miercuri, 17 aprilie 2024

O întâlnire plăcută cu Dr. Viorel Achim, cercetător ştiinţific I

 


Lansarea de carte a lui Mihai Ciucă a produs multă bucurie, desfătare, prin întâlniri și cuvinte de suflet la adresa autorului. Printre invitați a fost un doctor în istorie, Dr. Viorel Achim, cercetător ştiinţific I la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Române, Bucureşti.

Când l-a văzut fratele Daniel Stoica, bunul meu colaborator, că intră în Capela Institutului, nu i-a venit să creadă și zice către mine: „ia cine vine, domnul profesor Viorel Achim”.

Stăm cuminți și ascultăm prima parte aplaudând pe fiecare vorbitor cu respect și vine pauza cum se întâmplă. Ne apropiem de domnul dr. Viorel cu sfială să ne prezentăm, să îi spunem că ne place cum se apleacă asupra suferințelor baptiștilor din România și etc. Întind mâna cu plecăciune și spun, sunt Vasile Bel și întinde mâna și fratele Daniel la fel, iar domnul dr. rostește un cuvânt ce ne-a mers la suflet profund: „vă cunosc, v-am citit”, sigur că am rămas uimit, dar am trecut peste acest pas și am discutat puțin, dar organizatorii ne-au stricat conversația pentru că s-a terminat pauza.

Prin acest mijloc vreau să-i mulțumesc domnului dr. pentru că de la statura înălțimii domniei sale, se apleacă spre doi oameni simpli ca să stea de vorbă împreună.

Calitatea bună de excepție a domnului dr. Viorel este că domnia sa în lucrările sale academice se apleacă cu minuțiozitate asupra suferințelor îndurate de unele entități naționale și religioase, precum baptiștii. Este un bun cunoscător a ceea ce s-a petrecut în țara noastă, dar și în Republica Moldova cu baptiștii.

Într-un articol separat voi prezenta și cartea dumnealui: „Politica regimului Antonescu față de cultele neoprotestante – Documente.”   

Pe domnul dr. Viorel Achim puteți să-l vedeți și auzi cu întreaga sa contribuție pe tema istorică baptistă. Veți vedea plăcerea cu care vorbește despre Mihai Ciucă, despre cartea sa și baptiștii.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu