Cine sunt?

miercuri, 17 aprilie 2024

Cartea „Politica regimului Antonescu față de cultele neoprotestante” – Documente de Dr. Viorel Achim

 


Cartea aceasta o am din anul apariției ei, 2013 și am citit în ea, dar parcă valoarea ei s-a schimbat după întâlnirea mea cu editorul ei, domnul dr. Viorel Achim. Întâlnirea mea cu domnul dr. a avut loc în ziua de 27 martie 2024 la Capela Institutului Teologic Baptist din București, unde a avut loc lansarea cărții: „Baptiștii din România – Pionerii” – de Mihai Ciucă, lucrare în trei volume.

Domnul dr. Viorel Achim a vorbit despre Mihai Ciucă, despre baptiști, copiii baptiștilor, cu o dragoste, o pasiune, o căldură sufletească ce m-a făcut să trăiesc și eu evenimentele despre care vorbea și ce a publicat în această lucrare pe care o prezint. Dintr-o dată cartea a devenit personală, încălzită de dragostea și pasiunea autorului care are un dar frumos de a a expune crâmpeie din istoria zbuciumată a baptiștilor români.

Cartea:

Politica regimului Antonescu față de cultele neoprotestante –

Documente” de Dr. Viorel Achim

A apărut în anul 2013 la Editura Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și la Editura Polirom. Are 931 de pagini și prezintă 513 documente de arhivă din perioada 12 iulie 1939 până în 26 septembrie 1944.

Cuvântul baptist apare de 681 de ori, baptiști este scris de 314 ori, baptiștii apare de 156 de ori.

Cartea prezintă un document[1] în care baptiștii aveau 10 predicatori notorii și periculuși: Popa Ioan, Cocuț Ioan, Adorean Constantin, Socaciu Ioan, Sezonov Luca, Dărăban Iuliu, Bușilă Boris, Chinuceanu Vasile, Andrișan Ioan și Pascu Dănilă. Este vorba de pastori baptiști din România în afară de Ardealul de Nord care a fost cedat ungurilor.

Cartea merită cumpărată și studiată, este o comoară de mare preț pentru că ne dă informații de primă mână a ceea ce au îndurat frații noștri de credință și neam. Aceștia au luptat cu credincioșie și dragoste pentru Dumnezeu și poporul Său care a rămas în picioare, chiar dacă puterea militară a statului Român a vrut să-l distrugă total.

Mulțumim Dr. Viorel Achim pentru efortul ce l-ați depus ca să ne dați o lumină a ceea ce s-a petrecut într-o vreme ce România traversa marile orori pricinuite de declanșarea celui de-al doilea Război Mondial. Vă sunt recunoscător și apreciez efortul depus în această direcție.





[1] Istoricul Sectelor Religioase în România de Comisar C. I. Mazilu, 1942.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu