marți, 29 septembrie 2020

Tincu Ilie 1894 – 1976, din Sat-Șugatag

 


Fratele Tincu Ilie s-a născut în ziua de 18 iulie 1894 în localitatea Sat-Șugatag, județul Maramureș. Părinții se numeau Gavrilă și Nastasie, de religie greco catolică și naționalitate română. Fratele păstor Ilie Tinco, de la Biserica Baptistă din Bocșa, se trage din această familie.

O precizare este necesară: familia Tincu a fost o familie numeroasă și din cauza unor secretari de primărie care au avut interese naționale, au scris „Tinco” sau „Tincu”, așă că oricum zici, este aceeași familie. În fișa pastorală semnată în anul 1939 este scris „Tincu”. Spre exemplificare, spun că fratele a avut un băiat cu nume de Gheorghe și a fost scris „Tinco” și alt băiat care se numea Ioan, a fost scris Tincu.

În anul 1916 este recrutat de Centru Militar din Sighetu Marmației, la Corpul 6 Armată și rămâne la vatră cu gradul de sergent.

În ziua de 10 ianuarie 1919 se căsătorește cu Ileana, născută Tincu și Domnul le-a dăruit 6 copii: 4 băieți și 2 fete.

Aude cuvântul Domnului predicat de fratele Hotea Vasile,  venit pocăit din Siberia și își predă viața în mâna Mântuitorului Isus Hristos. Trecuse vremea caldă a anului 1924 când se putea ține botez în apă la râu și fratele era dornic să se boteze, dar cum? Era 25 decembrie 1924, fratele Ilie spuse botezătorului că nu mai vrea să aștepte, așa că au mers la râu, au spart gheața, au intrat amândoi în apă și așa a fost botezat. Deși era ger ca în Maramureș, nu au răcit nici unul.

Văzând frații din Comunitate că este dornic, dar și are dar de a predica, în anul 1935 l-au ordinat ca Evanghelist pentru județul Maramureș.

Fratele Ilie Tincu a fost un lucrător cu darul predicării și era invitat să predice la unele  evenimente ale  bisericilor baptiste din jur. În ziua de 21 iulie 1946 este invitat de fratele Nicolae Miclăuș, președintele Comunității Baptiste de Satu Mare, să predice Evanghelia la un botez cu 19 persoane, care s-a ținul în localitatea Seini, din județul Satu Mare, unde a cântat corul de la Biserica Baptistă din Baia Mare.

În ziua de 21 Feb 1976 Domnul îl cheamă acasă, să fie pentru totdeauna în odihna veșnică a Lui.

 

Surse:

Ioan Bunaciu

Ioan Tincu

Ilie Tinco

Arhive

Farul Creștin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu