luni, 16 noiembrie 2020

Țepeș Cristi 1958 – 2015, din Roman

Fratele Cristi Țepeș s-a născut în ziua de 19 iulie 1958 în localitatea Roman, judeţul Neamţ. Îşi trăieşte copilăria la Iaşi, într-o familie cu 3 copii. În 1978 termină Liceul Industrial Nr. 1, după care se înscrie la Facultatea de Inginerie, la Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi”, absolvind cu diploma de inginer electric în 1984.

Se căsătorește cu Liliana și Domnul le dă 6 copii, 5 fete și un băiat: Cristiana, Teodora, Miriam, Ana, Clara şi Emanuel.

În anul 1990, la Televiziunea Română s-a înființat redacția „Viața spirituală” și conducerea TVR, vrând să facă pe placul tuturor românilor și să dea bine,  a angajat și din partea evanghelicilor un om. A fost încurajat pentru a se prezenta la examen de  poetul Ioan Alexandru și propus de fratele păstor Vasile Taloș. Cristi a făcut o juruință în fața Domnului când a dat examen, că dacă Domnul îl va ajuta și va intra, nu va face niciun compromis și așa a fost.

La Congresul al XXX-lea al Uniunii Bisericilor Baptiste din România, în zilele de 3-5 mai 1991, Cristi Țepeș este ales în Comitetul Uniunii, la comisia Radio-TV.

La Congresul Alianței Evanghelice din România, ce s-a ținut la Sala Palatului din București în zilele de 5-9 octombrie 1994, fratele Cristi Țepeș a fost ales în consiliul permanent la comisia mass-media.

A făcut reportaje curajoase, a scris în revista Cultului Baptist, „Creștinul Azi”, articole de tot felul, anunțuri din lumea baptistă și nu numai. A scris despre „Giulgiul din Torino, un fals?”. A luat interviuri la marii teologi ai lumii, a ajutat acolo unde a fost nevoie și i s-a cerut sfatul.

Iată cum îl descrie Marius Cruceru, profesor la Universitatea ,,Emanuel” din Oradea, pe Cristi Țepeș: ,,Mi-a fost călăuză în lecturi, în anii liceului. Când apărea câte ceva, ne spunea imediat  - ,,La tineret!”; inginer citit, o raritate. Lui îi datorez descoperirea lui Voiculescu, a ,,Gândurilor albe”, a lui Traian Dorz, a cântărilor lui Moldoveanu, pe care le doinea aşa de frumos, cu vocea-i de tenor.  Cristi era o rază de lumină între noi toţi ceilalţi încruntaţi, era un zâmbet între grimasele noastre. Era singurul bărbat dintre prietenii noştri, care şi-a păstrat zâmbetul de dinainte de 10 ani, deşi avea o ,,căruţă de copii”, aşa cum singur îi plăcea să spună. Cristi era un dulce în expresie şi generos faţă de noi toţi. Când nu mai putea şi NU MAI PUTEA, atunci strecura o ironie fină, dar îţi trebuia cultură şi inteligenţă s-o-nţelegi.

În trupul acela masiv, locuia o inimă cât un castel, în ale cărei locaşuri aveau loc cu toţii. Din banii lui de inginer stagiar ne dădea câte un 10 sau 5 lei, bani de completare pentru cărţile la care nu ajungeam singuri. Ce-a făcut înainte de a merge la Domnul? S-a dus în Norvegia să ajute cu darul lui familia Bodnariu. A filmat o singură frază în 3 limbi; nimeni n-ar fi făcut-o mai bine, simplu şi penetrant. Cât talent! Cât talant, rob credincios! Îi era necaz că ajunsese inginer şi mi-a urat drum bun cu o curată şi arătată invidie, atunci când am decis să rup tradiţia bisericii şi să fiu singurul băiat care merge la Filologie. Adesea m-am întrebat dacă cerurile au biblioteci? Acum sunt sigur că au. Pe Cristi îl voi găsi în bibliotecile cerului.”, mărturiseşte profesorul Marius Cruceru într-un articol ,,Bocet pentru Cristi Ţepeş”.

În drum spre Iaşi, în seara de sâmbătă, 12 decembrie 2015, un infarct a făcut ca fratele Cristi Țepeș, acest om cu o noblețe greu întâlnită, să plece la Dumnezeu Tatăl și la Mântuitorul Isus, pe care i-a iubit și mărturisit.



Am postat și cântarea cu care însenina oamenii, doina lui de suflet:

„De dragul Tău”.

Surse:

Marius Cruceru

Credo.TV

Creștinul Azi

Farul Creștin


CRISTI TEPES - DE DRAGUL TAU - GRADINA MORMANTULUI - IERUSALIM -ISRAEL - 26 APRILIE 2014



2 comentarii:

  1. Mi-l amintesc la sala mică a teatruluiNațional, intrunireaTinerilor, din AlianțaEvanghelică, fr.p.Taloș fiind Primul Președinte, ales.
    Prezenta filme documentare creștine cu mare interes😇

    RăspundețiȘtergere
  2. Am scris câteva rânduri de probă, pe acest blog, dar nu știu de ce nu le pot vedea... Px

    RăspundețiȘtergere