marți, 17 noiembrie 2020

Farc Petru 1936 – 1996, din Săud

Fratele Farc Petru s-a născut în ziua de 4 octombrie 1936 în localitatea Săud, județul Bihor. Tatăl său, Alexandru, a fost primul baptist din localitate și a avut 7 copii, Petrică era al treilea copil în familie.

Parcurge toate treptele de învățământ, școala generală, liceul și în anul 1955 devine student la Institutul Politehnic din Cluj.

Pe când învăța materialismtul dialectic la facultate, ateismul promovat de puterea comunistă, fratele Petrică a ales să își predea viața în mâna lui Dumnezeu și acceptă să fie botezat de fratele Mihai Hușan, la Biserica Creștină Baptistă numărul 1 din cartierul Mănăștur, Cluj. Aici devine foarte activ în rândul studenților, organizând grupe de studiu biblic și făcea misiune în bisericile baptiste din jurul Clujului.

Atitudinea Institutului i-a devenit ostilă și din această cauză în anul 1959, când să dea examenul de diplomă, a fost exmatriculat din învățământul superior, dar fratele Petrică a mers înainte cu Domnul prin credință.

În anul 1961 se căsătorește cu Magdalena, născută Codreanu și Domnul le-a dat doi copii: Ovidiu-Călin și Maria Magdalena. Fratele a fost mulțumitor pentru familia dumnealui.

În anul 1976 este ales și ordinat ca prezbiter al Bisericii Baptiste Cluj-Mănăștur, unde a lucrat cu devotament și credincioșie pentru că iubea pe Dumnezeu și lucrarea Lui. În anul 1991 este ales ca păstor al aceleeași biserici.

În anul 1992 devine păstor al Bisericii Creștine Baptiste din Bistrița, unde a lucrat cu dăruire și pasiune, făcea lucrarea cu responsabilitate și voia ca oamenii din jur să să se întoarcă la Dumnezeu. Dorința îi era ca toți credincioșii să ardă pentru Dumnezeu.

Fratele Petrică Farc a predicat Evanghelia Domnului în localitatea Sărata, din Bistrița-Năsăud, unde a înființat o Biserică Creștină Baptistă. Nu era mulțumit cu puțin, trebuia să vestescă Cuvântul Domnului și acolo unde nu era vestit, să nu lucreze pe temelia altuia, ci voia să deschidă tot mai multe câmpuri de lucu.

Într-un articol scris de fratele Nelu Urs „Videcat de două ori”, scrie despre păstorul lui, Petrică Farc: „În această perioadă, Dumnezeu a îngăduit ca biserica să fie păstorită de fratele Petru Farc, care cu multă dragoste și dăruire m-a îndrumat pe calea credinței, dovedindu-mi prin exemplul său personal, ce înseamnă să fii un adevărat copil al lui Dumnezeu.”

Înntr-o zi, pe când mergea cu mașina din Cluj spre Bistrița, cu gândul la Dumnezeu și lucrarea Lui, meditând cum să facă lucrarea să meargă bine, spre slava Domnului, a suferit un accident de mașină, după care a mai trăit o săptămână. În durerea suferită, fratele se ruga „Dacă suferința aceasta este spre slava Ta, Doamne, atunci este bine. În mâinile Tale îmi încredințez trupul, sufletul și duhul”.

Surse:

Ioan Bunaciu

Nelu Urs

Creștinul Azi

Farul Creștin 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu