marți, 27 noiembrie 2018

Găvriluț Teodor 1886 - 1957, din Marca



Vede prin hotărârea Domnului lumina zilei în 20 martie 1886, în localitatea Marca,  jud. Sălaj. Părinții Ioan și Iuliana, de religie greco-catolică, fiind țărani români, cu o bucățică acceptabilă de pământ.
Fr. Găvriluț Teodor este dat la școală și termină cele 6 clase primare. Ocupația de bază era agricultura, avea peste un hectar de pământ.
În  24 octombrie 1909 se căsătorește cu Maria, născută Purcar, în localitatea Marca și Domnul le dă trei copii: Florica 1915, Teodor 1924, Ioan 1929.
În anul 1912 este botezat în localitatea  Șumal, de către fr. Ioan Țirban.
În primul Război Mondial este recrutat pentru război de cercul de recrutare  Sălaj, Zalău, la Regimentul 51 infanterie din Viena și merge cu frontul până la Praga, în Cehoslovacia.
După anul 1918 predică Evanghelia în localitatea Cosniciu de Jos și Dumnezeu lucrează în această localitate. Vestește Evanghelia și în localitatea Iteu, unde lucrează la înființarea Bisericii Baptiste din localitate.
În anul 1922 este ordinat ca predicator  de o comisie de ordinare compusă din frații: Ioan Țirban și Vicaș Mihai, pentru Bisericile Baptiste din Marca, Șumal și Halmăjel, unde lucrează din anul 1922 până în anul 1950.
În anul 1939 fr. Teodor Găvriluț, cu tinerii din Biserica Creștină Baptistă din Marca, participă în Biserica Baptistă din Hălmașd la căsătoria fr. D. Ardelean cu sora A. Juca. Actul căsătoriei  l-a oficiat fr. Ioan Bălănean, din Jibou.
Dacă cineva poate să îmi ofere date și măcar o poză, va fi consemnat în istorie și desigur o să îi spun cu mare dragoste, mulțumesc.
Surse
Găvriluț Teodor
Ioan Bunaciu
Marius Silveșan
Farul Creștin




Poză oferită de Găvriluț Teodor din Marca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu