sâmbătă, 26 septembrie 2020

Ilea Ioan 1889 - ? din Bucea



Fratele Ilea Ioan  s-a născut în ziua de 24 iulie 1889 în localitatea Bucea, județul Cluj, ținutul Someș. Părinții se numeau Teodor și Maria, de confesiune ortodoxă și naționalitate română.

Face 4 clase primare în localitate.

Din tinerețe este atras de Cuvântul Domnului. A primit un Nou Testament și citind din el, a urmat Calea Domnului și în luna octombrie 1912 urmează pe Domnul Isus în apa botezului.

În ziua de 23 iunie 1914 se căsătorește în localitatea Groși, județul Bihor, cu Teodora, născută Leț, în anul 1893 și Domnul le dă 9 copii: 4 băieți și 5 fete.

Fiind scutit de militărie și cu darul de a predica, a fost ordinat în anul 1919 ca predicator pentru biserica din Bucea, pe care a păstorit-o până în anul 1950. A mai păstorit Bisericile Baptiste din Bălnaca și Josani.

În ziua de 25 martie 1946 ține un botez în Biserica Baptistă Vadul Crișului cu 25 de persoane.

În ziua de 6 ianuarie 1947 ține un botez la care a avut 12 suflete din Topa de Criș-Bihor, dar s-a ținut în baptisterul Bisericii Baptiste din Vadu-Crișului.

În ziua de 12 septembrie 1948 participă la Biserica Baptistă din Poieni Cluj, la un program Evanghelistic.

A fost un pionier al credinței baptiste, predicator înfocat și a ajuns cu Evanghelia prin părțile Sighetului, unde a fost arestat și trimis la Tribunalul Militar din Cluj. A fost bătut de jandarmi de multe ori în activitatea sa de lucrător al Domnului, arestat, dar și-a dus cu bucurie crucea.

Aștept și aici ajutor.

 

Surse

Ioan Bunaciu

Arhive

Farul Creștin

Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu