vineri, 5 iulie 2024

Pilonii Apologeticii - de Dr. Octavian Caius Obeada

 


Fondatorul Institutului de Apologetică Vox Dei, vine în fața studenților săi, dar și a publicului dornic de cunoaștere, cu o nouă carte prin care vom putea obține un fundament mai solid în domeniul Apologetic.

Cartea poartă titlul:

Pilonii Apologeticii:

Îndrumări prin complexitatea apărării Creștinismului”

Această lucrare oferă o abordare cuprinzătoare asupra apologeticii creștine, explorând atât fundamentele istorice și culturale cât și metodele și ramurile acestei discipline. Începând cu contextul istoric al societății greco-romane și al Creștinismului timpuriu, cartea examinează impactul și moștenirea apologiei creștine, relevanța sa continuă și principiile apologetice ale apostolului Petru. De asemenea, sunt discutate scopurile apologeticii, uneltele folosite și nevoia persistentă de apărare a credinței creștine. Continuând cu problemele și metodele în apologetică, cartea analizează ramurile diverse, de la apologetica biblică și teologică la cea filozofică și științifică, fiecare abordare fiind detaliată și contextualizată. Strategiile în apărarea credinței, inclusiv modele precum apologetica clasică, evidențialismul și presupoziționalismul, sunt explorate pentru a oferi cititorilor instrumente practice. În final, sunt abordate obiecțiile comune și clarificări esențiale despre apologetică, încheind cu concluzii care subliniază importanța continuă a acestei discipline în viața creștină.

Cartea are 512 pagini, se poate obține de la Editura Risoprint, din Cluj Napoca, la prețul de 60 de lei. http://www.risoprint.ro/detaliicarte.php?id=2478

Mai multe detalii puteți vedea AICI și AICI

Felicitări autorului pentru efortul făcut!

DESPRE AUTOR:



Dr. Octavian Caius Obeada este absolvent al Universității Binghamton (Universitatea de Stat din New York la Binghamton este o universitate publică de cercetare cu campusuri în Binghamton), cu masterat și doctorat în Nursing Practice, specialitatea “medicină de urgență”. Fondator al Misiunii Vox Dei, apologet creștin, editor al Publicației de Apologetică, fondatorul Biblioteci Online Vox Dei, autor și cercetător independent în domeniile teologiei și apologeticii precum și Director pentru Misiunea Reasonable Faith / Romanian Chapter. Este apologet creștin român, fiind implicat în acest domeniu de peste 24 de ani. De asemenea, este și fondatorul Institutului de Apologetică Vox Dei din anul 2021 (www.voxdeiinstitute.com), pe care îl conduce alături de o echipă de alte persoane din diferite confesiuni creștine din România, coordonând programe de studiu apologetic, de la începători, mediu la avansați. Predă la Institutul Teologic Baptist din București cursuri de apologetică creștină din 2023.

Cuprins

Introducere

Capitolul 1: Ce este apologetica

Context istoric și cultural

Contextul societății greco-romane

Apologia în Creștinismul timpuriu

Impactul și moștenirea ”apologiei” creștine

Utilizarea în Noul Testament

Relevanța continuă în apologetica creștină

Contextul și importanța apologiei

De ce avem nevoie de apologetică?

Principiile apologetice ale apostolului Petru

Capitolul 2: Scopul apologeticii

Uneltele apologeticii

Capitolul 3: Probleme și metode în apologetică

Cine are nevoie de apologetică?

Răspuns unor oportunități

Metode apologetice

Capitolul 4: Ramuri ale apologeticii creștine

Apologetica biblică

Apologetica teologică

Apologetica experiențială

Apologetica filozofică

Apologetica filozofică ofensivă

Apologetica filozofică defensivă

Apologetica științifică

Apologetica culturală (etică)

Capitolul 5: Strategii în apărarea credinței

Explorarea diverselor modele apologetice

Apologetica clasică

Evidențialism

Presupoziționalism

Capitolul 6: Obiecții comune apologeticii

Ce nu este apologetica?

Puncte de reper în apologetică

Capitolul 7: Concluzii

Literatură citată sau recomandată

Index



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu