joi, 6 iunie 2019

Arhiva Baptistă, Anul I, Nr. 1, mai 2019, deci prima



Se împlinesc în anul acesta 2019, 407 ani de la formarea primei biserici baptiste și 330 de ani de la prima mărturisire de credință baptistă din 1689. În poporul  român, vechimea baptistă este de 163 de ani. Mult, puțin, dar destul de mult ca să ai o bază suficient de mare pentru o cercetare istorică a oamenilor, a faptelor făcute de acești baptiști.
Baptiștii noștri români au trudit din greu și mai cu foc decât noi cei de azi, ținând seama că ei au lucrat, dar au fost și persecutați. Am scris despre aceste lucruri și prin ajutorul Domnului vreau să mai scriu pentru a ne aprinde și noi, a ne pune la dispoziția lui Dumnezeu ca să lucreze El prin noi cu aceeași putere cu care a lucrat prin înaintașii noștri. Să nu uităm că avem la dispoziție unelte ușor de folosit, mijloace tehnice ce aproape ne trag de mânecă și parcă spun: „folosește-mă”.
Având vechime, având modele, având comori care ne aduc o imensă bogăție dacă le valorificăm, să lăsăm deoparte lucrurile neutile și să studiem lucruri, fapte, oameni, care ne pot direcționa mai bine viața pe calea credinței. Biblia este singura carte inspirată de Dumnezeu și nu punem nimic alături de ea, ci doar observăm oameni care au făcut în vremea lor lucruri cerute de Dumnezeu și aceste fapte și răsunetul lor au ajuns la noi și ne zidesc.
În sprijinul acesta de cunoaștere, Dumnezeu a făcut posibilă apariția primei reviste care se ocupă de bogata arhivă baptistă, iar numele ei este: „Arhiva Baptistă”. A apărut la Arad și are un colectiv redacțional cu greutate.
Director și redactor șef:  Emanuel Jurcoi, pastor.
Redactor șef adjunct:  Dr. Marius Silveșan, istoric.
Editori literari: Alida Horhat și Rodica Tudur.
Consiliul Științific: Dr.  Sorin  Bulboacă, conferențiar universitar, Dr. Ciprian Simuț, Dr. Marius Silveșan, istoric și Dr. Mihai Handaric, conferențiar universitar.
Grafica: Daniel Oală.
Eu care zic că știu ceva, dar când am văzut revista și m-am uitat la articole și documentele prezentate, am zis: „puțin știu” și de aceea o recomand cu mare căldură, dar nu numai atât, abonează-te și o vei primi atunci când apare.
Bun venit revistă de arhivă baptistă și să trăiești mult!



2 comentarii: