Cine sunt?

marți, 31 decembrie 2024

Johann Hammerschmidt 1857 - 1937 din Harpstedt, din mijlocul șerpilor și leilor, la amvon

 



S-a născut la Harpstedt, lângă Bremen, pe 28 noiembrie 1857, fiul unui pălărier. La vârsta de 4-5 ani, aproape orbise, iar la doar 6 ani și-a pierdut mama. Astfel, la vârsta de 10 ani, a ajuns la unchiul său din Bremen, care deținea un local de dans cu restaurant. Ziua mergea la școală, iar seara ajuta ca ospătar. A rămas acolo până la vârsta de 14 ani. Apoi a plecat la Hamburg, unde a lucrat o vreme ca ospătar, după care a servit doi ani pe un remorcher care ducea navele spre Marea Nordului. La 17 ani și-a găsit o slujbă în renumitul parc zoologic Hagenbeck, mai întâi la reptile, în special șerpi, iar mai târziu la lei. A rămas în această slujbă aproximativ șase ani. În această perioadă s-a prezentat la încorporare, dar a fost respins din cauza unei probleme la ochi.

Cum a ajuns la București

El însuși povestește astfel:

„Într-o zi, domnul Hagenbeck a venit la mine și mi-a spus: ‘Un boier din București nu-mi dă pace, vrea să-i trimit un îngrijitor de șerpi. Vrei să mergi?’ ‘Da’, i-am spus, ‘dar unde se află Bucureștiul?’ ‘Vino la mine diseară, vei primi banii de drum și actele necesare, iar mâine poți pleca.’ Așa că am pornit la drum cu o ladă plină de șerpi, trecând prin Berlin, Breslau și ajungând prin Bucovina la granița românească. Nu aveam pașaport, dar am trecut fără probleme, deoarece vameșii erau atât de fascinați de șerpii din lada mea, încât au uitat de toate celelalte formalități.”

Astfel a ajuns la București, la președintele Curții de Casație, Campineanu, unde la început se ocupa doar de șerpi, dar mai târziu și de lei.

Primii ani la București (1880–1893)

La scurt timp după ce a ajuns la București, stăpânul său i-a spus: „Dacă vrei să auzi vorbindu-se germană, mergi la biserica evanghelică; este foarte aproape.” A mers acolo și a fost surprins că nu înțelegea nimic, realizând că intrase din greșeală în biserica reformată maghiară, care se afla pe aceeași stradă, câteva case mai înainte. De atunci, a început să frecventeze slujbele bisericii evanghelice. Acolo, prezența sa constantă a atras atenția, iar îngrijitorul bisericii, Ludwig Schäfer, cunoscut al baptiștilor, i-a informat pe frații Schwegler și Hehn despre acest tânăr. Schäfer i-a spus lui Hammerschmidt: „Dacă vrei să auzi ceva serios și să te întâlnești cu oameni serioși, mergi la baptiști.”

A mers și acolo, iar experiențele trăite l-au marcat profund. Una dintre primele predici pe care le-a auzit a avut ca text: „Învață-ne să ne gândim că trebuie să murim!” (Psalmul 90:12). Aceasta l-a stârnit să conteste, gândindu-se că „sigur știe omul dinainte când trebuie să moară.” Totuși, înainte de finalul predicii, a început să se simtă rău, iar în scurt timp a leșinat. A fost scos afară, unde și-a revenit, dar a plecat acasă tulburat și speriat. A înțeles că predica se adresa și lui.

Totuși, o lungă perioadă nu a mai mers la adunări. Despre atitudinea sa față de predici spunea: „Credeam în Dumnezeu, dar nu știam ce să fac cu Hristos. De fiecare dată când se vorbea despre Hristos, aveam impresia că acest subiect nu-și are locul într-o predică.”

Convertirea și începutul slujirii

S-a convertit în urma unei predici susținute de pastorul J.G. Kargel, care începuse o lucrare misionară germană la Sankt Petersburg în 1875 și între 1880–1884 slujea la Ruse, pe malul bulgăresc al Dunării. Acesta venea la București la fiecare șase săptămâni pentru a sluji comunității germane baptiste. Totuși, Johann a avut multe lupte interioare până când a fost pe deplin convins de mântuirea sa. Adesea, când nu găsea liniște pentru a se ruga, mergea în cușca leilor, unde nimeni nu-l deranja. Uneori, chiar și leii se arătau deranjați de rugăciunile sale, sărind repetat în grilaj până când Johann înceta.

Pe 14 aprilie 1883, Johann a fost botezat de pastorul Kargel la București, alături de alți credincioși, devenind membru al bisericii.

Aici a cunoscut-o și pe soția sa, Catherine Lindenbach, din Alt-Fratautz, Bucovina. Aceasta lucra la grădinița din Strada Campineanu, unde locuia și el împreună cu animalele sălbatice. S-au căsătorit pe 20 septembrie 1887, având împreună nouă copii.

În biserică, Johann s-a implicat activ, mai ales în grupul de tineret. În 1891, a fost chemat să slujească provizoriu ca predicator, iar în 1892 a devenit oficial pastor.

Din cușca leilor, la amvon

Deseori, Johann trebuia să fugă neobservat din cușca leilor pentru a ajunge la timp la slujbă. Își dădea demisia din slujba de îngrijitor de animale în 1893, dedicându-se complet slujirii bisericii.

A slujit timp de 18 ani la București, fiind apreciat pentru bucuria sa constantă și spiritul împăciuitor.

Anii de după București

În 1910, biserica a decis să aducă un predicator educat din SUA, iar Johann s-a mutat la Bartschin, provincia Posen, iar mai târziu în Bucovina. A trecut prin vremuri dificile în timpul Primului Război Mondial, dar familia sa a supraviețuit.

S-a întors la București în 1919, unde a slujit ocazional până la bătrânețe.

Aceasta este povestea vieții lui Johann Hammerschmidt, care a trecut la Domnul la București pe 21 septembrie 1937, la aproape 80 de ani în pace, așteptând ziua învierii.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu