marți, 17 octombrie 2017

Rev. J.H. Rushbrooke, 70 de ani de la moartea sa




Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la moartea omului lui Dumnezeu J. Henry Rushbrooke. Plecarea lui în veșnicie a produs multă durere în poporul baptist din întreaga lume, dar Dumnezeu l-a primit cu bucurie în Împărăția Lui. În România a produs și mai multă durere pentru că acest om a fost alături de comunitatea baptistă de la înființarea ei. A venit ca reprezentat al baptiștilor din întreaga lume, aproape în fiecare an, dar a fost și de două ori pe an ca să stea de vorbă cu frații, să fie alături de suferințele ce le îndurau, să-i încurajeze, dar a fost și la autoritățile statului, Rege, Prim-ministru, parlamentari, ambasadori și oameni de stat pentru a le explica că baptiștii din România sunt loiali statului și că nu vrea să dezmoștenească pe nimeni, ci doar vor să fie buni credincioși lui Dumnezeu.
  Despre Rushbrooke s-a scris mult în România, iar la moartea lui frații au publicat în revista cultului „Îndrumătorul Creștin Baptist” cuvinte din cele mai mari.
Iată câteva titluri:
AM PIERDUT PE CEL MAI MARE FRATE AL NOSTRU!”
de Uniunea Comunităţilor Creştine Baptiste Din România
„A CĂZUT UN CEDRU DIN LIBAN”
de Dr. J Staneschi
„Un mare luptător pentru libertatea religioasă”
de Adorean
Dacă Domnul ne va ajuta împreună cu fratele dr. Marius Silveșan vom scoate o carte de aducere aminte și de a face cunoscut ce a făcut Rushbrooke pentru poporul baptist din România, cuvântări, intervenții ce le-am găsit în presa românească, dar și din cea străină.

J. Henry Rushbrooke s-a născut în anul 1870  în Bethnal Green, Anglia și  a fost unul dintre „fiii”, Doctorului Clifford, şi prieten intim cu Dr. Newton H. Marshall.
Dr.. Rushbrooke a studiat la Midland Baptist College, sub direcţia lui T. Wilton Davies şi la Universitatea Nottingham. După ce a luat titlul B.A. şi M.A. la Universitatea din Londra, el a studiat la Halle şi Berlin, unde a auzit pe marii profesori ca: Paplsen, Dilthy, Kaffan von Soden, Harmack şi alţii.
Doctoratul în teologie l-a luat la Universitatea din Canada în 1921.
În 1902 el îşi începe practica ca şi pastor la Biserica Baptistă „St. Mary’s Gate” din oraşul Derby, unde va sluji până în anul 1907. După aceea el este pastor cu drepturi depline la „Archway Road”, Londra între anii (1907-1910), şi  la biserica „ Hampstead Garden Suburb Free Church” între anii (1910-1920), o nouă comunitate religioasă care adună laolaltă elemente baptiste şi congregaţionale.
În 1919  Rushbrooke este ales de către Alianţa Baptistă Mondială să fie conducătorul unui tur de 9 săptămâni prin Europa  postbelică; acest lucru s-a datorat faptului că el vorbea germana fluent şi era un bun cunoscător al continentului european.
În anul 1923 la Congresul de la Stockholm el a desfăşurat o intensă activitate.
Între anii 1920-1925  în cadrul Conferinţei de la Londra este desemnat mandatar baptist pentru Europa, care presupunea supravegherea muncii de ajutorare, dezvoltare şi de misiune al comunităţii baptiste unite.
În 1925 până în 1928 este secretarul Alianţei Baptiste Mondiale pentru partea de est a Europei.
În anul 1926  Rushbrooke devine vicepreşedinte al Alianţei Baptiste Mondiale.
În anul 1928 a fost ales secretar general al acestei organizaţii, funcţie pe care a ocupat-o timp de 11 ani.
La Congresul Mondial din Atlanta în 1940, el devine succesorul D-rului  G.Truett în înalta funcţie de preşedinte al marii Alianţe Baptiste Mondiale, pe o perioadă de 8 ani, până la moartea sa.
În timpul anilor de război, din 1939 până în 1945, în calitate de preşedinte al Alianţei, Rushbrooke a făcut o serie de călătorii în favoarea comunităţii baptiste, unind, el personal, familii confesionale.
Publicaţiile lui Rushbrooke arată evidentul rol critic al lui în formarea unei identităţi baptiste internaţionale: Lucrarea baptistă în Europa (Baptist Work in Europe) din anul 1920, Baptiştii – Luptătorii ai Libertăţii Religioase (Baptists as Champions of Religious Freedom)  din anul 1938, şi Reconstrucţia Baptistă în Europa (Baptist Reconstruction in Europe)  din anul 1945.                    
La data de 1 Februarie 1947 Domnul își cheamă slujitorul acasă, deși era în plină desfășurare  pregătirea Congresului Mondial din Danemarca, 29 Iulie-3August 1947.
Mulțumim Domnului pentru așa oameni și să ne ajute să lucrăm în pătrățica noastră pentru slava Domnului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu