vineri, 14 iunie 2019

Ardelean Emilian 1893 - ? din Jupânești



Fratele Ardelean Emilian vede lumina zilei în 11 noiembrie 1893 în localitatea  Jupânești, județul Severin, părinții fiind Vasile și Maria, de naționalitate română.
Face cele patru clase primare în comuna natală. Avea 2 hectare de pământ pe care îl lucra cu familia.
Aude Cuvântul Domnului și se pocăiește primind botezul în 21 august 1909 în localitatea Curtea, fiind botezat de fr. Ignea Ștefan.
Pe data de 1 octombrie 1919 este ordinat în Biserica Baptistă din Lalașinț de către fr. Covaci Ioan.
În anul 1915 se căsătorește în localitatea Gladna Română cu Margareta și Domnul le dă 3 copii: Emilian 1916 Homojdia, Gligor 1918 Jupânești și Filimon  1919 Jupânești.
În 3 iunie 1924 soția lui, o bună credincioasă, moare la vârsta de 25 de ani. A participat la serviciul funerar muzica fraților din Gladna Română.
A păstorit bisericile baptiste din: Jupânești, Fărăsești, Românești, Brănești și Zolt.
A fost persecutat de jandarmi, primarul comunei Jupânești, pricina dumnealui a ajuns până la                prim-pretorul de la Făget și la București. În documentele de arhivă de la Uniunea Baptistă din București, sunt documente care arată persecuțiile îndurate de fr. Ardelean Emilian și adresele făcute de fratele către autorități, dar și răspunsurile primite.
Dacă printre cititorii acestor rânduri, vei fi tu care cunoști ceva despre fratele Ardelean Emilian, lasă te rog un comentariu.
Mulțumesc, iubite cetitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu