Cine sunt?

marți, 31 iulie 2018

Cuceu Sălaj, România în linie dreaptă



Să nu spui că ai uitat! Din ianuarie ți-am spus vezi AICI și AICI Biserica Baptistă din Cuceu împlinește 100 de ani.  La această vârstă, se face un popas, pentru a mulțumi lui Dumnezeu, pentru a glorifica Numele Său și a Fiului său Isus Cristos. Să mulțumim Domnului că suntem parte a acestei Biserici.
Ești invitat cu plăcere să fii parte a acestui binecuvântat eveniment. Fratele păstor, Marius Chende, a distribuit pe net o frumoasă invitație cu lămuririle de rigoare.







Cartea despre Biserica Baptistă din Cuceu este gata.

Concluzia ce am scris-o în carte despre acest eveniment o pun și aici:

Dumnezeu a scris istoria înainte de a fi lumea. A văzut din veșnicie aceste fapte petrecute între anii1918 și 2018, în localitatea Cuceu. Ultimul Cuvânt îl are tot Dumnezeu, când va pune capăt segmentului de istorie, de la Adam, la venirea Domnului Isus Hristos. Important, ca aceste nume care au făcut parte din Biserica Baptistă Cuceu și sunt scrise în această carte, împreună cu noi, care trăim azi, să fim niște slujitori plăcuți Tatălui și Dumnezeului veșnic.
Doresc ca această carte să ne ajute să privim la înaintașii noștri și să luăm  drept țintă pe Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre, adică Isus Hristos.
Mai multe ar fi faptele, dar atât este posibilitatea noastră, pentru care îi suntem recunoscători Domnului. El merită slava, cinstea și închinarea.”

 3. Poporul Tău este plin de înflăcărare când Îţi aduni oştirea; cu podoabe sfinte, ca din sânul zorilor, vine tineretul Tău la Tine, ca roua.
(Psalmii 110:3, VDCC)

luni, 30 iulie 2018

Bogata familie, Slev



Azi Dumnezeu mi-a dat un har deosebit. Am stat de vorbă cu un membru, urmaș al familiei Slev. Este vorba despre Nelu Slev, fiul lui Macavei-Zaharia Slev, fiul lui Zaharia Slev (Gicu), acesta este fratele lui Gheorghe Slev din Aciuța, iar amândoi sunt fiii lui Hitu Slev, născut cam prin 1820-30. Familie bogată, numeroasă, răspândită, dar sunt cu Domnul alături.
Familia Slev este vie, este printre noi baptiștii din România, America, dar și alte țări, sunt oameni activi în domeniile în care profesează.
Înainte familia se numea Slăv, iar de la Marea Unire din 1918, familia și-a schimbat numele în Slev și toți descendenții apar acum Slev.
Parcă nu îmi venea să cred că stau de vorbă cu un Slev, descendent al înaintaților noștri Slev Gheorghe, Slev Toma, sau Macavei, născut în 1907 și licențiat drept, litere și filozofie. Toți Slevii de azi, sunt oameni cu carte, unii chiar cu multă carte, sunt la casele lor, bine realizați, cu credință vie în Dumnezeu, împrăștiați în lume, dar sunt mândri de înaintașii lor.
Azi, vreau să prezint puțin, dar voi reveni prin ajutorul și bunăvoința Domnului, să prezint bogata și binecuvântata familie Slev. Mă voi  concentra mai ales pe aceia care au trecut la Domnul, încerc să prezint poze și fapte, care sunt demne de consemnat pentru slava Domnului și întărirea credinței noastre.
Despre Gheorghe Slev am scris AICI.
Va urma.




