vineri, 8 noiembrie 2019

Lucruri noi despre Onuț Coldea, 1860-1930, din Dretea



În ziua de 14 iulie 1917 am postat pe blog următorul articol: „Familia Coldea din Dretea, la 122 de ani de credință baptistă”, poți vedea AICI. Am fost ajutat de  Viorica Lupșa Coldea din Cluj, pentru care îi mulțumesc și acum. Biografia străbunicului ei Onuț Coldea, am făcut-o prin calculi, presupuneri approximative, dar acum Domnul ne-a dat date concrete despre strămoșul dânsei, Onuț Coldea.
Căutând prin arhiva Uniunii, prin dosare, am dat peste un dosar ce conținea „Corespondență între Biserici și Uniune” și aici am dat peste fișa pastorală a fratelui Onuț Coldea, din Dretea, botezat în anul 1901 de către fratele Mihai Cornea și ordinat în anul 1903.
Fratele Onuț Coldea s-a născut în luna octombrie 1862 în localitatea Dretea, județul Cojocna (azi Cluj), părinții se numeau Ioan și Doca, de naționalitate română.
Face 4 clase primare în localitatea de naștere.
Se căsătorește cu Măriuța Bora, care este chemată acasă la Domnul, la o vârstă destul de tânără, în anul 1916. Au doi copii: Iosif născut în 1885 și Ioan 1894.
În anul 1899 fratele Onuț a fost operat la gât, iar starea de sănătate s-a îmbunătățit.
Auzind Cuvântul Domnului vestit de niște frați baptiști, se hotărăște să-l urmeze pe Domnul și în anul 1901 este botezat de fratele Mihai Cornea, în localitatea Căpușu Mic.
Fiind deschis  să predice Cuvântul Domnului, este ordinat în anul 1903 ca predicator și bătrân de adunare la Biserica Creștină Baptistă din Dretea.
În ziua de 30 ianuarie 1928, fratele Onuț Coldea a condus Serviciul Divin cu ocazia Conferinței Tineretului din cercul „Vuia”, ținut în Biserica Creștină Baptistă din Macicaș.
Mai jos redau biografia fratelui pe care a scris-o în anul 1925.


 Biografia vieții
                                                                             Dretea la 22 II 1925
  Aproape fiindu de 38 ani, născutu în comuna Dretea la 1862 și fiindcă am cetitu Sfânta Scriptură mai nainte cu 3 ani și așa eu cunoșteam mai nainte, am rămas la domnul preotu care cetea Biblia din Biserică în casă și zicea că noi nu cunoaștem ce-i scris aici. Și fiindu că eate și cartea lui Moise 27 unde-i pusă Binecuvântarea și Blestemul și citindu mai departe am zis, poate astă Biblie e de la dumneata și voi ceti când voi putea și m-am dus atunci sara și am toată cetită. 3 ani venia oamenii din vecini duminica și-n sărbători să asculte cuvântul lui Dumnezeu.Un om care venea mai de multe ori să audă Cuvântul, a mers la Huedin fiindcă acolo aveam mărturie, s-a întâlnit cu un om Baptist și mergându au vorbit și-au spus.. ,,că și la noi ieste un om care totu cetește pe Biblia din Biserică și i-am zis ,,Baptistu”.Duminică au și venitu la noi și au întrebat unde-i Biblia și așa că fiindu că din școală și până atunci ce-au venitu aceia oameni baptiști am tot cetitu pe Noul Testament a Domnului Cristos și cu mare bucurie am mers  la casa de rugăciune, adică Biserica. Totuși după ce am văzutu că trebuie cu ajutorul lui Dumnezeu să facem ce-a zis prin Fiul Său Isus, după aceia credeam și eu. Din acea zi am fostu cu inima deschisă la Cuvântul lui Dumnezeu și umblându pe la adunări în vremea din urmă am mers în multe locuri. Mai întâiu la Domoș, la un botez, apoi la Huedin, Gârbău, Măcău, Mera, Bicălat, Tetiș, Sîncraiu, Almaș și Căpușu Mic, unde în 1901 am și primit prin fr. Kornea, fiindcă 6 membri o dată au primit botezu. După aceia prin multă strâmtorare am mărturisit Cuvântul lui Dumnezeu, după cum am aflat în Sfânta Scriptură. Am predicat prin toate adunările baptiste pe unde Domnul Isus Cristos m-a trimis ca un sclab de fiu.Laudă lui Dumnezeu prin Isus Cristos care prin toate păzitu și scutitu până astăzi prin mila Lui.Dar, după botez la 2 – 3 ani am început a predica prin adunări și am fost tot în comitetul cercului frățesc până astăzi. Și în Covenții în toate locurile, unde am fost prin multe lupte și strâmtorare, dar mărit să fie Domnul Isus. Laudă lui Dumnezeu!                                                                                  
Onuțiu Coldea.


Un comentariu: