Cine sunt?

vineri, 30 iunie 2023

Mike Bela 1936 – 1999 din Verveghiu

 


Pastorul Mike Bela s-a născut în 4 iunie 1936 în comuna Verveghiu, județul Sălaj, într-o familie de credincioşi reformați. Părinții se numeau Iuliu și Elisabeta.

Face cele șase clase primare în localitatea Mocirla, pe care le absolvă cu media 8.50, în anul 1948. Se înscrie la Școala Profesională de Metalurgie din Zalău, în meseria de croitor bărbați.

Între anii 1953 – 1955 lucrează ca muncitor calificat la F. C. Flacăra Cluj. În anul 1953, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, auzind Cuvântul Domnului propovăduit de pastorul Deneş Ferencz din Cluj, s-a întors la Domnul, fiind botezat.

În anul 1959 absolvă Seminarrul Teologic Baptist din București și în ziua de 27 decembrie 1959 este ordinat pentru Bisericile Creștine Baptiste de limba maghiară din: Borla, Gîrceiu, Zalău. Este recunoscut de Departamentul Cultelor cu legitimația nr. 50/1963, având un salariu de 750 lei. Comisia de ordinare a fost compusă din următorii frați păstori: Deneș Francisc, Kiș Iuhaș L. și Kirali Iozsef. Ordinarea a avut loc în biserica din Borla.

Cea mai mare parte a slujirii ca păstor, a fost la Biserica Creștină Baptistă de limba maghiară din Baia Mare din anul 1976, până la deces.

A fost căsătorit cu Ilona și Domnul le-a dat patru copii.

A slujit ca vicepreşedinte al Uniunii Baptiste din România şi preşedinte al Convenției Bisericilor Baptiste Maghiare din România (1996-1999).

A fost un om de curaj, predica Evanghelia cu putere, nu prea respecta restricțiile impuse de sistemul comunist ateu. Era un om prietenos, nu făcea diferență de etnie și predica și în limba română.

A plecat în veşnicie în data de 9 august 1999, în gara din Miercurea Ciuc, fiind lovit de tren. Serviciul de înmormântare a avut loc în data de 12 august 1999, în Biserica Baptistă Maghiară din Baia Mare. Peste 1.000 de persoane au luat parte la acest eveniment, inclusiv 11 păstori.

Necrologul a fost citit de pastorul pensionar Bot Jozsef din Odorhei, predica din Biserică a fost ținută de pastorul Vereş Erno, iar mesajul de la cimitir a fost rostit de pastorul Simon Jozsef din Oradea.

Surse:

Dr. Ionel Tuțac

Arhive

Prezentarea făcută de fratele Romică Iuga în fața Congresului

 


Prezint azi, 30 iunie 2023, un clip video cu candidatul Romică Iuga, pentru ca cei interesați să mai știe cum s-au prezentat frații care au candidat la slujire. Este vorba despre: „Al XXXVIII-lea Congres al Cultului Creștin Baptist din România, care a avut loc la Oradea în zilele de vineri și sâmbătă 26, 27 mai 2023, la Biserica Creștină Baptistă „Emanuel”.

Despre fratele păstor Romică Iuga de la Arad am scris AICI. Aici este biografia dumnealui, moștenirea frumoasă în poporul baptist, dar și slujirea bogată desfășurată de-a lungul timpului.

Mai jos este înregistrarea făcută în Congres, unde fratele se prezintă pe el și  programul de slujire.

Vizionare plăcută!




joi, 29 iunie 2023

Mârza Beniamin 1930 – 1998 din Codru-Săcărâmb

 


Și-a sfârșit alergarea[1]

 Beniamin Mârza s-a născut la 26 februarie 1930 în localitatea Codru - Săcărâmb, județul Hunedoara, fiind nepot al lui Ilie Mârza - pionier al credinței și misionar în județul Hunedoara. Sub influența sa benefică, la vârsta de 25 de ani, Beniamin urmează cursurile Seminarului Teologic pe care îl absolvă în 1958. Este ordinat ca păstor și slujește în bisericile din Teliuc și Cârjiți, apoi și la bisericile Târnăvița, Nojag și Vărmaga.

În acea vreme viața de păstor nu era ușoară, astfel că deseori frații nu i-au putut acorda salariul, însă l-au ajutat cu materiale pentru construcția casei. Peste toate acestea vine anul 1961, când guvernul comunist decide arondarea bisericilor baptiste și Beniamin Mârza este scos din lucrare. Pentru a-și întreține familia este nevoit să lucreze ca paznic timp de un an. Deoarece era un om curajos în predicarea Evangheliei, devenise indezirabil pentru regim și nu a mai fost admis ca păstor. Însă din lucrarea Domnului nu a ieșit niciodată. A continuat să lucreze în bisericile din jur, voluntar, îndeplinind și acte de cult, în ilegalitate față de regimul ateu, dar în perfectă legalitate față de Dumnezeu. Multiplele sale talente l-au făcut foarte prețuit de cei în mijlocul cărora trăia. Opera vieții lui a fost contribuția la construirea Bisericii ”Sfânta Treime” din Deva, unde fiecare părticică poartă urma mâinilor sale. După 1990 a fost foarte activ în biserica locală și un sprijin de neprețuit atât pentru păstorii care au girat biserica, cât și pentru tânărul păstor abia sosit de pe băncile facultății, Timotei Rusu. În anul 1958 s-a căsătorit cu sora Anisia, cu care a fost fericit  timp de 40 de ani și care i-a fost un sprijin în lucrarea lui Dumnezeu. Împreună au avut 3 copii: Gabriel, Adrian și Cornelia.

Lupta continuă pentru a realiza ceva pe pământul acesta și pentru pregătirea altora pentru cer au contribuit la producerea celor 3 pre infarcturi, care însă nu l-au putut birui. Totuși, în ziua de 9 septembrie 1998, în timp ce-l ajuta pe fiul cel mare la construcția casei, un accident nedorit a pus capăt vieții sale pământești și l-a lansat într-o călătorie a cărei destinație este Cerul lui Dumnezeu, pentru care s-a pregătit și a muncit și la care a dorit să ajungă. 

Neîmplinită  rămâne dorința sa de a se construi o biserică la Lăpușnic, pentru care a făcut deja pregătiri. Frații și familia îl regretă, dar toți au o puternică încredințare într-o fericită revedere în cerul lui Dumnezeu.

Serviciul divin de înmormântare a fost condus de frații păstori Timotei Rusu –Deva, Sorin Aioanei –Arad, Augustin Borteș - fost coleg de seminar cu defunctul, prezbiterul Lucian Marian și Gheorghe Pop, care a întocmit și citit necrologul. Corul și fanfara bisericii au completat atmosfera cerească de zidire sufletească.

                                                                    A consemnat Gheorghe Pop, Deva

Îmi cer iertare pentru poza slabă, dacă cineva îmi va trimite o poză, o voi schimba. Mulțumesc.



[1] Farul creștin, nr. 11/1998, p.11.

miercuri, 28 iunie 2023

Teleagă Gheorghe 1894 - ? din Ilidia

 


Fratele Teleagă Gheorghe  s-a născut în luna aprilie a anului 1894 în Ilidia, județul Caraș-Severin. Un Catolic care în anul 1917 alege să trăiască după învățătura Scripturii și este botezat depunând mărturie în fața martorilor că Isus Cristos este Domnul și Mântuitorul lui personal.

A fost un misionar al Domnului care a circulat mult, acolo unde era stabilit să meargă era foarte activ în poporul baptist.

Numele Gheorghe Teleagă apare în revista „Farul Mântuirii” din anul 1920, într-un anunț un care spune că la Moldova Nouă a fost un botez în apa Dunării  la care au participat 74 de suflete.

Este cap de listă la „Lista de subscripție nr. 62 – Teleagă Gheorghe – Ilidia.” Acesta listă era pentru adunarea de fonduri destinată construirii la București a „Palatului Evangheliei”, dar care nu s-a mai construit.

Din anul 1923 face parte din colaboratorii revistei „Farul Mântuirii”. În acest an are un articol numit ”Păstorul cel bun”

Într-un articol scris în revista „Farul Mântuirii” din anul 1923 numit: „Câteva clipe între bolnavii din spitalul orașului Louisville, Kentucky, America” fratele  semnează: Gheorghe Teleagă Louisville, Kentucky, America. Acest lucru ne duce cu gândul că atunci era acolo ca și student. Am găsit și un anunț din „Farul Mântuirii” tot anul 1923 în care se spune despre fratele George Teleagă că în acest an (1923) s-a înscris la seminarul din Louisville, Kentucky, America. Aici își ia și doctoratul.

Fratele Gheorghe Teleagă a ajutat pentru scurtă vreme Biserica Creștină Baptistă Română din Indianapolis, Indiana, S.U.A.

În zilele  de 1-4 septembrie 1923 are loc Conferința fraților români din Statele Unite iar fratele George Teleagă a fost ales în comitetul de conducere. Conferința s-a ținut în Prima Biserica Baptistă din Detroit.

În revista „Creștinul” din America pe anul 1925 fratele Gheorghe Teleagă are 2 articole interesante: „Nu afla greșeli la alții” și „Curge Râuleț”

În anul 1927 apare un articol tradus de George Teleagă numit „În părăsire pe un sloi de gheață”.

Înainte de anul 1930 fratele păstorește pentru scurt timp Biserica Creștină Baptistă din Indianapolis, Indiana S.U.A. și apoi vine în România.

În zilele de 8 – 9 iunie 1930 participă la inaugurarea Bisericii Baptiste din Moldova Nouă. Fratele a cântat mai multe cântări solo interpretate cu măiestrie.

Fratele Ioan Bunaciu scrie despre Gheorghe Teleagă că este din Timișoara și mai târziu ajunge păstorul Bisericii Baptiste de limbă română. Mai citim că fratele Gheorghe Teleagă în anul 1932 participă la Chiuiești la un botez cu 20 de persoane.

În ziua de 10 septembrie 1932 se ține la Timișoara Conferința Uniunii Tineretului din România și fratele Gheorghe Teleagă din Ilidia este ales ca secretar general și misionar. În acest an face mai multe vizite în cercul de biserici baptiste Cluj și este însoțit de fratele Ioan Dan.

În ziua de 16 septembrie 1933 fratele Teleagă Gheorghe este confirmat mai departe de conferința tineretului ținută la Curtici.

În ziua de 11 noiembrie 1934 participă alături de fratele Ioan Socaciu la inaugurarea localului de închinare a Bisericii Creștine Baptiste din Caransebeș. Biserica este condusă de fratele Mihai Mihuți.

În zilele de 26 – 28 septembrie 1935 frățietatea dornică de pace se adună la București în vederea unirii durabile și la împăcarea tuturor. Fratele Gheorghe Teleagă face parte din acest comitet.

Fratele se semna în articolele scrise din America cu „George” iar revista ”Farul” îl trece la colaboratori cu numele de „Gheorghe”. Era un om foarte activ pe ogorul Evangheliei și era prezent la întâlnirile fraților români. Era coleg de facultate cu Ioan R. Socaciu.

Din anul 1931 se alătură fraților Socaciu și Ungureanu colaborând la revista ”Pacea”.

Între anii 1937 – 1946 este pastor al Bisericii Creștine Baptiste de limba Română din Paris, Franța.

Neavând fișa de păstor a dânsului, care este scheletul unei biografii, ci am scris doar ce am găsit prin reviste. Nu este o biografie cursivă sau bogată, dar cu toate acestea oferă câteva informați despre acest frate misionar.

Surse

Eugen Cîrpean

Ioan Bunaciu

Vasile W. Jones, Istoria Baptiștilor Români din America

Arhivă

Farul Mântuirii

Glasul Adevărului

Pacea







marți, 27 iunie 2023

Ionel, Nicu și Petrică, sunt fiii aceluiași lucrător baptist, Nicolae Mânzat

 


Frații Mânzat Ionel, Nicu și Petrică, sunt fiii fratelui Mânzat Nicolae și Iuliana din Câțcău, județul Cluj. Întoarcerea la Domnul a fratelui Nicolae s-a făcut prin mari încercări, în jurul anului 1935. Această familie a avut un total de zece copii, dintre care trei au plecat de mici în veșnicie. Din cei șapte copii, trei au fost atrași de lucrarea Domnului și au lăsat alte meserii ce le aveau, au studiat la Seminar și au intrat în Lucrarea Domnului.

Repartizarea acestor trei frați păstori baptiști a fost foarte interesantă. Fratele Ionel a început Seminarul în anul 1953. Fratele Nicu a intrat în Seminar în anul 1970 și a prins în 1971 serbarea de 50 de ani a Seminarului și l-a avut profesor pe fratele Iosif Țon. Fratele Petrică studiază la același Seminar, dar acum poartă numele de Institutul Teologic Baptist din București și absolvă cursurile în anul 1999.

Acești trei copii ai fratelui au studiat la Seminarul Teologic Baptist din București și de aceea s-a părut interesantă toată lucrarea unui tată și a celor trei fii. În acest interviu veți auzi mărturii cutremurătoare prin care se vede mâna puternică a lui Dumnezeu care i-a călăuzit. Mărturii trăite care pot fi bune exemple și ilustrații pentru noi azi, ca să ne încredem total în Dumnezeu, Tatăl nostru din cer.

Vizionare plăcută!



luni, 26 iunie 2023

Balosin Iosif 1901 - 1997 din Ferendia

 


Pastorul Ioan Balosin a văzut lumina zilei în data de 16 noiembrie 1901 în localitatea Ferendia, județul Timiș. A fost cel de-al 4-lea copil din cei 5 născuți în familia lui Ioan și Ana Balosin, agricultori, având 5 hectare de pământ arabil, de etnie română.

Face 5 clase primare în localitatea natală.

La vârsta de 13 ani, prin plecarea pe câmpul de război a tatălui şi a fraților mai mari, devine întreținător de familie.

Este contigentul militar 1923, încorporat la Batalionul 9 Vânători de Munte din cercul de recrutare Caransebeș și rămâne la vatră cu gradul de sergent.

În ziua de 14 ianuarie 1923, în localitatea Ferendia se căsătorește cu Maria. Din căsătoria cu prima soție, Maria, care în anul 1946 moare în urma unei boli incurabile, s-au născut 3 copii: Maria, Ion şi Mihai. După 7 ani de la moartea primei soții, s-a căsătorit cu Malina, cea care l-a slujit cu devotament până la finalul vieții.

Deși l-a căutat pe Dumnezeu din copilărie, s-a întors la Dumnezeu în anul 1928, fiind botezat în data de 4 februarie 1930. În anul 1947 a fost ordinat ca păstor, comisia de ordinare fiind formată din pastorii: Sâmboteanu, Băleanu şi Cornilescu. A slujit bisericile baptiste din Ferendia, Gătaia, între anii 1954 – 1960, Percosova, Şemlacu Mare şi Şemlacu Mic.

Deși nu a avut pregătire teologică, a citit sute de cărți şi a cunoscut bine Scriptura. A fost un om care a iubit rugăciunea şi postul, a avut o conduită creștină demnă de urmat, a fost un bun duhovnic, oferind sfaturi utile pentru orice situație.

Serviciul divin de înmormântare a avut loc în data de 14 februarie 1997 în localitatea Ferendia, mesajul Evangheliei fiind predicat de pastorii Traian Dejeu şi Gheorghe Sporea. Un mare număr de consăteni au fost prezenți la serviciul de înmormântare!

Surse:

Dr. Ionel Tuțac

Dr. Ioan Bunaciu

Arhive

duminică, 25 iunie 2023

Prezentarea făcută de fratele Mircea Ursu în fața Congresului

 


Prezint azi, 26 iunie 2023, un clip video cu candidatul Mircea Ursu, pentru ca cei interesați să mai știe cum s-au prezentat frații care au candidat la slujire. Este vorba despre: „Al XXXVIII-lea Congres al Cultului Creștin Baptist din România, care a avut loc la Oradea în zilele de vineri și sâmbătă 26, 27 mai 2023, la Biserica Creștină Baptistă „Emanuel”.

Despre fratele pastor Mircea Ursu de la Lupeni am scris AICI. Aici este biografia dumnealui, moștenirea frumoasă în poporul baptist, dar și slujirea bogată desfășurată de-a lungul timpului.

Mai jos este înregistrarea făcută în Congres, unde fratele se prezintă pe el și  programul de slujire.

Vizionare plăcută!



sâmbătă, 24 iunie 2023

Prezentarea făcută de fratele Florin Iosub în fața Congresului

 


Prezint azi, 25 iunie 2023, un clip video cu candidatul Florin Iosub, pentru ca cei interesați să mai știe cum s-au prezentat frații care au candidat la slujire. Este vorba despre: „Al XXXVIII-lea Congres al Cultului Creștin Baptist din România, care a avut loc la Oradea în zilele de vineri și sâmbătă 26, 27 mai 2023, la Biserica Creștină Baptistă „Emanuel”.

Despre fratele pastor Florin Iosub de la Timișoara am scris AICI. Aici este biografia dumnealui, dar și slujirea bogată desfășurată de-a lungul timpului.

Mai jos este înregistrarea făcută în Congres, unde fratele se prezintă pe el și  programul de slujire.

Vizionare plăcută!




Glița Vasilie 1895 - ? din Dușești

 


Fratele Vasilie Gliță s-a născut în ziua de 20 noiembrie 1895 în localitatea Dușești, județul Bihor. Este fiul lui Ghiorghi și Ana, de confesiune baptistă și etnie română. Ocupația de bază a fost plugar, ca și părinții săi, având trei hectare de pământ.

A studiat patru clase primare în localitatea natală.

Aude Cuvântul lui Dumnezeu și se îndrăgostește de El. Îl primește în inima sa pe Isus Cristos ca Domn și este botezat în ziua de 14 august 1910 în comuna Luncasprie, de către predicatorul Cornea Mihai.

Este contigentul militar 1917, fiind înrolat în Oradea  la Regimentul 85, Compania I, Batalion F, rămâne la vatră cu gradul de soldat.

În ziua de 28 februarie 1919 se căsătorește în localitatea Ceica, județul Bihor, cu Maria, născută Moce și Domnul le-a dat doi copii: un băiat, Ioan și o fată.

Dând dovadă de credincioșie, de dar de la Dumnezeu de a predica și a fi un bun administrator al darurilor cerești, frații din Biserica Creștină Baptistă din Dușești îl pun deoparte pentru lucrarea Domnului. Este ordinat în anul 1928 în biserica din Dușești, comisia de ordinare fiind compusă din frații lucrători: Vicaș Mihai și Țirban Ioan. Raionul de activitate era Plasa Ceica și în județ, având un număr de 1245 de membri. Locuia în Dușești, oficiul postal Ceica, județul Bihor.

A fost pastor la Biserica Creștină Baptistă din Dușești, unde în anul 1947 a botezat 46 de persoane și Cârpeștii Mari până în anul 1949. A mai păstorit Bisericile Baptiste din: Cornișești, Gurani, Lăzăreni. Aici a contribuit la înființarea bisericii în anul 1927.

A fost Secretar al Cercului Vinteni.

Fratele Glița Vasilie, născut în anul 1895, a fost binecuvântat ca băiatul său Ioan, născut în 1927, să urmese Seminarul Teologic din București și să slujească în calitate de pastor. De asemenea și nepotul său Gliță Ioan Vasile (Nelu), născut în 1955, să urmeze calea strămoșilor săi.

Am nevoie și la această biografie de ajutor pentru alte înformații și data morții. Mulțumesc.

Surse:

Ioan Bunaciu

Arhive

joi, 22 iunie 2023

Prezentarea făcută de fratele Marius Birgean în fața Congresului

 


Prezint azi, 22 iunie 2023, un clip video cu candidatul Marius Birgean, pentru ca cei interesați să mai știe cum s-au prezentat frații care au candidat la slujire. Este vorba despre: „Al XXXVIII-lea Congres al Cultului Creștin Baptist din România, care a avut loc la Oradea în zilele de vineri și sâmbătă 26, 27 mai 2023, la Biserica Creștină Baptistă „Emanuel”.

Despre fratele credincios, pocăit, un adevărat om al lui Dumnezeu, pastorul  Marius Birgean, am scris AICI. Aici este biografia dumnealui, dar și slujirea desfășurată de-a lungul timpului.

Mai jos este înregistrarea făcută în Congres, unde fratele cu sfială se prezenta și își prezenta programul de slujire.

Vizionare plăcută!



luni, 19 iunie 2023

Pascu A. Cornel 1913 - ? din Parța

 


Fratele Cornel Pascu s-a născut în ziua de 13 iulie 1913 în localitatea Parța, județul Timiș,fiind fiul păstorului Atanasie (1878-1947 din  Parța) și al lui  Erina.

Studiază școala gimnazială și Seminarul Teologic Baptist din București între anii 1933 – 1937.

Este contigentul 1935, fiind încorporat la Regimentul 38 Artilerie din Timișoara, dar participă și pe frontul de răsărit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În anul 1938 este ordinat în Biserica Creștină Baptistă din Curtici, pe care o păstorește până în anul 1940. Păstorește Biserica Creștină Baptistă din Pecica un an de zile, 1941 și Cercul de Biserici Baptiste Ghiroda din 1943 – 1949. Cercul avea un număr de 150 membri și locuia în localitatea Parța.

În ziua de 15 mai 1943 se căsătorește în localitaea Pecica, județul Arad, cu Iuliana.

La Congresul General al Cultului Creștin Baptist din România, ținut la Arad în zilele de 27 – 28 octombrie 1945, fratele Cornel Pascu este ales în Comitetul Uniunii la secțiunea edilitară.[1] 

În ziua de 10 august 1947 fratele Cornel Pascu oficiază un botez în Biserica Creștină Baptistă din Jamul Mare, județul Timiș, cu 23 de persoane. A participat un public numeros din 10 localități. A cântat muzica Bisericii Baptiste din Berzovia, orchestra din Ghertiniș și corul baptist din Moravița și Jam[2].

Comunitatea Bisericească de Timişoara a fost organizată conform statutului

de funcţionare al Cultului Baptist, elaborat de Congresul Cultului de la Arad din

noiembrie 1945. Preşedinte al Comunităţii a fost ales Pascu Cornel, absolvent al Seminarului Teologic Baptist din Bucureşti. Acesta a condus Comunitatea pană la reorganizarea acesteia, în anul 1951. Teritoriul Comunităţii se extindea asupra tuturor bisericilor din judeţul Timiş.[3]

 

„În 1950 teritoriul ţării s-a împărţit în regiuni şi raioane. În regiunea Timişoara a intrat şi fostul judeţ Severin, în care se aflau două comunităţi bisericeşti : Comunitatea de Făget şi cea de Severin cu sediul la Lugoj. Deci, în primăvara anului 1951 s-a ţinut la Timişoara adunarea generală a bisericilor baptiste din regiune şi s-a ales conducerea comunităţii : preşedinte — Mircea Tudor şi secretar — Lupescu Ioan. Pascu Cornel n-a putut să candideze pentru funcţia de preşedinte, pentru că avea un frate în America — Dănilă Pascu — şi pentru vremea aceea însemna o mare vinovăţie.[4]

 

În ziua de 24 noiembrie 1946, Biserica Creștină Baptistă din comuna          Cerna-Timiş Torontal, a avut o zi de înălţare sufletească, cu ocazia unei serbări, la care a luat parte orchestra fraților maghiari din Gherteniş, condusa de fr. Szucs Andrei şi frații din din 7 comune. S-a remarcat şi prezenţa domnilor notar şi primar ai comunei, asistând la serbare. Programul a început cu Cina Domnuiui, împărţită de fr. Cornel Pascu, după care a fost colorat cu frumoase declamări, soluri, duete şi quartette. Din Cuvantul Domnului au vorbit fr. Lighezeanu din Verneş, llie loan din Jebel şi Szucs A , din Gherteniş[5].

Și la biografia fratelui Pascu Cornel am nevoie de ajutor, pentru care vă rog să mi-l dați. Mulțumesc.



[2] Îndrumătorul Creștin Baptist, Anul III. Nr. 1, 1 ianuarie  1948,  p. 12.

[3] Ioan Bunaciu - Istoria Bisericilor Baptiste din România, Editura Universității Emanuel, Editura Făclia, Oradea 2006, p. 563.

[4] Ioan Bunaciu & Otniel Bunaciu, Istoria răspândirii credinței baptiste , Editura Universități București 1995, P. 206

[5] Îndrumătorul Creștin Baptist, Anul II. Nr. 3, 1 februarie 1946,  p. 8.

Prezentarea fratelui Teofil Mihoc, secretar general al baptiștilor din România

 


Prezint azi, 19 iunie 2023, un clip video cu candidatul Teofil Mihoc, pentru ca cei interesați să mai știe cum s-au prezentat frații care au candidat la slujire. Nu că nu ar fi cunoscut de frățietatea baptistă, dar să fie cunoscut și mai bine acest frate credincios în lucrarea de slujire în via Domnului.

Cine este secretarul general al Cultului Creștin Baptist din România?

Prezint o mică parte din biografia bogată a fratelui.

„Dumnezeu mi-a dat Harul să mă nasc într-o familie de oameni credincioși baptiști: Ioan și Elena, în Arad, la data de 11 septembrie 1974. Ambii părinți se trăgeau din familii credincioase. Mama provine din localitatea Călacea, jud. Bihor, stră-străbunicul ei fiind preot ortodox în localitate, iar străbunica ei fiind una dintre primele credincioase baptiste din sat. Tata provine din localitatea Mărăuș, jud. Arad, fiind nepot al pionierului credinței baptiste din localitate.

Am crescut în cadrul biserici creștine baptiste „Biruința”, Arad, cartierul Aradul-Nou. L-am primit pe Domnul Isus în viață, mărturisindu-L în botez, pe 7 mai 1989, botezul fiind oficiat de către păstorul Ștefan Mânzat. Am cântat în corul de copii, de tineri, iar mai târziu în corul mixt, corul bărbătesc și fanfara bisericii locale. Aici am fost încurajat să predic și am fost trimis în misiune pentru a predica

Evanghelia în bisericile misiune ale bisericii „Biruința” din Arad: la Frumușeni, Fântânele, Fiscut, Felnac, în județul Arad, și la Groșerea, în Gorj.

M-am căsătorit cu Camelia Elena Jorza în 9 august 1997, căsătorie oficiată tot în biserica baptistă „Biruința” din Arad. Dumnezeu a binecuvântat familia noastră cu doi copii: Daniela (botezată în 13 aprilie 2015) și Emanuel (va primi botezul în 28 mai 2023).

În iulie 1993 am absolvit liceul luând Diploma de Bacalaureat la Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” din Arad, făcând parte din prima promoție a liceelor teologice baptiste din România. Am obținut apoi licența în Teologie Pastorală și Didactică, promoția 1997, la Institutul Teologic Baptist din București. Am continuat pregătirea teologică obținând Diploma de Master of Arts, în octombrie 1999, iar în 2005, Diploma de Master of Divinity, la Central Baptist Theological Seminary din Minneapolis, Minnseota, extensia Arad, iar mai apoi masterul în Teologie pastorală și Misiologie în cadrul Universității Emanuel din Oradea, în 2013.

În iarna anului 1995, am fost repartizat de Institutul Teologic Baptist din București să predic în Biserica Creștină Baptistă din Jibou, jud. Sălaj, unde am fost invitat să mă implic în slujirea pastorală. Așa se face că, în 4 martie 1996, am fost ales păstorul acestei biserici baptiste din Jibou. Un an și jumătate am călătorit făcând naveta de la București, iar pe 1 septembrie 1997 ne-am mutat efectiv în

Jibou. La data de 21 septembrie 1997, am fost ordinat păstor în această biserică.

La acea vreme, cercul pastoral al bisericii din Jibou cuprindea 6 biserici, astăzi sunt 18 biserici. În 1996, eram singurul păstor în zona Jibou, astăzi suntem 5 păstori, sprijiniți de 18 prezbiteri și de alți misionari și predicatori din Biserica din Jibou.”

Vizionare plăcută!



vineri, 16 iunie 2023

Un sfat bun de la Dr. Viorel Iuga înainte de a-i înceta mandatul de președinte

 


Ajungând cu ajutorul Domnului la al XXXVIII-lea Congres al Cultului Creștin Baptist din România, care  a avut loc la Oradea în zilele de vineri și sâmbătă    26 - 27 mai 2023, mi-am instalat camera video lângă masa cu cărți și cum prindeam un frate îl invitam la interviu. Așa s-a petrecut și cu fratele Viorel Iuga, a cărui radiografie am făcut-o AICI, dar acum prezint sfaturile date cu câteva ore înainte de a fi istorie.

Scena filmată are o mică asemănare cu ce s-a întâmplat cu mii de ani în urmă, când Moise, conducătorul poporului Israel, pregătește poporul să întâmpine pe Dumnezeu care s-a coborât pe muntele Sinai.

16. A treia zi dimineața, au fost tunete, fulgere și un nor gros pe munte; trâmbița răsuna cu putere și tot poporul din tabără a fost apucat de spaimă. (Exodul 19:16)

Sunetul trâmbiței care cânta spre slava lui Dumnezeu și bucuria noastră, a cam umbrit vorbele noastre slăbuțe. Totuși se aude ce spune fratele nostru credincios, Viorel Iuga. Îmi cer scuze pentru acest inconvenient, dar și cântarea fanfarei ne întărește inima.

Dumnezeu era prezent în adunarea Congresului și ne-a vorbit, călăuzit, întărit și zidit, pentru slava Sa.

Puteți auzi totuși sfaturile ce ne sunt date și sunt găsite în Sfânta Scriptură, fratele ne îndeamnă să ne apropiem mai mult spre Cartea care ne ajută să trăim după voia lui Dumnezeu.

Vizionare plăcută!



Pușcaș Francisc 1901 - ? din Cheșa

 


Fratele Pușcaș Francisc  s-a născut în ziua de  14 martie 1901 în localitatea Cheșa, județul Bihor. Părinții se numeau Francisc și Estera, născută Simon, de confesiune reformată, etnici maghiari, de naționalitate română.

Face cinci clase primare în localitatea natală și trei clase industrială.

Aude Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu pe când Primul Război Mondial era spre sfârșit și s-a botezat în ziua de 18 Aprilie 1918.

În ziua de 16 decembrie 1925, în localitatea Ginta, se căsătorește cu Iuliana, născută Boros, fiica lui Mihai și Elisabeta. Domnul le-a dat trei copii: un băiat și două fete.

A fost ordinat ca predicator și păstor în 15 noiembrie 1920 la Biserica Ginta, jud Bihor, dar a avut responsabilități și în județ. Numărul total de membri era de 302 și 116 copii. A locuit în localitatea Ginta nr. 165, județul Bihor.

Cine mă poate ajuta să completez această biografie, îl rog frumos să o facă.

Surse:

Arhive

joi, 15 iunie 2023

Adonis Popov, deputat din Cluj, vine în ajutorul baptiștilor persecutați în 1933

 


Dumnezeu a îngăduit ca poporul baptist să treacă prin persecuție de-a lungul existenței sale, dar tot Dumnezeu ridică câte un om care venea în sprijinul baptiștilor și le asculta necazul, apoi îl ducea în forurile înalte ale statului. Un astfel de om a fost și deputatul Adonis Popov de la Cluj, care a ascultat necazurile baptiștilor din acea zonă. Un exemplu era cazul a zece muncitori de la  ,,Industria Sârmei” din Câmpia Turzii, care au fost concediați pe motivul că au fost baptiști.

Adonis Popov a fost membru al partidului național-țărănesc și medita pentru o libertate deplină a individului.

În anul 1932 depune un proiect din inițiativă parlamentară pentru reabilitarea condamnaților politici din provinciile alipite în perioada 1916 – 1919.

În anul 1935 semnează „Memoriul de la Cluj”, care vine în apărarea publicistului și profesorului Tudor Bugnariu cu vederi de stânga, dar  Adonis Popov a luptat pentru libertatea de exprimare.

Mai jos redau intervenția din Camera Deputaților a domnului Adonis Popov, este redată așa cum a fost scrisă în Monitorul Oficial.

Lectură plăcută!

Adunarea Deputaților: Ședința de la 22 februarie 1933

D. Adonis Gr. B. Popov: D-le președinte, aproape 50.000 de români, ardeleni și bănățeni, emigrați în Statele Unite și în Canada, unde ne fac cinste neamului prin munca și purtarea lor, și de unde ne-au dat ajutorul lor prea prețios și prea determinant pentru înfăptuirea României Mari, în timpul și după încheierea păcii de la Versailles și Trianon, aparțin bisericii baptiste.

 Numai în Detroit (Michigan), sunt aproape 30.000 și au 5 biserici monumentale de câte 3-5,000 de credincioși. În aceste biserici au fost primiți în sunetul Imnului Regal Român toți bărbații noștri de stat precum dl. dr. Nicolae Lupu, d. profesor Nicolae Iorga și A.S.R. Principele Nicolae al României.

Eminenți cetățeni ai Republicii Statelor Unite, ei nu uită niciun moment patria lor de origine, unde peste 50.000 de reîntorși acasă, cu capitaluri mari, cu putere de muncă și cu reale virtuți creștine și sufletești - în majoritate țărani - sunt pildă demnă de urmat de concetățenii lor printre care trăiesc.

Datorită Înaltului Sprijin al Dinastiei și cu intervenția, mai mult decât legimită a d-lor dr. Lupu și N. Titulescu, în 1928, cultul baptist, recunoscut de dominația maghiară, a fost recunoscut și de statul român, prin art. 53 din regulamentul general al cultelor, dar parțial: numai în Transilvania.

Am fost sesizat, cu adâncă mâhnire, de concetățenii mei din județul Cluj, pe care-l reprezint în acest Parlament, să vă aduc la cunoștință că administrația le face neajunsuri sistematice și profund, foarte profund regretabile și le pun piedici ilegale libertăților lor individuale și civile, ca indivizi și ca colectivitate.

Pentru că știu că membrii ai actualului guvern nu împărtășesc aceste condamnabile transgresiuni ale subalternilor de orice categorie; și pentru a nu arunca mâhnirea în sufletele românilor noștri baptiști din Canada și Statele Unite, mă abțin să le înșir - deși mi s-a cerut aceasta. Înainte însă, cu mărturia  d-voastră a celor prezenți - care știu că nu aprobă șicane de acest fel față de niciun cult minoritar și cu atât mai puțin față de un cult național - alăturatul memoriu, d-lor miniștri: al cultelor și instrucției, al internelor și al justiției, rugându-i să binevoiască a se sesiza de el și să binevoiască a lua cele mai sincere și cele mai eficace măsuri pentru respectarea drepturilor garantate, de cugetare, de rugăciune și de adunare, precum și a dreptului de proprietate ale credincioșilor și ale comunităților baptiste.

Cer pedepse aspre față de toți cei care prin actele lor ilegale aruncă asupra națiunii noastre tolerante și asupra statului nostru de drept, o nemeritată blamare.

Și cu acest prilej, rog pe dl. Ministru al cultelor să binevoiască a extinde art. 53 din sus citatul regulament pe tot cuprinsul statului. Și asigur, onor guvern că prin aceste măsuri pe care le cer, țara nu are decât de câștigat și că, națiunii nu i se dă un dig mai mult, alăturea de celelalte biserici recunoscute în stat, împotriva puhoiului de stricăciune și de dezordine, care o asaltează din ce în ce mai mult.

Pe dl. Ministru al muncii îl rog să binevoiască a interveni în conflictul de muncă de la ,,Industria Sârmii” din Câmpia Turzii, care a licențiat (concedia) - desigur că nu mărturisit - pe aproape toți muncitorii baptiști, printre care unii lucrau acolo de zece ani.

Sper că în timp de cel mult două săptămâni, d-nii miniștri vor binevoi a-mi răspunde satisfăcător și că astfel nu voi mai fi silit să insist.

D. Virgil Grossu, vicepreședinte: Se va comunica guvernului.

D-le deputat, am fost atent la cele spuse de d-voastră, și am constatat că nu ați cerut să interpelați guvernul. De aceea, comunicarea d-voastră se va aduce la cunoștința d-lor miniștri, împreună cu copia memoriului – al cărui original vi se va restitui – dar nu se va trece pe tabloul de interpelări.

D. D. R. Ioanițescu, ministrul muncii, sănătății și ocrotirilor sociale: D-le președinte, d-lor deputați, țin să declar că voi lua măsuri imediate.

D. Adonis Gr. B. Popov: Aștept răspunsul în două săptămâni.

marți, 13 iunie 2023

Serbare la „Betel” Timișoara și o carte pe măsură

 


Duminică, 11 iunie 2023,  Biserica Creștină Baptistă „Betel” Timișoara, județul Timiș, a avut un program de excepție pentru a-i mulțumi Bunului Dumnezeu pentru călăuzirea Cuvântului în orașul Timișoara. Cuvântul a pătruns în oraș prin germanii care locuiau acolo și au dorit mai mult să cunoască prin studiu aprofundat tainele lui Dumnezeu cuprinse în Biblie. În anul 1888 s-a înființat prima biserică baptistă unde participau la serviciile religioase alături de germani, români și maghiari. Printre românii botezați a fost și harnicul slujitor Vasile Berbecar în ziua de 8 aprilie 1897, de către pastorul Henric Meyer.

În anul 1923 un grup de baptiști români formează prima „Biserica Creștină Baptistă Română” din Timișoara, care în timp de o sută de ani a dat naștere la mai multe biserici baptiste.

Mai multe puteți afla răsfoind cartea eveniment:

BISERICA CREȘTINĂ BAPTISTĂ NR. 1

BETEL TIMIȘOARA

Trecut, prezent și viitor (1923-2023)

Coordonatori

Petru BULICA Ioan BUGNĂRUG Alexandru NEAGOE

Prin amabilitatea fratelui păstor Petru Bulica, fiu de păstor, (vezi AICI) pot să semnalez apariția acestei cărți de istorie a Bisericii Creștine Baptiste „Betel” Timișoara. Cartea este foarte bogată în informații, prezintă toate departamentele ce desfășoară activități în cadrul bisericii, poze unicat, cea mai veche datează din 1926. Cartea are 204 pagini, este ușor de lecturat, pozele fiind încorporate în cuprinsul cărții.

Cartea se poate procura de la biserică pentru o donație de 50 lei, cartea cu coperți moi și 70 le pentru ediția de lux.



Mai jos se poate viziona cele două programe, unul de dimineață și celălalt de după masa.

Vizionare plăcută!






vineri, 9 iunie 2023

Inimosul pastor Geabou coresponda cu discretul Cornilescu

 


Bunul Dumnezeu îngăduie să descoperim noi file din istoria poporului baptist, care ne fac cinste și suntem mulțumitori Domnului pentru aceste descoperiri. Nu este ceva ieșit din comun, este doar ceva ce se pare normal și de bun simț. Este vorba despre o vedere trimisă în anul 1971 de traducătorul Bibliei, Dumitru Cornilescu, fratelui păstor Pascu Geabou.

Această vedere dovedește că fratele păstor Pascu a trimis un mesaj acestui om binecuvântat de Dumnezeu, care ne-a lăsat o traducere a Bibliei care nu poate fi înlocuită. Traducătorul Bibliei, Dumitru Cornilescu, a avut o activitate foarte intensă în țară, prin tipărirea de broșuri care erau traduse și citite de oameni. După ce a apărut Biblia pe care a tradus-o, a fost nevoit să plece în exil. Aici a petrecut tot restul vieții, departe de țara pe care a iubit-o și slujit-o cu credincioșie.


Eu cred că mare bucurie a făcut scrisoarea pe care fratele Pascu a scris-o din spatele cortinei de fier, către un slujitor în lumea liberă, dar cu dor după țara sa. I s-a răcorit sufletul să primească vești și să știe că traducerea sa circulă în România. Este bucurie și pentru noi azi să știm că frații noștri au alinat un dor unui suflet ce era lipsit de bucuria de a fi cu ai săi împreună.

Inimosul pastor baptist Pascu Geabou (1938 – 2013) vezi AICI, era un om interesant prin purtarea dumnealui. Taica Pascu a fost un om de un curaj extrem. A fost fiu de țăran înstărit din localitatea Segarcea Vale, județul Teleorman. Părinții dumnealui Ivan și Maria, aveau trei hectare de pământ și vite  în grajd. Din această poză, făcută în jurul anului 1941, se poate vedea gradul dumnealor de civilizație, după îmbrăcămintea ce o purtau. 



Mulțumesc familiei Geabou și mai ales fraților Emil și Corneliu care au făcut publică această informație.