joi, 3 ianuarie 2019

Centenarul poporului baptist, 100 de ani de la primul președinte



                                                                           
Baptiștii români s-au dezvoltat în trei zone diferite: în București, respectiv regatul României, în Transilvania,  regatul Austro-Ungar și în Chișinău,  Moldova de peste Prut.
În regatul României, baptiștii au apărut în anul 1856.
În Ardeal au apărut în 1866, 1871.
În Chișinău în anul 1908.
În luna decembrie 1918, imediat după Marea Unire de la Alba Iulia, fr. Constantin Adorian, trimite scrisoare fratelui Teodor Sida și Vasile Berbecar, în vederea unei înțelegeri, pentru a se uni.
Centrul de corespondență era Bucureștiul, prin fratele Constantin Adorian, cel care a pornit comunicarea între provinciile românești. Vasile Berbecar, Radu Tașcă și Teodor Sida din Ardeal, primeau și comunicau cu  Bucureștiul. Același lucru se întâmpla și cu frații baptiști din Basarabia, Averbuch și Ivanov.
Schimbul de scrisori a dat roadă și fratele Constantin Adorian, însoțit de fr. Gheorghe Nicoară, au plecat la Arad, pe data de 30 mai 1919, după ce au avut consultări cu păstorii din zonă.
La data de 4 iunie 1919, în Șiria, are loc Conferința care făcea primul demers pentru Unire. Aici se alege un comitet provizoriu, compus din:
 Președinte, fr. Constantin Adorian.
Vicepreședinte, Ioan Popa.
Secretari, frații Radu Tașcă și Vasile Berbecar.
S-au propus câteva măsuri organizatorii.
Aici avem primul președinte al baptiștilor români, din zonele unite, în persoana fr. Constantin Adorian. De la primul președinte și până la actualul  președinte, fr. Viorel Iuga, au trecut 100 de ani.  În total au slujit în această slujbă, înaintea Domnului, 14 bărbați devotați pentru a conduce poporul baptist.
Între 8 și 10 iunie 1919, la Buteni, este inițiată o Conferință, care își ia rolul în serios și schițează câteva hotărâri importante în vederea formării Uniunii Baptiste din România.
Lucrurile au avansat tot mai mult și se convoacă Primul Congres al Uniunii Comunităților Baptiste Române din România-Mare, care se va ținea la București, în zilele de 28 – 30 noiembrie 1919. Acest Congres nu a izbutit, dar a întărit mai mult nevoia de unire și frații care au reușit să vină, s-au bucurat de întâlnire.
Pe data de 01.12.1919, apare prima revistă a Uniunii Baptiste, ca organ oficial de presă, fiind condus de către frații Vasile Berbecar, redactor și Constantin Adorian, administrator.
Anul 1919 a fost un an plin pentru baptiștii din România-Mare și prin ajutorul Domnului au izbutit lucruri mari.
Anul 2019 este anul Centenar, în care poporul baptist este chemat să  aleagă  al 15-lea președinte.
Cu ajutorul Domnului, vreau să postez pe cei 14 președinți și să le scriu și o scurtă biografie. Pe câțiva i-am prezentat, dar o să îi iau acum în ordine cronologică.
Aștept cu drag intervenții de la frații noștri din țară și străinătate.
Vă mulțumesc, al dumneavoastră coleg și frate în Cristos Domnul.
Pastor, Vasile Bel


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu