Cine sunt?

duminică, 1 ianuarie 2023

Evenimente ale anului 1923 în poporul Baptist Român

 



Redau prin ajutorul Domnului unele evenimente petrecute acum 100 de ani în sânul poporului Baptist din România. Ele sunt numeroase, unele care aduc bucurie, altele durere sufletească. Aflarea acestor evenimente ne este de folos, mai ales în contextul anului 2023 care a început și care va fi plin de evenimente, încercări, provocări, decizii, care pot avea un impact negativ sau pozitiv și vor fi judecate bine sau rău, de cei ce vor veni după noi. Cel mai important lucru este că ce  vom decide, va fi apreciat de Dumnezeu Tatăl nostru din cer? Să fim credincioși în slujire și nu ne vom teme de repercusiuni.

Al doilea val de persecuție, denumire data de Alexa Popovici

       În ziua de 17 ianuarie 1923 apare ordinul 2.143, care dă startul începerii celui de-al doilea val de persecuție și prigoană antibaptistă, care ține până în anul 1924.

       În anul 1923 tinerii credincioși luga Dumitru, luga Maria și luga Ioana, se deplasează în localitatea Sat-Șugatag din județul Maramureș, pentru o scurtă vizită la frații de aici. Aflând de această veste, preotul din sat a incitat câțiva săteni, care împreună cu jandarmii i-au lovit crunt pe frați, iar jandarmii luându-I, îi însoțesc până la Ocna Șugatag, unde au fost din nou bătuți și aruncați în închisoare. După câteva zile li s-a dat drumul să plece acasă, dar au fost amenințați să nu mai vină pe acolo pentru a nu li se întâmpla ceva și mai rău.

        Tot în acel an 1923, fr. Tincu Ilie a fost arestat de jandarmi, bătut cu Biblia peste cap, dus sub escortă la Ocna Șugatag și închis câteva zile și eliberat apoi sub amenințare.

N-a fost ocolit nici fr. Hoțea Vasile din aceeași localitate, care a primit acasă vizita jandarmilor în acea perioadă, a fost bătut crunt de aceștia, lăsându-l aproape mort.

        În anul 1923, în ajunul sărbătorii Paștelui, frații din localitatea Oarța de Sus se aflau la rugăciune, chiar pe genunchi, când dintr-o dată intră înăuntru primarul comunei însoțit de jandarmi, strigând și insultând cu cuvinte injurioase pe cei prezenți, interzicându-le să se mai adune împreună.

         În ziua de 2 august 1923, este oficiat un botez în comuna Avram Iancu. Actul botezului urma a fie săvârşit de pastorul Ioan Bele din Buteni, (jud. Arad). În vreme ce se pregătea actul botezului, câţiva bătăuşi, îndemnaţi de preotul comunei şi turmentaţi de alcool, au atacat cu pietre pe credincioşii baptişti. Pastorul botezător a fost grav rănit de agresori.

         Amendarea baptiştilor. Un alt caz de prigoană a avut loc în Cefa, județul Bihor, în august 1923. Un grup de 20 de credincioşi din Ateaş, conduşi de fratele Teodor Sîrb au fost amendaţi cu 60 de lei de persoană, fiindcă predicaseră Evanghelia la invitaţia unor cunoscuţi şi rudenii din comună.

         În cursul anului 1923, fratele Silvestru Ungureanu a fost arestat de către jandarmi de opt ori.

Primul botez

       La Turnu Măgurele are loc în anul 1923 primul botez.

        În anul 1923 se oficiază în public, în râul Iza, județul Maramureș, primul botez nou-testamental de către fratele loan Bălănean din Jibou. Din acest moment comuna Săliștea de Sus are un prim grup de credincioși baptiști cu locul de întrunire în casa lor.

         Dumnezeu binecuvântează slujirea fratelui Adam Petru și a grupului de credincioși, astfel că în anul 1923 are loc primul botez în Reșița, pe Valea Domanului cu 28 de candidați. Botezul este oficiat de fratele păstor Drăgilă Dumitru din Lugoj, fiind prezent și corul din Valea Mare.

Înființarea de biserici.

     Inaugurarea primului locaş de închinare al Bisericii Creştine Baptiste Lupeni, a avut loc pe data de 27 mai 1923. Cu această ocazie a avut loc şi un botez nou-testamantal cu 15 candidaţi, oficiat de către fratele păstor loan Covaci.

       În ziua de 9 septembrie 1923, frații din comuna Socolari, județul Caraș Severin, au avut serbarea de deschidere de adunare. A fost prezent fratele Ioan Socaciu.

        În ziua de 11 septembrie 1923, în localitatea Luguzău, județul Arad, a avut loc serviciul de deschidere al noului local de închinare.

      În ziua de 11 septembrie 1923, în localitatea Cârpeștii Mari, județul Bihor, a avut loc deschiderea noului local de adunare.

       În ziua de 16 septembrie 1923, în comuna Mărțihaz, județul Bihor, a avut loc serviciul divin pentru deschiderea noului locaș de închinare.

        În ziua de 21 Noembrie 1923, s-a inaugurat deschiderea localului de rugăciune din Arad-Gai.

        În ziua de 28 septembrie 1923 se deschide adunare baptistă în Martiniș din județul Harghita.

        În ziua de 9 decembrie 1923 a avut loc inaugurarea şi deschiderea pentru prima oară a unei adunări baptiste române din Oradea Mare, la care a luat parte mult popor.

         În zona Făgetului, în anul 1923 s-au înființat biserici baptiste în Breazova și Bata.

         În anul 1923 s-a înființat Biserica Creștină Baptistă din localitatea Stoborăști, județul Olt.

         În 1923 s-a înfiinţat Biserica Baptistă din Deva cu doar 7 membri.

         Biserica Baptistă nr. 1 din Timişoara a luat fiinţă la sfârşitul anului 1923, prin desprinderea de Biserica Baptistă Germană a şase credincioşi de limbă romană, cărora li s-au adăugat câţiva români din alte biserici.

Conferință

        În ziua de 10 decembrie 1923, fraţii din cercul Lugoj, au ţinut conferinţa anuală în Caransebeş, județul Caraş-Severin. Conferinţa s-a deschis la orele 10 dimineaţa cu rugăciune, sub conducerea președintelui, fr.  Tudor Sida.

 

Curs Biblic

      În comuna Revetiş, Judeţul Arad, s-a ţinut un curs biblic, de către fr. I. R. Socaciu. Cursul s-a ținut între 16—27 Octombrie 1923, la care au luat parte mai mulţi lucrători din diferite părţi ale ţării. La sfârşitul cursului a avut loc o frumoasă evanghelizare, la care a participat şi fr. Dan Hurley.

Congres Mondial

       În zilele de 21 – 27 iulie 1923 are loc la Stockholm, Suedia, Congresul Alianței Mondiale Baptiste. Mai multe date citește AICI.

Congres Oradea

        S-a ținut cel de - al IV-lea Congres la Oradea Mare în zilele de 13-14 noiembrie 1923, în cadrul căruia au fost prevăzute şi cercurile bisericeşti.

Congres tineret

         La Oradea Mare, în zilele de 14—15 Noiembrie 1923, s-a ținut Conferința de tineret. A fost ales şi împuternicit fratele Tonta Slev, student universitar din Cluj, Calea Victoriei No. 105, care să intre în contact cu toate societăţile de tineret din întreaga ţară, ca apoi în scurt timp să  convoace un mare congres al tineretului, în care să se discute bazele după care s-ar putea organiza.

Vizite

       În  zilele de 6—8 August 1923 a venit în România Dr. Gleiss. Fratele Dr. Gleiss, supraveghetorul Uniunii Baptiste din Detroit, Michigan, (Statele Unite). Este unul dintre cei mai buni amici ai românilor.

       În luna septembrie vine în țară pentru Seminarul Teologic Baptist din București, fratele Dan T. Hurley. Este  un tânăr cu o cultură înaltă. Dânsul e absolvent al Colegiului Wake Forest, North Carolina, cu licență în Teologie şi absolvent al Seminarului Teologic Sud-vest, din Fort Worth, Texas, cu doctorat în Teologie.  Sora Rut, soţia fratelui Dan, de asemenea este o tânără foarte cultă. Înainte de plecarea din țara natală, a fost profesoară de liceu. Dânşii au venit să ne ajute în lucrul Evangheliei, în creşterea tinerimii pentru serviciul Evangheliei.

Seminar

    În anul 1923 se pune piatra de temelie a viitorului Seminar Teologic Baptist de pe strada Berzei nr. 29.

Formarea Uniunii din Basarabia

Baptiştii din Basarabia au înfiinţat în anul 1923 propria lor Uniune, care l-a avut ca preşedinte pe Vasile Asiev, apoi pe Boris Buşilă.

Societatea surorilor

În anul 1923 a luat ființă Societatea femeilor „Fibi”.

Titluri de carte și broșuri

     În anul 1923, Calendarul a apărut cu acelaşi titlu, (Calendarul Poporului Creștin) redactat tot de Vasile Berbecar la Buteni, dar la Editura Farul Mantuirii şi tipărit la Sebiş. Acesta conţinea clişeele: credincioşi baptişti din Curtici, Buteni; Teodor Sida, bust; un botez în comuna Revetiş, judeţul Arad; Mihai Brumar şi Vasile Berbecar, bust; de asemenea, conţinea articole frumoase şi câteva poezii.

       În revista Uniunii Baptiste Române din România „Farul Mântuirei” numărul 5 și 6 din martie 1923, apare „Mărturisirea Credinței Baptiste a Creștinilor Botezați” de la pagina 1 – 15.

        În luna martie 1923 apare cartea de cântări comune: „Cântările Sionului” ediția a IV a, revăzută și îmbunătățită cu 542 de cântări, un volum elegant care costa 60 lei.

         În luna martie 1923 Uniunea Baptistă din România primește ultimul transport de Biblii, ediția de Iași 1874. Se comunică că această ediție nu se va mai tipări, fiind pe piață traducerea lui Dumitru Cornilescu.

          În ianuarie 1923 a apărut o broşură nouă, Afona Iones, 2 lei. La fel, în februarie 1923 găsim ca fiind tipărite următoarele tractate: O întrebare la care trebuie să răspunzi, Un lucru care nu se poate cumpăra cu bani, Isus Hristos ca Mântuitor (fiecare cu câte 11 lei, o sută de exemplare); O groaznică ciocnire de trenuri, 30 de lei suta de exemplare; Săritura nenorocită, 20 de lei suta de exemplare; Alegerea fericită, Vecinicia, Pot eu să fiu mântuit?, Eşti tu într-adevăr mulţumit? (10 lei suta de exemplare)28, acestea din urmă redactate de Dumitru Cornilescu.

              În luna iunie 1923 apare cartea „Baptiștii și Biblia” O prelucrare de I. R Socaciu, carte pe care nu am găsit-o în căutările întreprinse până acum. A fost probabil o broșură pentru că costa doar 1 leu.

             A apărut tipărită: „Mărturisirea Credinței Baptiste a Creștinilor Botezați” apărută tot în aceeași lună  și costa 5 lei.

              În luna iulie apare volumul 4 al cărții „Cârmuitorul” pentru Școala de Duminică și costa 6 lei.

             În anul 1923 s-a elaborat Statutul Organic al Uniunii Comunităților Creștine Baptiste din România Mare, conținutul acestui statut fiind identic cu cel din 1905.

              A apărut în luna octombrie în „Cârmuitorul Nr. 5” broșura „Cum să câștigăm suflete pentru Mântuitorul de Dr. K. A. Torrey, tradusă de Jean Staneschi.

 

Statistică

La data de 1 ianuarie 1923 erau 24.458 de frați, iar la 31 decembrie 1923 sunt raportați 26.258 de baptiști. O creștere de 2.500 de membri.

 

Surse:

Alexa Popovici

Bertlan Petru

Daniel Stoica

Daniel Bărnuț

Ioan Bunaciu

Ioan Alexandru Lăpugean

Livius Ban

Marius Silveșan

Otniel Bunaciu

Otniel-Laurean Vereș

Petrică Grel

Sorin Bădrăgan

Vasile Bel

Creștinul Azi

Farul Creștin

Farul Mântuirei

Glasul Tineretului Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu