duminică, 20 septembrie 2020

Ciupuligă Traian 1926 - ? din Curtici

 


Fratele Ciupuligă Traian s-a născut în ziua de 27 septembrie 1926 în localitatea Curtici, județul Arad. Părinții se numeau Traian și Floarea, de naționalitate română, tatăl fiind funcționar CFR.

Termină școala generală din localitate și se înscrie la Liceul Industrial pe care îl termină cu bine. Se înscrie la Seminarul Teologic Baptist din București,  pe care îl absolvă în anul 1954.

Aude Cuvântul lui Dumnezeu pe când avea 16 ani și se hotărăște să calce pe urmele Domnului Isus, primind  botezul noutestamental în ziua de 14 iunie 1945, fiind botezat de fratele Iovu Teodor.

A fost ordinat pentru Biserica Creștină Baptistă din Radna, dar a fost păstor și la Orșova, a lucrat din anul 1972 ca păstor la Turnu Severin și în zonă.

În zilele de 13 și 14 0ctombrie 1966 s-a ținut ședința de lucru a Comitetului Uniunii și fratele Ciupuligă Traian, păstor la Orșova, a fost invitat să clarifice poziția în  încălcarea disciplinei cultului. La această ședință a participat și împuternicitul șef al  cultelor pentru capitală, Niță Pascu. Fratele Țunea îi prezintă călcările de disciplină cultică și îl lasă pe „vinovat” să se apere.

Printre altele, fratele Ciupuligă Traian spune cu claritate și fără șovăire:

    „De la vârsta de 16 ani am primit credința baptistă, pentru care am fost prigonit de regimurile trecute, find eliminat de mai multe ori din liceu și considerat bolșevic și comunist. Am luptat pentru această credință și azi, nu  m-am schimbat. În ce privește reglementarea serviciilor divine și arondarea bisericilor, cred că sunt acțiuni ilegale ale conducerii Uniunii. În ce privește restricțiile cu privire la botez, consider că botezul fiind poruncit de o autoritate mai înaltă decât conducerea Uniunii sau oricare altă autoritate, nu poate fi oprit de nimeni.” Dată fiind poziția concretă a fratelui, Comitetul Uniunii a consemnat că fratele nu mai poate fi ajutat. Se pare că s-a retras din slujba de păstor și biserica din Orșova l-a folosit ca îngrijitor.

În zilele de 13 și 14 iulie 1996, fratele participă la dubla sărbătoare de la Buteni, unde s-a serbat 75 de ani de la înființarea Seminarului Teologic Baptist, care a avut loc la Buteni în anul 1921.

Prin lucrarea sa misionară, în anul 1982, se înființează în localitatea Gărdioaia, județul Mehedinți, prima biserică baptistă, într-un sistem totalitar, care avea în plan desființarea bisericilor.

După anul 1990, Domnul îi deschide inima pentru Oltenia și lucrează cu râvnă la formarea de biserici baptiste.

Era un bun pasionat de rebus, completa și participa la concursul desfășurat de revista Farul Creștin.

Cer și pentru fratele Ciupuligă Traian, ajutor pentru completarea biografiei. Mulțumesc.

 

Surse:

Ioan Bunaciu

Arhive

Farul Creștin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu