu dumnealui și am fost încântat să aud viața pe care o duce, slujind în lucrarea Domnului, dar având și o îndeletnicire frumoasă și benefică. Pe lângă picturi pe pânză, fratele a pictat  multe baptistere la biserici baptiste și penticostale.

Mai jos, câteva date personale despre fratele Nelu Ciupe.   

S-a născut în 21 august 1950, sat Sângiorgiu de Meseș, localitatea Buciumi. Tata Ștefan, provenea din familie ortodoxa, iar mama Maria, din familie baptista. A fost botezat în 12 Iulie 1968 de către fratele Alexa Taloș în localitatea Sângiorgiu, unde era membru. Dând dovadă de credincioșie și dar de slujire în lucrarea Domnului, a fost ordinat în Biserica Creștină Baptista din Peceiu, județul Sălaj, în luna octombrie 1991. Comisia de ordinare a fost compusă din frații: Nelu Dan, președintele Comunității de Cluj, Cornel Ardelean din Șimleu Silvaniei,  Buzlea Ioan, pastor în Brebi și  Gliță Ioan, din comunitatea de Oradea , pastor în Marca. A slujit Bisericile Creștine Baptiste din  Peceiu, Stârciu și punctul de misiune din Marin, comuna Crasna, până în anul 2000. Din anul 2001 a preluat Biserica Baptistă din Sântămărie, împreuna cu bisericile de pe Valea Agrijului: Agrij, Buciumi și Sângiorgiu de Meseș. Din anul 2013 Agrijul a fost preluat de fratele Liviu Iepure, celelalte biserici le păstorește și în prezent.

Din anul 1973 este căsătorit cu Otilia, profesoara de limba română , care a fost anchetată și dată afara din învățământ în vremea comunistă. Au trei copii: Lucia, Lucian și Felicia. Lucian este pastor în Belgia.



Vizionare plăcută!



duminică, 6 august 2023

Păstorul Levi Marian frânt de comuniști, dar ridicat de Dumnezeu

 



Păstorul Levi Marian, înzestrat de Dumnezeu cu o minte iscusită, îndreptată spre filozofie, dar, din păcate, nu a putut să urmeze această ramură, deoarece era dintr-o familie „nesănătoasă moral, era baptistă, asta era vina lor”. Comuniștii au vrut să-l reducă la tăcere, din cauză că avea un dar special de la Dumnezeu de a predica și atrăgea mulți oameni. Comuniștii au avut un plan, dar Dumnezeu a avut și El un plan și cel al Bunului Dumnezeu a reușit.

Deși a trecut prin situații foarte grave, prin care era torturat psihic, era expus la tot felul de intimidări și traume, nu a avut nevoie de psiholog, pentru că Duhul Sfânt  fiind întotdeauna prezent la toate necazurile, îi venea în ajutor și în loc de spaimă sau stres, primea pacea Domnului Isus. A fost un om dârz, curajos, credincios Dumnezeului părinților săi și nu a abandonat calea grea a suferinței și persecuției, deși comuniștii puteau să-i dea o poziție înaltă, dar care s-a dovedit că era de scurtă durată.

În această postare de pe YouTube fratele a reușit doar să deschidă mai multe teme de discutat, de cunoscut, pe care generațiile de după anul 1990 trebuie să le cunoască, pentru că istoria se repetă.

Scurtă biografie de drd. Corina Brumaru

Levi Marian s-a născut la 8 Martie 1959 în satul Brebi din județul Sălaj, în familia credincioșilor baptiști Ambroziu și Carolina, Marian. După absolvirea școlii generale urmează cursurile liceale la Zalău în cadrul Liceului Industrial Electrotehnic. După absolvirea liceului și satisfacerea serviciului militar frecventează cursurile de ingineri la Facultatea de Mine din Institutul de Mine Petroșani.

La data de 4 Ianuarie 1981 se botează în Biserica Creștină Baptistă din satul natal Brebi, mărturisind public credința personală în Domnul Isus Hristos.

La 25 Iulie 1982 s-a căsătorit cu Minodora Rus având prin binecuvântarea lui D-zeu trei copii: Mihai-Levi, Dina-Minodora și Tiberiu-Timotei. Datorită implicării în propovăduirea Evangheliei în anii studenției, în Biserica Baptistă din Petroșani și în alte biserici din Valea Jiului și din țară precum și a activității creștine în universitate este exmatriculat la 22 Decembrie1983, fără drept de înscriere la orice altă instituție de învățământ superior din România.

După exmatriculare se reîntoarce la Brebi și se implică în evanghelizare, predicare și echiparea tinerilor credincioși din biserici prin programul B.E.E.(Bible Education by Extension) un program de educație teologică secret și interzis de autoritățile comuniste. În această perioadă (1983-1989) a fost în supravegherea și urmărirea operativă a securității comuniste ca un element ostil și periculos pentru societatea comunistă.

Este ordinat ca pastor în Biserica Creștină Baptistă din Brebi (la 27 Octombrie 1985) de către o comisie de pastori delegați de Comunitatea Creștină Baptistă Cluj, fără ca să aibă recunoașterea oficială a organelor statului comunist.

A slujit ca pastor în România în anii dictaturii comuniste, în județul Sălaj, în cercul de biserici baptiste Valea Agrijului și ulterior la Zalău și bisericile aferente. Din 1992 până în 2021 a păstorit Prima Biserică Baptistă Română din New York (First Romanian Baptist Church) unde a locuit cu familia și unde a lucrat ca profesor de matematică în învățământul public liceal.

În această perioadă a fost implicat și în slujirea Asociației Bisericilor Baptiste din America și Canada ca membru în comitetul asociației, secretar executiv și vice-președinte. Este absolvent al Universității Tehnice din Petroșani licențiat ca inginer în mine și geologie, a studiat la City University of New York obținând diploma de Master în Matematică/Educație și a urmat studii teologice la: London Reformed Baptist Seminary, Luther Rice Seminary, și Universitatea București unde a obținut titlul academic de Doctor în Teologie.

 Din Noiembrie 2021 locuiește împreună cu soția Minodora în Atlanta, este membru la Gwinnett Romanian Baptist Church. În prezent focusul în slujirea Evangheliei constă în lucrarea de misiune în biserici din România.

 

Vizionare plăcută!




joi, 3 august 2023

Veniți la Agrij, Sălaj, la serbarea de mulțumire și laudă lui Dumnezeu

 


Despre marele eveniment de la Agrij, am scris AICI și AICI. Va fi o zi de rememorare, când se vor depune mărturii, cum Dumnezeu a călăuzit Bisericile Baptiste de pe Valea Agrijului în cei 125 de ani de prezență, fiecare biserică va avea programul ei. Va fi un popas de mulțumire îndreptat spre Dumnezeu, care ne-a luminat prin „Lumina Evangheliei Sale”, oferindu-ne  mântuirea în dar.

În postarea de pe YouTube, frații: Liviu Iepure, Ioan Ciupe și drd. Corina Brumaru, discută despre ce este și unde este Valea Agrijului, crâmpeie de istorie baptistă și apoi despre Marea Adunare de la Agrij din 10 septembrie 2023.

Urmărind invitația fraților de pe valea Agrijului, vei fi cercetat să răspunzi chemării și să fii prezent la marele eveniment.

Vizionare plăcută!



miercuri, 2 august 2023

Liviu Iepure - un păstor credincios în lucrarea încredințată

 


Prin ajutorul Domnului, în ziua de 02 august 2023, am făcut o vizită la Biserica Creștină Baptistă din Agrij, județul Sălaj. Aici m-am întâlnit cu o parte din cei care au contribuit la scrierea cărții: „Lumina Evangheliei”, de Corina Brumaru, despre Bisericile Creștine Baptiste de pe Valea Agrijului, despre care am scris AICI.

Am făcut mai multe înregistrări pe care prin ajutorul Domnului, le voi prezenta cât de curând. Prima înregistrare am făcut-o împreună cu frații: Liviu Iepure, Ioan Ciupe și drd. Corina Brumaru. Pe această înregistrare trebuia să o prezint prima, dar din cauza unor probleme tehnice nu o pot posta pe YouTube.

Azi, 03.08.2023, îl prezint pe fratele Liviu Iepure, care este un păstor cu mult curaj în lucrarea Domnului și dă dovadă de un mare devotament în slujirea ce o face. Fratele și-a prezentat viziunea îndrăzneață pe care a pus-o în practică și apoi, ce are în plan pentru viitor. Fratele Liviu Iepure lucrează împreună cu păstorii de pe valea Agrijului și bisericile de acolo. Prin ajutorul lui Dumnezeu și pentru slava Lui, face lucruri mari, despre care va vorbi în interviu.

Câteva date despre cine este Liviu Iepure   

Fratele Liviu Iepure s-a născut în ziua de 24 iulie 1970 în Timișoara, într-o familie de credincioși baptiști, originari din localitatea Peceiu, județul Sălaj.

Întorși în localitatea de baștină, împreună cu părinții, la vârsta de 6 ani rămâne orfan de tată , situație care declanșează o puternică frământare lăuntrică, greu de înțeles și aproape imposibil de acceptat.

Dumnezeu fiind acela care datorită puterii Lui, aduce mângâiere, întărire și nădejdea de a-L însoți mai departe.

Fratele Liviu Iepure a avut ca străbunic pe fratele Chis Nicolaie, primul conducător al Bisericii Baptiste din Peceiu dintre cele două războaie mondiale și bunic pe fratele Teodor Chiș, prezbiterul și o vreme pastorul Bisericii Baptiste Peceiu.

Acesta din urmă a avut un rol determinant în viața copilului și adolescentului Liviu Iepure. De la vârsta de 7 ani până la vârsta de 22 de ani este membru activ al orchestrei din Peceiu.

Încheie legământ cu Domnul în anul 1990 la Peceiu, fiind botezat de către fratele LEVI  MARIAN.

După căsătoria cu Daniela Suciu, începând cu anul 1996 și până în anul 2013 sunt membri în Biserica Baptista Nr 1 Zalău ,fiind implicat în lucrarea de misiune și plantare de biserici în mai multe zone ale județului Sălaj, slujind în Recea Mare, Recea Mică, Cuzăplac ,Petrindu, uneori și Tămașa.

Între anii 2011 și 2015 urmează studiile, forma de învățământ la distanță a Seminarului Teologic Baptist din București. Încă din perioada Seminarului, în anul 2013 este ales și ordinat păstor al Bisericii Baptiste Agrij, județul Sălaj, devenind în același timp împreună cu soția, membri deplini ai acestei biserici.

În anul 2023, a împlinit 10 ani de slujire pastorală la Agrij ,ani încununați pe deplin de călăuzire Divină în toată lucrarea desfășurată.

Vizionare plăcută!