sâmbătă, 28 iulie 2018

Vasile Brânzei 1930-2007



Vasile Brânzei
Prezint pe scurt, biografia fratelui Vasile Brânzei, puțin mai diferit. Este fiul lui  Dumitru Brânzei, care s-a născut cândva în trecut, poate nu așa de în trecut, pe când feciori din familia Brânzei luau parte la războiul de independență din 1877.
Din această familie au fost recrutați tineri și pentru garda regală.
Acest frate credincios a avut copii și deci, l-a avut și pe Vasile.
Multe despre familia Brânzei aflați AICI, mai multe aflați AICI, alte lucruri AICI și ceva AICI.
Vasile Brânzei s-a născut în anul 1930, localitatea Negreni, la nord de Botoșani, fiind fiul lui Dumitru și Domnica Brânzei, născută Grigorescu.
În anul 1945 a vrut să plece în America, dar nu a fost lăsat de tatăl dumnealui, deoarece trebuia să ajute familia la lucru.
În anul 1946, pe vremea foametei, fr. Vasile este trimis la Curtici la niște frați baptiști și aici    s-a integrat în Biserica Baptistă din Curtici. În această vreme fratele învață cizmăria.
În anul 1957, termină studiile teologice la Seminarul Teologic Baptist din București.
Pe când era student la seminar, o întâlnește pe Carolina Braunstein, născută în 1928 și care pleacă la Domnul în 1998, din Lepindea jud. Mureș, o evreică creștină.
Dumnezeu le-a dăruit doi copii, pe Emanuel născut 1952 și Daniel născut 1954.
Fr. Vasile Brânzei a fost pastor al Bisericii Baptiste „Golgota din 1957-1990.
 În vremea comunistă, tovarășii l-au destituit o vreme din slujirea de păstor, alături de alți păstori.
Fr. Vasile Brânzei a fost amendat cu 8.000 lei de autoritățile comuniste pentru că a invitat câțiva tineri de ziua unui fiu al său.
A fost dăruit de Dumnezeu să ajute și alți păstori care erau în nevoie.
În anul 2007, pe când era la fiul său Daniel, în America, chiar de ziua soției lui care era plecată deja, Domnul îl cheamă acasă, să fie împreună, el, Vasile și Carolina.

Dumitru Branzei






miercuri, 25 iulie 2018

Frați, surori și cinstiți cetitori ai blogului „Istorie Baptistă”


A trecut o vreme bună de când nu am mai postat și dumneavoastră tot ați trecut pe la blogul meu. Vă mulțumesc mult.
Să nu credeți că am intrat în concediu sau poate am plecat prin ceva ținuturi.
Din anul 1990 de când am intrat în lucrare ca păstor, nu am avut concediu, decât doar o singură dată, la un Crăciun. Da, este de necrezut ca un pastor să meargă în concediu de Crăciun. Ce-i drept și eu m-am plâns că nu am concediu  și Domnul mi l-a dat. Mai erau câteva zile și eram tare bucuroși de apropierea sărbătorilor. Într-o dimineață, degetul mare de la mâna dreaptă era roșu, începea să se umfle și mă durea. Am pus pe el tot ce am știut și ce m-au învățat alții, dar durerea se amplifica. Nemai putând îndura, am mers la doctorul de familie, m-a trimis de urgență la spital, mi-a făcut radiografie, m-a trimis la medic chirurg care m-a internat de urgență.
Am protestat la doctor că nu pot rămâne, eu fiind pastor, doctorul a spus cam râzând: „nu-i bai că vei face cu mine Crăciunul și nu te teme că va face altcineva slujba dumitale”.  Și așa a fost, că pe 25 Decembrie am fost pe masa de operație și până după sărbători am fost în concediu.
Să revin la cele de azi. Am plecat într-un turneu în țară să întâlnesc urmași din familiile înaintașilor noștri. Sunt multe familii care știu multe lucruri, au poze vechi care ne sunt de folos nouă  azi.
Din familia Slăv despre care am scris AICI.
Din familia Popoviciu de la Petriș despre care am scris AICI.
Aceștia știu câte ceva despre participarea baptiștilor la Marea Unire și cum să nu-i vizitezi când  este anul centenarului.
Am venit acasă și timp de aproape o săptămână, împreună cu un grup de frați din Chattanooga, Georgia, am avut activități cu copiii, tineri și bătrâni la Biserica Baptistă „Sfânta Treime” din Târgu Lăpuș. Au plecat frații bucuroși,  eu și mai bucuros că o să mă pun la scris despre participarea baptiștilor la Unire. Bucuros am scris o zi, dar duminică am mers la Casa Domnului și pe la ora 11 a trebuit să plec la urgență, apoi la pat o săptămână. Tromboflebită cu infecție la piciorul drept.
Și uite așa nu ne iese întotdeauna cum vrem noi, dar bine zice Domnul:
20. Ascultă sfaturile şi primeşte învăţătura, ca să fii înţelept pe viitor!
21. Omul face multe planuri în inima lui, dar hotărârea Domnului, aceea se împlineşte.

(Proverbele 19:20-21, VDCC)

Reânoiesc  apelul de AICI, eu caut ca cel puțin luna august să fiu cu cartea la tipar.