luni, 7 iulie 2025

Achim Pele 1946 – 2025 din Gherteniș

 


Prezint un frate care și-a sfârșit alergarea bogată și a trecut la Domnul, find descendent al fraților Iacob și Coluta Lighezan, pionieri ai Evangheliei în județul Caraș-Severin, a făcut cinste înaintașilor dânsului și acum sunt împreună în norul mare de martori.

Achim Pele – soț, tată, bunic, muzician și dirijor, s-a născut la 25 februarie 1946, în satul Gherteniș, comuna Berzovia, județul Caraș-Severin, în familia de credincioși baptiști Ion și Maria Pele. A copilărit împreună cu Doru, fratele lui, Veronica și Mariana, surorile, într-o biserică bilingvă – româno-maghiară – în care muzica era sufletul comunității, având orchestră camerală și cor. La numai şapte ani, a început să învețe vioara, la 10 ani harmoniul, și tot la zece ani, primește cadou de la tatăl său un acordeon, la care a învățat singur să cânte.  La unsprezece ani a învățat trompeta și tot atunci a pășit în activitatea corală ca “altist” al corului bisericii baptiste din Vermeș. În anul 1965, în urma cercetării lui Dumnezeu, decide să se boteze. Botezul a avut loc în localitatea Grădinari (Caraș-Severin) în data de 19 iunie.

În anii tinereții, a urmat Școala Profesională din Bocșa, iar după absolvire a lucrat la Uzina din Bocșa ca lăcătuș, continuând în paralel, liceul din același oraș, pe care l-a absolvit în 1967. Anul 1966 aduce o schimbare radicală în viața lui Achim. În urma unui accident la mâna dreaptă, își pierde abilitatea de a cânta la vioară și nu mai poate continua să lucreze la Uzină. Timp de doi ani, urmează tratamente pentru recuperare, însă va rămâne cu sechele toată viața. Datorită talentului său muzical deosebit, este îndemnat să studieze muzica. În urma examenului de admitere, în 1968 a fost admis la Facultatea de Muzică din Timișoara și imediat după începerea cursurior, este angajat la Filarmonica Banatul ca și tenor, acesta fiind locul căruia i-a dedicat 35 de ani din viață, până la pensionare.

În 1973 s-a căsătorit cu Aurelia Avram din Aleșd, Bihor, și au fost binecuvântați cu o fiică, Alina, și un nepot Darian. În 1974 și-a completat studiile la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, primind licența în muzică. A dirijat numeroase coruri de amatori din județ, aducându-le nenumărate premii naționale, a condus un timp si corul Filarmonicii „Banatul” și, timp de un an, pe cel al Filarmonicii din Arad.

Încă de la primele clipe în Timișoara, s-a implicat în viața muzicală a Bisericii Baptiste nr. 1, alături de fratele Gheorghe Ienovan, dirijorul corului. În februarie 1978 a fondat Corul de Cameră „Armonia”, cu scopul de a înregistra cântări pentru posturile de radio care transmiteau programe creștine din Franta si Germania. Cu „Corul de Cameră Armonia” a străbătut peste 200 de biserici în țară și, după 1990, Anglia, Scoția, Serbia, Germania, Austria și Ungaria. În 2023, corul a sărbătorit 45 de ani de activitate continuă.

În 1986 a fost cooptat în Comisia Muzicală a Uniunii Baptiste pentru revizuirea cărții „Cântările Evangheliei”, un proiect finalizat în 2003. Tot în 1986 începe să se implice în construirea actualei clădiri a Bisericii Baptiste Nr. 1 Betel Timișoara. Achim s-a implicat cu trup și suflet în acest proiect ocupându-se de obținerea aprobărilor, conceprea planurilor viitoarei clădiri, realizarea machetei și aprovizionarea cu materiale. După 1990, împreună cu corul bisericii, a participat la mari acțiuni de evanghelizare: în 1990, pe stadionul CFR, cu evanghelistul Luis Palau, a dirijat un cor de 650 de persoane, format din coriști ai tuturor bisericilor evanghelice din Timișoara; în 1992, alături de Petru Dugulescu, pe același stadion; apoi în Săptămâna Ecumenică de Rugăciune și în Săptămâna Muzicii Sacre.

În 2006 a plecat în Canada ca Director Muzical la First Romanian Baptist Church din Kitchener, Ontario. În 2015 s-a reîntors la Timisoara și și-a reluat activitatea muzicală alături de ceilalti dirijori. În 2016 a înființat corul de fete al bisericii, alături de care a vizitat peste 60 de biserici din țară și din străinătate: Serbia, Moldova, Austria, Italia și Ungaria.

Din 2019 a participat, ca dirijor al corului reunit „Maranata” – format din coriști din Timișoara, Arad, Șiria, Bistrița-Năsăud, Ploiești și București – la evenimentele Forumului Civic Creștin din România de la Ateneul Român, ultima apariție având loc în iunie 2025.

Un om al credinței, al tăcerii care spune mult, al muncii neostenite și al dragostei fără margini. Ne-a fost călăuză și sprijin în toate momentele vieții. A trăit simplu, dar cu un sens profund; a iubit cu discreție, a iertat cu generozitate și a purtat poverile cu demnitate. În tăcerea lui răsuna mereu o rugăciune, iar privirea lui era o binecuvântare.

Ne rămâne dorul nemărginit, dar și datoria de a duce mai departe valorile sădite cu atâta pasiune în sufletele noastre. Soli Deo Gloria. Lui Dumnezeu îi încredințăm sufletul și-i mulțumim pentru toate clipele trăite împreună.

Surse:

Familia.

Petrică Bulica.

Gelu Spunei.






Un comentariu: