duminică, 14 iulie 2019

Jean Staneschi 1900 – 1980, din București



Fratele Jean Staneschi s-a născut în 18 septembrie 1900, în cartierul „Apele minerale” din București, părinții se numeau Ioan și Ecaterina, de naționalitate română.
Copilul, apoi tânărul Jean, a absolvit școală după școală până la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale și a terminat cu doctoratul susținut la Viena în științe economice.
În anul 1916, recunoscând că este păcătos s-a întors la Domnul, primind botezul noutestamental, făcând pate din Biserica Creștin Baptistă din București. A fost botezat împreună cu mama sa de către fr. Benjamin Schlipf.
În anul 1919, imediat după Marea Unire din 1918, fr. Constantin Adorean îl trimite în Ardeal să viziteze bisericile baptiste și s-a întâlnit cu mai mulți păstori, printre care și Radu Tașcă.
În anul 1920 fr. Jean Staneschi pleacă la Brăila, la invitația familiei Sezonov și aici începe cariera sa muzicală. La Brăila, la cererea Uniunii, alcătuiește prima carte de cântări.
În anul 1923 traduce cartea scrisă de marele predicator R. A. Torrey, numită „Cum să câștigăm suflete pentru Mântuitorul”.
Având înzestrări muzicale deosebite, este ajutat alcătuiască cărți de cântări pe note, dintre care cea mai cunoscută este cartea: „Cântările Triumfului”, apărută în anul 1924 și retipărită cu noi cântări în 1926, 1933 și 1946. A scris în 1926 cartea de cântări „Harfa Copiilor”, unele cântări erau traduse.
În 1 octombrie 1925 se căsătorește cu sora Olga, născută Dimitrova, o tânără din Constanța și Domnul le dă doi copii: Jeaneta născută 1927 și Dimitrie 1938.
În 11 octombrie 1926 este ordinat că păstor și activează în București, Constanța și Brăila.
Între anii 1932 – 1937 a fost Secretar General al Uniunii Baptiste din România.
În anul 1934 a scris biografia lui  Spurgeon,  sub denumirea de „Prințul predicatorilor”, după ce a tradus mai multe din lucrările marelui predicator baptist C. H. Spurgeon.
Între anii 1948 – 1957 a fost păstor al Bisericii Creștine Baptiste „Golgota”, din București.
A fost un om care a lucrat mult în Cultul Baptist din România. A scris cărți, a tradus, a publicat articole la revistele baptiste din aceea perioadă, a fost profesor și director la Seminarul Teologic Baptist din București, a înființat coruri, a instruit  tineri în domeniul muzical, a lăsat o bogată moștenire patrimoniului literar baptist din România. La Seminar a predat printre altele: „Introducerea Evangheliei” și „Ermeneutica”. A lucrat în domeniul muzicii alături de frații: Ioan Chișmorie și Basll Sebastian. A lăsat în urmă peste 40000 de pagini, de gânduri exegetice și omiletice asupra cărților Bibliei.
În dimineața zilei de 9 decembrie 1980 a încetat din viață după o grea suferință. A fost depus la Casa de Rugăciune a Bisericii Baptiste din cartierul Ferentari București, unde a avut loc priveghiul și  slujba de înmormântare. A participat conducerea Uniunii, Seminarului, frați păstori din țară.
Surse:
Ioan Bunaciu
Mihai Ciucă
Farul Creștin
Farul Mântuirii
Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu