joi, 11 mai 2017

Oprea Zaharia 1888-1974, Păstor și primar




S-a născut  în 1888 in comuna Chisindia, jud. Arad. Tatăl se numea Teodor și pe mama o chema Stana.
La vârsta de 22 de ani 1910 este încorporat în armata austro-ungară (stagiul militar obligatoriu 4 ani) și participă între 1914-1918 la primul război mondial în Bosnia-Herțegovina și Italia. A fost rănit, iar apoi luat prizonier și dus in Galiția (Polonia).După nouă ani de la încorporare este eliberat și se reîntoarce la vatră, la vârsta de 31 de ani.
Pe lângă limba română învățase germana,maghiara și sârba.
Se căsătorește în 1919 și are trei copii: Alexandru, născut 1922; Zaharie, născut 1924 și Teodor, născut în 1928.
Îl primește pe Isus ca Salvatorul său  personal la predica fratelui misionar Sida Todor din Buteni și este botezat în anul 1922 de fr. Vanci Vasile în Păiușeni,  iar apoi devine primul lucrător ordinat în zona Chisindia-Păiușeni - Văsoaia din ținutul Zarandului.
Este ordinat în anul 1940, iar comisia de ordinare este compusă din fr. Miculeți Gheorghe și Tamaș Vasile.

Este ales președintele Partidului Liberal din regiune, iar la scurt timp si primarul comunei. Datorită comportamentului si înțelepciunii creștine de care da dovadă,impresionează în așa măsura locuitorii, încât este reales ca primar pentru mai multe mandate până la venirea regimului comunist.


In anul 1968 Ministerul Apărării din Austria (Bundesherr) îl recunoaște pe Oprea Zaharia ca erou și veteran de război, acordându-i lunar pensie.

A trecut la Domnul în anul 1974, la vârsta de 86 de ani. A fost un om al lui Dumnezeu despre care generațiile mai vechi mai povestesc încă.
 A fost un om care a umblat cu Dumnezeu !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu