marți, 20 martie 2018

Vasile Gherman 1948-1988




Pentru a vedea și alte biografi citește aici.

Fratele Vasile Gherman a trăit 40 de ani pe acest pământ și are 30 de ani de când Dumnezeu l-a primit în veșnicie. Dumnezeu a îngăduit ca fratele Vasile să meargă în fața Lui ca un martir al secolului XX, dovedind că nimic nu este nou sub soare. A rămas multă durere, multe întrebări și azi după 30 de ani știm tot puțin. Știm doar că fr. Vasile Gherman l-a iubit mult pe Dumnezeu și poporul Său și i-a rămas alături, chiar dacă a putut de multe ori să rămână în Occidentul mult râvnit de români setoși de libertate. Era legat prin dragostea lui Dumnezeu de oamenii din România și nu-i putea lăsa în întunericul comunist, nu-i putea abandona pentru că ei, oamenii, trebuiau să audă Cuvântul Lui Dumnezeu, aveau nevoi să vadă, să audă și de la cine?
A înțeles mai presus de orice chemarea lui Dumnezeu și nu și-a abandonat lucrarea, ci cu credincioșie, râvnă și dragoste a slujit pe Dumnezeu și oamenii pe care i-a iubit mult.
Fratele Vasile Duțu mi-a făcut cunoștință cu dânsul,într-o împrejurare, am vorbit cu dânsul și nu ne-am mai văzut. Tot fratele păstor Vasile Duțu mi-a spus, nu mult după aceea că fratele Vasile Gherman a murit în accident, dar de fapt a fost ucis de securitate. Nu îmi venea să cred și totuși lucrurile erau cât se pot de reale, adevărate și dureroase. În acea vreme locuiam la Baia Mare și fr. Vasile Duțu la Seini și așa ne întâlneam foarte des prin vizitele reciproce ce ni le făcem.
Fratele Ioan Bunaciu descrie mai pe larg viața și moartea fratelui cu multele întrebări ce se discutau, în cartea: „Crâmpeie de istorie din propovăduirea Evangheliei în Bisericile Baptiste din România”, de la pag. 461-466.
Fratele Marius Silveșan a văzut dosarul și concluzia dumnealui o puteți citi aici.
Aici se poate vedea o parte mică din serviciul funerar.
Păstorul Vasile Gherman s-a născut la 7 octom­brie 1948, în localitatea Lăpuşnicu Mare, jud. Caraş Severin, în familia Mariei şi Nicolae Gherman, o familie de credincioşi şi buni slujitori ai Domnu­lui. Mama fratelui, a fost fiica fratelui păstor Eftimie Românu şi sora păstorului Nicolae Românu. Vasile a fost cel de-al patrulea fiu din cei cinci copii ai familiei.
Între anii 1955—1966 urmează şcoala generală din localitate şi cursurile liceului din Bozovici.
După terminarea serviciului militar, între anii 1969—1971 urmează cursurile Facultăţii de electronică din Timişoara. În urma absolvirii acestor cursuri obţine diploma de subinginer.
În anul 1970, primind pe Domnul Isus ca Mântuitorul său personal, este botezat şi devine membru al Bisericii Creştine Baptiste.
În 1971 fr. Vasile Gherman se căsătoreşte cu sora Lidia Ilie, formând împreună o familie fericită în Domnul. Lângă sicriu, alături de sora Lidia se află cei trei copii ai lor, Cristian de 15 ani, Teofil de 12 ani şi Cristina de numai un an.
Între anii 1971—1976 fr. V. Gherman lucrează la o întreprindere de profil din Reşiţa, potrivit specialităţii sale.
În toţi aceşti ani el simte o chemare lăuntrică de a sluji pe Domnul. In anul 1976 susţine exame­nul de admitere la Seminarul Teologic Baptist din Bucureşti şi începe cursurile acestei şcoli. A fost un seminarist disciplinat şi silitor. Absolvă cursu­rile seminarului în 1980 şi este repartizat să lucreze ca păstor în Bisericile din Orşova, Turnu Severin şi altele din zonă. Este ordinat ca păstor la 8 fe­bruarie 1981.
In activitatea lui a fost apreciat şi iubit de fraţi. A fost integrat din plin în lucrarea Domnului din ţara noastră. El continuă să se pregătească în do­meniul teologic şi astfel urmează cursurile de vară din cadrul Seminarului Teologic Internaţional din Ruschlikon, Elveţia.
A participat la întruniri internaţionale pe linie cultică, ultima fiind Congresul tineretului baptist din Glasgow, Scoţia. A făcut parte și din comitetul de conducere al Comunităţii Timi­şoara.
În seara zilei de 2 noiembrie, 1988, în timp ce se îndrepta cu maşina spre biserica din Turnu Severin, pentru serviciul divin, Vasile Gherman moare ful­gerător într-un accident.
La data de 5 noiembrie 1988, a avut loc la Ti­mişoara, serviciul divin de înmormântare a frate­lui păstor, Vasile Gherman.
Participarea a fost numeroasă, au participat frați și surori care l-au iubit pe fratele Vasile. Au participat frați păstori din țară, frați din conducerea Uniunii, Comunităților Baptiste și a Seminarului Teologic.
Surse:
Îndrumătorul Creștin Baptist
Ioan Râncu




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu